Πτωτικά κινήθηκαν και σήμερα τελευταία ημέρα της εβδομάδας, οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς φόβοι επικρατούν ευρύτερα στην αγορά στο ενδεχόμενο ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στη «σκιά» των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση με πτώση 0,3% στις 453,26 μονάδες, αυξάνοντας τις απώλειες του για την εβδομάδα στο 1,57% – σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοσή του από τα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες κάτω του 0,1% στις 15.557,90 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,4% στις 7.184,82 μονάδες μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την πορεία του κλάδου των υπηρεσιών. Ο βρετανικός FTSE 100 ήταν έκλεισε οριακά στο πράσινο και στις 7.683,91 μονάδες. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση κατά 0,46% στις 28.575,90 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε σε ποσοστό 0,49%.

Οι κλάδοι των Κατασκευών και των Πρώτων Υλών σημείωσαν πτώση 0,9% την Παρασκευή, ενώ οι μετοχές τεχνολογίας πρόσθεσαν 0,77%.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca ενισχύθηκε κατά 2,3%, επειτα από τα θετικά αποτελέσματα σε μια δοκιμή για τη θεραπεία ενός κοινού τύπου του καρκίνου του μαστού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι χρηματιστηριακές αγορές «βίωσαν» δύσκολες… ημέρες. Μπορεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Τετάρτη, ωστόσο έδωσε έναν τόνο «γερακιού», σηματοδοτώντας ότι μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανή αργότερα μέσα στο έτος, στο πλαίσιο συγκράτησης του πληθωρισμού.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε ότι η ύψιστη προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών και η διασφάλιση ότι ο πληθωρισμός «δεν θα σηκώσει κεφάλι»

Την Πέμπτη, τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αποφάσισαν να τερματίσουν τις αντίστοιχες σειρές αυξήσεων των επιτοκίων τους, αν και αμφότερες τόνισαν ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού και ότι περαιτέρω αυξήσεις και πιο σταθερά υψηλότερα επιτόκια είναι στο τραπέζι. Τόσο η σουηδική όσο και η νορβηγική κεντρική τράπεζα αύξησαν τα επιτόκια.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε την Παρασκευή τα επιτόκια αμετάβλητα στο -0,1%, διατηρώντας παράλληλα τις προοπτικές της και μη δείχνοντας καμία ώθηση στο να τερματίσει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Οι μετοχές στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού, έκλεισαν με μεικτά πρόσημα την Παρασκευή, περιορίζοντας τις προηγούμενες απώλειες, ενώ οι αμερικανικές μετοχές αυξήθηκαν παρά τη δύσκολη εβδομάδα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street.

Διαβάστε ακόμη:

Επιτέλους αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ράλι σε τράπεζες και Jumbo, «μάζεψαν» οι απώλειες στην εβδομάδα

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 158 «ναι» το εργασιακό νομοσχέδιο

Γιατί οι μετοχές πέφτουν… παντού – Το «μάρμαρο» των υψηλών επιτοκίων και οι εκροές ρεκόρ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ