Αγορές

Χ.Α: Νέα υψηλά έτους με οδηγό τις ευρωπαϊκές αγορές

  • Χρήστος Λαΐνας


Εάν διασπαστούν με αποφασιστικότητα, τότε ο δρόμος προς τις 886-900 μονάδες είναι ανοιχτός, ενώ σε περίπτωση πισωγυρίσματος, οι 810 και οι 798 είναι οι πολύ σημαντικές στηρίξεις

Ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα για το χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 0,75% και να είναι στις 831,18 μονάδες σημειώνοντας από την αρχή της συνεδρίασης νέα υψηλά έτους με την αγορά να ακολουθεί το θετικό άνοιγμα των Ευρωπαϊκών αγορών και με τον Τραπεζικό και ενεργειακό τομέα να είναι οι κλάδοι που ωθούν την αγορά πιο ψηλά.

Πλέον το σύνολο της αγοράς έχει περάσει σε θετικό έδαφος για το 2021 με τον τραπεζικό να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα καθώς αν συνεχίζει να περιορίζει τις απώλειες του θα συμβάλει σημαντικά ώστε το χρηματιστήριο Αθηνών να καταγράψει νέα υψηλά.  Άλλωστε οι επενδυτές έχουν επιστρέψει την προσοχή τους στον εν λόγω κλάδο μετά από απουσία δυο μηνών και η αιτία για αυτό είναι μια σειρά από ενέργειες και γεγονότα στον Τραπεζικό κλάδο που έχουν καταληκτικό χαρακτήρα.

Η Alpha Bank προχωρά επίσημα πλέον στην τιτλοποίηση του Galaxy έχοντας αντλήσει ταυτόχρονα 500 εκατομμύρια ευρώ, η Εθνική Τράπεζα είναι ένα βήμα πριν την συμφωνία για την πώληση της Εθνική Ασφαλιστικής στην CVC και παράλληλα προχωρά την τιτλοποίηση Frontier και η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για την κεφαλαιακή της ενίσχυση ενώ από την μεριά του κράτους, τα νομοσχέδια για την συμμετοχή του ΤΧΣ και την έγκριση των εγγυήσεων του Ηρακλή ΙΙ ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα. Τεχνικά τώρα, το επίπεδο που θα δοκιμάσει τις ανοδικές αντοχές της αγοράς είναι βραχυπρόθεσμα οι 835-840 μονάδες.

Εάν διασπαστούν με αποφασιστικότητα, τότε ο δρόμος προς τις 886-900 μονάδες είναι ανοιχτός, ενώ σε περίπτωση πισωγυρίσματος, οι 810 και οι 798 είναι οι πολύ σημαντικές στηρίξεις. Οι ταλαντωτές σε ημερήσια βάση ακόμα δεν έχουν μπει ακόμα σε υπερτιμημένες ζώνες και τόσο ο MACD όσο και οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών κρατούν την θετική τους άποψη για την μεσοπρόθεσμη εξέλιξη της τάσης. Κρίσιμη σε αυτό το περιβάλλον θα είναι η επίδοση του τραπεζικού κλάδου, με τις 550 μονάδες να είναι η αντίσταση και οι 510 μονάδες η στήριξη.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης  ο οποίος σημειώνει άνοδο 0,38% και είναι στις 1.991,31 μονάδες η ΕΥΔΑΠ με 2,39% σημειώνει τα περισσότερα κέρδη και ακολουθούν η Motor Oil με 1,8%, ο Φουρλής με 1,6%, η Εθνική Τράπεζα με 1,6%, η Alpha Bank με 1,37$, η Τέρνα Ενεργειακή με 1,29% και η ΔΕΗ με 1,05% ενώ ήπια ανοδικά κινούνται η Τράπεζα Πειραιώς, Aegean, Eurobank, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola,ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ. Σε αρνητικό έδαφος η Jumbo με 1,03% και ακολουθούν ήπια πτωτικά ο ΟΠΑΠ, Σαράντης, Λάμδα, Τιτάνας, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος. Η ΔΕΗ σύμφωνα με πληροφορίες μετά από επτά χρόνια βγαίνει στην αγορά με έκδοση νέου ομολόγου ποσού 500 εκατομμυρίων ευρώ, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει άμεσα και με επιτόκιο κοντά στο 4%. Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η εισηγμένη πρόκειται να τα διαθέσει για αναχρηματοδότηση παλαιότερου δανεισμού της και αυτή η έκδοση θα έχει την καινοτομία ότι θα περιλαμβάνει ρήτρα αειφορίας με συγκεκριμένους στόχους για την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα μέσα από την ανάπτυξη του επιχειρησιακού της σχεδίου.

Διαβάστε ακόμη:

Σταϊκούρας: Σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου

Κτήμα Καμπά: Η χαμένη ευκαιρία του Μπουτάρη και το «μικρό Ελληνικό» της Ελλάκτωρ

Λευτέρης Σαμαράς (DHL Express Hellas): Η πρόκληση μεταφοράς των εμβολίων και οι νέες επενδύσεις

Απόρρητο Απόρρητο