Κάτω από τις 900 μονάδες υποχωρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών στη σημερινή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες 1,53%, στις 897,48 μονάδες. Με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις, σχεδόν το σύνολο των μετοχών του ταμπλό είναι με αρνητικό πρόσημο μιας και εντείνονται οι ανησυχίες τόσο για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη όσο και για τις πληθωριστικές πιέσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ισχυρές απώλειες καταγράφονται και στις ευρωαγορές από νωρίς το πρωί, καθώς οι επενδυτές έχουν να ανησυχούν για τη νέα έξαρση της πανδημίας και την προοπτική για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν και τα νέα στοιχεία για την επιχειρηματιή δραστηριότητα στην ευρωζώνη.

Κατά τις μεσημεριανές συναλλαγές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρούσε κατά 1% ενώ οι μετοχές τεχνολογίας σημείωναν απώλειες σχεδόν 2%. Ο μοναδικός κλάδος με κέρδη (0,3%) είναι οι πρώτες ύλες.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα σημείωσε απροσδόκητη άνοδο τον Νοέμβριο, ωστόσο το νέο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού και οι ανατιμήσεις σχεδόν στα πάντα, ρίχνουν τη σκιά τους στις προοπτικές για την εικόνα της αγοράς τον Δεκέμβριο.

Στη χώρα μας, αν και η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να ξαναμπεί η αγορά σε lockdown, παίρνοντας μέτρα που αφορούν κυρίως το ανεμβολίαστο πληθυσμό, η πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη που αναγκάζει τις χώρες να κλείνουν ξανά τις οικονομίες στους τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα, φοβίζει τους επενδυτές ότι και η Ελλάδα θα ακολουθήσει τις υπόλοιπες χώρες σε lockdown το οποίο θα επηρεάσει και πάλι την οικονομική δραστηριότητα, ειδικά σε μια εποχή που το λιανεμπόριο αναμένει να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων εσόδων.

Εκτός της πανδημίας η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να απασχολεί τόσο την βιομηχανία όσο και τα νοικοκυριά με το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα να εκτοξεύεται γιατί υπάρχει ημερήσια χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης υφίσταται η δυνατότητα για κλειστά συμβόλαια. Το δυσμενές αυτό περιβάλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιδεινώνεται περισσότερο από τη μεγάλη αύξηση των πρώτων υλών, την αύξηση έως και 500% των ναύλων θαλάσσιων μεταφορών και την καθυστέρηση παράδοσης των πρώτων υλών.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, οι επόμενες στηρίξεις είναι στις 895, 893, 883 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 874 και 864 μονάδες (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) να ακολουθούν.

Οι αντιστάσεις στις 930, 950 και 1013 μονάδες. Έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου στην χτεσινή συνεδρίαση ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 2239 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 2190 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2200 και 2234 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 2239 – 2240 μονάδων (gap), μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 2365 και 2390 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2130 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2095 και 2017 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 1,48% και βρίσκεται στις 2.148,74 μονάδες η Εθνική, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ και Τέρνα Ενεργειακή σημειώνουν απώλειες άνω του 2% με την ΔΕΗ, Motor Oil, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Πειραιώς και Σαράντη να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1% και την Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Coca Cola, Λάμδα, ΟΛΠ, Τιτάνα και ΟΤΕ να σημειώνουν ήπιες απώλειες.

Διαβάστε ακόμη:

«Kαβείρια Palace»: Το λαμπερό resort που προσπάθησε να σώσει ο Ψωμιάδης ξανά στο σφυρί με τιμή… Black Friday (pics)

Βγήκε στην αγορά προς πώληση το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» €5,2 δισ. της PQH

Ανεβάζουν ταχύτητα στο 7,9% οι τιμές των κατοικιών – Οι πόλεις με τις πιο μεγάλες αυξήσεις (πίνακας)