Με αρνητικό πρόσημο συνεχίζεται η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό δείκτη να διευρύνει τις απώλειες του και αυτή την ώρα να υποχωρεί σε ποσοστό 2%, στις 880 μονάδες.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς  δεσπόζει στο προσκήνιο σήμερα, καθώς η μετοχή επέστρεψε σε κανονική διαπραγμάτευση μετά το reverse split με αναπροσαρμοσμένη τιμή 4,784 ευρώ. Η μετοχή συνεχίζει να παρουσιάζει απώλειες 29,97% με το limit down να οδηγεί την τιμή στα 3,35 ευρώ.

Σε ότι αφορά στην ΑΜΚ, στο διάστημα 21 με 23 Απριλίου αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών στο εξωτερικό το οποίο ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα παρουσιαστεί θα καθορίσει και την τιμή στην οποία θα αγοράσουν μετοχές και οι υφιστάμενοι επενδυτές.

Η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου θα ξεκινήσει στις 21 Απριλίου με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό (book building) και, ταυτόχρονα, στην Ελλάδα με τη διαδικασία της Δημόσιας Προσφοράς.

Σε ό,τι αφορά στην κατανομή, το 85% της αύξησης κεφαλαίου θα καλυφθεί από το εξωτερικό μέσω του βιβλίου προσφορών και το υπόλοιπο 15% μέσω της Δημόσιας Προσφοράς στην Ελλάδα. Αναφορικά με τους υφιστάμενους μετόχους, το δ.σ. της Πειραιώς αποφάσισε, να δοθεί η δυνατότητα να λάβουν τόσες μετοχές όσες απαιτούνται ώστε να διατηρήσουν αμετάβλητο το ποσοστό τους μετά την αύξηση κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι η αύξηση πραγματοποιείται από τη μητρική holding που είναι η εισηγμένη στο ΧΑ, ύστερα από τον τραπεζικό μετασχηματισμό.

Υφιστάμενοι ή παλαιοί μέτοχοι θεωρούνται οι κάτοχοι μετοχών μέχρι την περασμένη Τρίτη, δηλαδή πριν από την προσωρινή αναστολή της μετοχής για το reverse split. Με την αποτίμηση των εισηγμένων στα όρια των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, τις τραπεζικές μετοχές και μετοχές της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης αλλά και εισηγμένες χαμηλότερων κατηγοριών σε υψηλά επίπεδα, στην πλειονότητά τους στα προ Covid-19 και τιςι αποτιμήσεις αρκετών εξ αυτών τους να παραπέμπουν σε πολλαπλάσια μεγαλύτερες τιμές σε σχέση με τους χρηματιστηριακούς δείκτες, είναι φυσιολογικό να περιμένουμε μια διόρθωση στην αγορά η οποία θα διευκόλυνε την είσοδο ακόμη περισσότερων παικτών, ενισχύοντας έτι περαιτέρω τη συναλλακτικότητα, δημιουργώντας προϋποθέσεις μόχλευσης με στόχο την πειστική υπέρβαση σημαντικών αντιστάσεων και συνέχιση της αντίδρασης αρκετά υψηλότερα των 900 μονάδων.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης η Coca Cola με 1,83% σημειώνει τα περισσότερα κέρδη και ακολουθούν ήπια ανοδικά η ΕΥΔΑΠ, Aegean και Τιτάνας, ενώ σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες εκτός της Πειραιώς ακολουθούν η Ελλάκτωρ με 4,58%, η Alpha Bank με 3,45%, η Εθνική με 3,05%, ο ΟΠΑΠ με 2,51%, η Eurobank με 2,22% και η ΔΕΗ με 2,04% με τις Φουρλή, Μυτιληναίο, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Jumbo και Σαράντη να ακολουθούν ήπια πτωτικά.

Διαβάστε ακόμη:

Φορολογικές δηλώσεις: Ο νέος κωδικός στο Ε1 που θα σβήνει τεκμήρια και πρόστιμα στις αποδείξεις

Το (πικρό) στόρι του Ναυαγίου της Ζακύνθου με 4.000 επισκέπτες τη μέρα και χωρίς οδό διαφυγής

Υπουργείο Ανάπτυξης: Προχωρά η επένδυση στα Αστέρια Γλυφάδας – Έναρξη λειτουργίας τον Μάιο