Το θετικό κλίμα που επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την εκκίνηση της νέας εβδομάδας δεν είχε συνέχεια κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, με ένα κύμα ρευστοποιήσεων να «ρίχνει» στα… κόκκινα όλες τις αγορές.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,54% στις 507 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Πάντως, βαρίδι στάθηκαν κυρίως οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτου με την μετοχή της BMW να καταγράφει σημαντικές απώλειες μετά την περικοπή του guidance για τα κέρδη της το 2024 και την μετοχή της Continental να δέχεται μεγάλες πιέσεις λόγω των προβλημάτων που εντόπισε στο σύστημα φρένων.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, o γερμανικός DAX διολίσθησε σε ποσοστό 0,96% και τις 18.265 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση κατά 0,24% στις 7.407 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο προσγειώθηκε στις 8.205 μονάδες με κάμψη ύψους 0,78%.
Αντιστοίχως στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκανε βουτιά ύψους 1,12% στις 33.213 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.203 μονάδες μειωμένος κατά 0,61%.
Στις ευρωπαϊκές αγορές οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει τη δεύτερη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Έτσι, στρέφουν την προσοχή τους στις εξελίξεις στην έτερη ακτή του Ατλαντικού, περιμένοντας το σήμα από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ (τα στοιχεία ανακοινώνονται την Τετάρτη) και την κατεύθυνση που θα πάρει τελικά η Federal Reserve, την επόμενη εβδομάδα.
Παράλληλα στη Βρετανία ο πληθωρισμός περιορίστηκε στο 4,1% το διάστημα μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, όμως ο ρυθμός αύξησης των μισθών διαμορφώθηκε στο 5,1% σε ετήσια βάση για την ίδια περίοδο, ήτοι ένα υψηλό επίπεδο που θα αποτρέψει την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων, την επόμενη εβδομάδα.
Βέβαια, η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σαφώς διευκολύνεται από την πτωτική τροχιά των πετρελαϊκών τιμών που σήμερα κατέγραψαν νέα θεαματική «βουτιά», μετά την ανακοίνωση της νέας έκθεσης του ΟΠΕΚ που προχώρησε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα δίμηνο σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για τα επίπεδα της παγκόσμιας ζήτησης.
Ο ΟΠΕΚ εκτιμά πλέον πως η ζήτηση θα κινηθεί περίπου στα 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά τη φετινή χρονιά, ήτοι κατά 80.000 βαρέλια χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη του. Αντιστοίχως για το 2025 προέβλεψε επίπεδα ζήτησης στα 1,7 εκατ. βαρέλια, ήτοι 40.000 βαρέλια χαμηλότερα από την προηγούμενη έκθεση του.
Τα στοιχεία αυτά «γκρέμισαν» τις τιμές, με το Brent συμβολαίων Νοεμβρίου να προσγειώνεται κάτω από το όριο των 70 δολαρίων για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021, στα 69,34, με μεγάλη πτώση 3,38%. Αντιστοίχως το αμερικανικό WTI κατρακύλησε κατά 3,96% στα 65,99 δολάρια το βαρέλι.
Στον αντίποδα ο χρυσός έμεινε σταθερός πάνω από το όριο των 2.500 δολαρίων ανά ουγγιά, στα 2.545, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα σταθεροποιήθηκε περιμένοντας τόσο τα στοιχεία του πληθωρισμού όσο και την έκβαση του debate Χάρις-Τραμπ με τον δείκτη δολαρίου να προσθέτει 0,14% στο 101,70 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,1024.
Διαβάστε ακόμη
Fourlis: Υπερδιπλασιασμός στο ΕΒΙΤ στα €24,8 εκατ. το α’ εξάμηνο 2024
Ντίμον (JPMorgan): Το ζήτημα της διαδοχής του στην κορυφή των στόχων του
Πετρέλαιο: Κάτω από τα $70 το μπρεντ για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο 2021
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ