Ανοδικό ξεκίνημα καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και μετά το μίνι κραχ της αγοράς στην συνεδρίαση της Παρασκευής, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 1,02% και να βρίσκεται στις 867,36 μονάδες. Οι επενδυτές συνεχίζουν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε οποιαδήποτε ανακοίνωση που θα αφορά στην νέα μετάλλαξη Όμικρον, η οποία θα κατευθύνει βραχυπρόθεσμα την αγορά σε θετικό ή αρνητικό έδαφος.

Το νέο στέλεχος έχει εντοπιστεί ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Ισραήλ, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Αυστραλία και στο Χονγκ Κονγκ, αλλά όχι ακόμη στις ΗΠΑ. Πολλές χώρες ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, προχώρησαν σε περιορισμούς στα ταξίδια από τη νότια Αφρική. Ιαπωνία και Ισραήλ κλείνουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό συνολικά, στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν τη διασπορά του νέου στελέχους.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη της τάξης του 1,02% στις 468 μονάδες, με τον κλάδο ταξιδίων και αναψυχής να αφήνει πίσω τη βουτιά άνω του 8% της Παρασκευής και να ηγείται σήμερα των κερδών με άνοδο 3%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 1% στις 15.410 μονάδες, ο CAC 40 προσθέτει 1,09% στις 6.810 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,94% στις 7.110 μονάδες.

Στην Ελλάδα ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σημειώνει κέρδη 0,98%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης σημειώνει κέρδη κατά 1,42% και βρίσκεται στις 1.484,28 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημειώνει κέρδη 1,62% και βρίσκεται στις 555,32 μονάδες.

Το πιθανότερο, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι να χρειαστεί ένα διάστημα 1-3 συνεδριάσεων, μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η σοβαρότητα της κατάστασης, στο υγειονομικό επίπεδο, ώστε να αποτιμηθούν τα νέα δεδομένα και να αρχίσουν να εξισορροπούν οι αγορές.

Εξίσου πιθανότερο, η συντήρηση ενός volatility, ενδεχομένως ηπιότερου σε σχέση με της Παρασκευής, στην προσπάθεια των αγοραστών να επανακτήσουν μέρος των σημαντικών απωλειών. Ενδεχόμενο, που ειδικά/κατ’ αρχήν για αύριο θα απαιτήσει αυξημένη προσοχή, γερό στομάχι και απαρέγκλιτη τήρηση ορίου συναλλαγών (stops).

Βραχυπρόθεσμα, μέχρι και την συνεδρίαση της Τρίτης χρειάζεται αυξημένη προσοχή από τους επενδυτές, με επί μέρους ορόσημα την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, την τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου, ημέρα που θα λάβει μέρος και η αναδιάρθρωση της σύνθεσης δεικτών MSCI. Η ηρεμία θα επιστρέψει στο σύστημα όταν θα υπάρξουν περισσότερα στοιχεία που θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης ή θα καθησυχάσουν τις ανησυχίες που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο προσκήνιο.

Ο λόγος που οι ρευστοποιήσεις είναι έντονες και αφορούν τους πάντες συνδέεται και με την κόπωση των πολλών μηνών από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία δεν φαίνεται να μπορεί να αποκλιμακωθεί. Η αίσθηση ότι η ανθρωπότητα όδευε προς ένα τέλος αυτής της κατάστασης ή μια αποτελεσματικότερη διαχείριση που θα οδηγούσε σε μια κανονικότητα μπήκε σε αναθεώρηση, χωρίς επί του παρόντος να μπορεί να προσδιοριστεί αν ξαναγυρίζουμε στην αρχή ή την μέση της πορείας των τελευταίων δύο ετών.

Τεχνικά υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 928 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 864 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 874, 883, 893 και 900 μονάδες. Έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου και ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 2239 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 2095, 2130 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2162 (εκθετικός ΚΜΟ 90 ημερών), 2175 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 2190 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2200 και 2234 μονάδες. Αν χαθεί η ύστατη στήριξη των 2017 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), θα “πεταχτούν χαρτιά από τα παράθυρα”.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Alpha Bank, Jumbo, Eurobank, Εθνική, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ κινούνται με κέρδη άνω του 1% και ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, Aegean, Τιτάνας, Σαράντης και Coca Cola σημειώνουν ήπια κέρδη. Σε αρνητικό έδαφος τα ΕΧΑΕ με 1,25% σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες με την Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και ΟΛΠ να ακολουθούν ήπια πτωτικά.

Διαβάστε ακόμα:

Η Black Friday έφερε χαμόγελα στην αγορά – Προβληματισμός για την εξέλιξη της πανδημίας

Σεμπαστιάν Μπαζέν: (Accor): «Ο ελληνικός τουρισμός έχει μία εξαιρετική ευκαιρία στα χέρια του»