Αγορές

Χ.Α: Σε υποτονικούς ρυθμούς αλλά με θετικό πρόσημο

  • Χρήστος Λαΐνας


Η αγορά μετά την άνοδο των τελευταίων δυο εβδομάδων, μια άνοδος που στηρίχτηκε περισσότερο στα blue chips και όχι στις τράπεζες, έχει στραμμένο το βλέμμα της στον τραπεζικό κλάδο μετά και τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών

Στα υψηλά ημέρας και στις 894,08 μονάδες συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει άνοδο κατά 0,56% και με τους επενδυτές να απορροφούν μέχρι στιγμής τις όποιες ρευστοποιήσεις βγαίνουν χωρίς βέβαια να έχει αλλάξει η συναλλακτική δραστηριότητα να έχει αλλάξει επίπεδο και να συνεχίζει να κινείται με χαμηλούς ρυθμούς. Η αγορά μετά την άνοδο των τελευταίων δυο εβδομάδων, μια άνοδος που στηρίχτηκε περισσότερο στα blue chips και όχι στις τράπεζες, έχει στραμμένο το βλέμμα της στον τραπεζικό κλάδο μετά και τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι μετά την απόφαση της ΕΚΤ σχετικά με την αναβαλλόμενη φορολογία διασφαλίζεται ότι οι μέτοχοι δεν θα υποστούν dilution και σε συνδυασμό με το θετικό αποτέλεσμα στα stress tests, ενισχύουν ακόμη περισσότερο το επενδυτικό story του κλάδου.

Πάντως, αυτό που μεταφέρεται από τα εγχώρια desk είναι ότι παρά την ανάκαμψη της αγοράς και το θετικό της σερί, η επιφυλακτικότητα παραμένει και μεγεθύνεται από την υποτονικότητα στις συναλλαγές, με τα χαρτοφυλάκια που διαθέτουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα να παραμένουν στο περιθώριο ακόμη και παρά τις θετικές αναλύσεις των ξένων. Όπως επισημαίνεται, αυτό που αναμένει η αγορά είναι το τεστ κατά το πρώτο για τον Αύγουστο μαζικό κύμα εξόδου από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και θα φανεί και η πορεία της πανδημίας στη χώρα. Οι δημοφιλείς προορισμοί στις Κυκλάδες βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας έξαρσης του κορονοϊού, με την αγορά να παρακολουθεί εάν αυτή η εικόνα οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα, που θα καταφέρουν ένα ακόμη πλήγμα στον τουρισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι τότε θα απουσιάζει το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο ενισχύεται και από τις δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων.

Αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν να στηρίξουν τα τρέχοντα επίπεδα, την ώρα μάλιστα που η αγορά χρειάζεται και τις εσωτερικές διορθώσεις για να αποφορτίσει τους ταλαντωτές και να βελτιώσει τη ρευστότητά της. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Ελλάκτωρ με 4,65% σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο και ακολουθέι η Alpha Bank με 2,52%. ΟΛΠ, Βιοχάλκο, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo και Εθνική σημειώνουν άνοδο άνω του 1% και ακολουθούν Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ και Coca Cola με ήπια άνοδο. Σε αρνητικό έδαφος η Aegean και ο Σαράντης με 2,41% και 1,25% αντίστοιχα και ακολουθούν ήπια πτωτικά ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Τιτάνας, Λάμδα και Eurobank. Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι από την έναρξη της συνεδρίασης με τον Γενικό Δείκτη μετά το κλείσιμο της Παρασκευής να έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων. Η επόμενη αντίσταση στις 895 – 900 μονάδες. Σε περίπτωση υπαναχώρησης, οι στηρίξεις στις 878 – 876 (διέρχονται οι δύο εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 ημερών) και 845 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις στις 2143 (ημερήσιο “stop short”) και 2161 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 2161 μονάδων, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις περίφημες 2240 μονάδες (gap). Επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 2106, θα δώσει κίνηση στις 2040 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 1989 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδες ).

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης για καύσωνα: Έχει γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας (Vid)

Stress tests: Θετική έκπληξη από την Ελλάδα – Οι εκτιμήσεις των Autonomous Research, Axia & BNP Paribas

Ούτε για καφέ χωρίς εμβόλιο – Έτοιμοι για την 3η δόση από μέσα Σεπτεμβρίου