Αγορές

Χ.Α: Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις με φόντο τις απώλειες στις διεθνείς αγορές

  • Χρήστος Λαΐνας


Η αγορά από την αρχή του μήνα έχει δώσει θετική απόδοση 7,14% με τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών να έχει θετική απόδοση κατά 14,08% με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μειώνουν το ρίσκο τους προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις σχεδόν στο σύνολο του Γενικού δείκτη

Αρνητικά ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει απώλειες 0,32% και να είναι στις 812,53 μονάδες ακολουθώντας το αρνητικό άνοιγμα των Ευρωπαϊκών αγορών με τους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών των προηγούμενων συνεδριάσεων έχοντας την προσοχή τους την εκ νέου αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως με το Αμερικάνικο δεκαετές να ξεπερνάει πάλι το 1,4% σε απόδοση. Άλλωστε η αγορά από την αρχή του μήνα έχει δώσει θετική απόδοση 7,14% με τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών να έχει θετική απόδοση κατά 14,08% με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μειώνουν το ρίσκο τους προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις σχεδόν στο σύνολο του Γενικού δείκτη.

Αυτό που μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την διόρθωση την αγορά είναι η πρόσφατη αλλαγή  στην στάθμιση της Χώρας μας στις Αναδυόμενες Αγορές η οποία θα αυξηθεί από το 0,20%, στο 0,22% στο FTSE / Russell Emerging Markets, εξαιτίας των σημαντικών αλλαγών στην Κίνα, την Νότια Αφρική και τη Σαουδική Αραβία. Συνολικά οι εισροές, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη, θα ανέλθουν στα $57 εκατ. και οι εκροές στα $9 εκατ. δολάρια. Οι εισροές αφορούν τους τίτλους των ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή και οι εκροές τη μετοχή του ΟΤΕ.

Οι Ελληνικές συμμετοχές θα αυξηθούν από τις 9, σε 11 μετοχές. Για τη ΔΕΗ εκτιμάται ότι οι εισροές θα διαμορφωθούν στα $37,88 εκατ., για την Τέρνα Ενεργειακή στα $19,07 εκατ. και οι εκροές στη μετοχή του ΟΤΕ εκτιμώνται σε $3,87 εκατ. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της Αγοράς, την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες 0,24% και είναι στις 1.956,12 μονάδες η Βιοχάλκο με 2,33% σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο και ακολουθούν η Τράπεζα Πειραιώς με 1,95% και η Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank και Τιτάνας ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος η Aegean με 2,88% ενώ ήπια πτωτικά ακολουθούν η Jumbo, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Φουρλής, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Σαράντης και ΟΤΕ με τον ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα να είναι προς το παρόν αμετάβλητες. Τεχνικά τώρα αν συνεχιστούν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών οι πρώτες στηρίξεις, για τον Γενικό Δείκτη είναι στις 805 – 804 και 795 μονάδες και για τον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης στις 1959 – 1956 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 1935 και 1911 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Όσον αφορά τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 467 και 456 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων), οι αγοραστές ελέγχουν την βραχυπρόθεσμη τάση, ενώ τα επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 493 και των 501 – 509 μονάδων, αφήνουν περιθώρια αναρρίχησης προς τις 526 – 539 μονάδες. Αρνητική έκπληξη με κλείσιμο χαμηλότερα των 456 μονάδων, θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 436 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Διαβάστε ακόμη:

DBRS: Μόνο ο «Ηρακλής» δεν είναι αρκετός για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών

Pummaro: Από τον Κίκιζα και τη Unilever, στη Μινέρβα και τον Δασκαλόπουλο

The Margi: Το εμβληματικό hotel, οι νέες business και οι «ανασχηματισμοί»

Απόρρητο Απόρρητο