Το ποσό του 1 δισ. δολαρίου σκοπεύει να διαθέσει η Binance, με στόχο την άμεση δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης, το οποίο θα στηρίζει εταιρείες κρυπτονομισμάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.  

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, φυσικά, είναι η αποφυγή χρεωκοπιών και συστημικών σοκ αντίστοιχων της πρόσφατης κατάρρευσης του ανταλλακτηρίου FTX.  

Σύμφωνα με νέο άρθρο της διοίκησης της Binance, η οποία αυτήν τη στιγμή αποτελεί το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, το συγκεκριμένο ποσό θα μπορούσε να φθάσει στο μέλλον τα 2 δισ. δολάρια «εφόσον καταστεί αναγκαίο».  

«Θα πράξουμε με διαφάνεια» διαβεβαίωσε, παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της κινεζικής εταιρείας, Τσανγκμπένγκ Ζάο, διευκρινίζοντας ότι το ποσό του 1 δισ. δολαρίου θα προέλθει από το stablecoin της Binance (ΒUSD) 

Πρόκειται, όπως συμπλήρωσε, για ένα «όχι επενδυτικό ταμείο», αλλά ένα «ταμείο στήριξης εταιρειών και projects, τα οποία αντιμετωπίζουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες οικονομικές δυσκολίες», αλλά και για έναν μηχανισμό αποτροπής μετάδοσης των αρνητικών επιπτώσεων του FTX.  

Η διάρκεια ζωής του προγράμματος θα μπορούσε να είναι εξάμηνη, συνέχισε ο Ζάο, ο οποίος έκανε λόγο για ένα ευέλικτο σχήμα, το οποίο αποδέχεται συνεισφορές από tokens, ρευστό και ομόλογα. Όπως γνωστοποίησε δε, περίπου 150 εταιρείες έχουν ήδη υποβάλει αίτημα στήριξης από το ταμείο.  

Το ταμείο ανάκαμψης, το οποίο παρουσιάστηκε προ ημερών από την Binance, έχει ως στόχο την προστασία της βιομηχανίας των crypto από τις ριψοκίνδυνες κινήσεις αμφιλεγόμενων επιχειρηματιών, όπως ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ο οποίος πριν λίγες εβδομάδες οδήγησε το ανταλλακτήριο FTX στη χρεοκοπία.  

Μ’ αυτήν την κίνηση, πάντως, ο Ζαο επιθυμεί να εκπέμψει μια εικόνα «σωτήρα» του κλάδου, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, οι οποίες θα τον τοποθετήσουν στην κορυφή της πυραμίδας των σημαντικότερων ανθρώπων της crypto-κοινότητας.  

Πάντως, η κατάρρευση του FTX, μέχρι πρότινος τρίτου μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου παγκοσμίως, εν μέρει οφείλεται και σ’ ένα tweet του επικεφαλής της Binance, ο οποίος αποκάλυψε ότι ρευστοποίησε ό,τι συνδεόταν με το FTX. 

Αυτό πυροδότησε ένα μπαράζ ανησυχιών, το οποίο οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου εκροή κεφαλαίων, με την χρεοκοπία να επέρχεται ως ένα μοιραίο επακόλουθο. 

Πλέον, το πρόβλημα έχει μεταπηδήσει και σε άλλες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες διατηρούσαν υψηλή έκθεση στο ανταλλακτήριο του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για τον κίνδυνο ενός επερχόμενου μπαράζ καταρρεύσεων. 

Διαβάστε επίσης

Πώς μια βίλα αξίας 4,5 εκατ. ευρώ (με νοικάρη τον Καμμένο) πουλήθηκε 1,1 εκ. ευρώ, η γρουσουζιά που έσπασε στην Ελλάκτωρ και το διαζύγιο στην Τρ. Αττικής 

Black Friday και στα ταξίδια: Από την Aegean και τη Sky Express μέχρι την Grecotel και την booking.com

Τι γεύση έχει η χρυσή μπριζόλα του Salt Bae; H αλήθεια για τον βρώσιμο χρυσό