Αγορές

ΧΑ: Κάτω από τις 880 μονάδες με απώλειες 2,5% – Στο limit down η μετοχή της Πειραιώς

  • Χρήστος Λαΐνας


Βαρίδι παραμένει η ΑΜΚ της Πειραιώς - Δεν είναι απίθανο η σημερινή πίεση στο Χρηματιστήριο Αθηνών να επεκταθεί και στις επόμενες συνεδριάσεις

Συνεχίζει σε αρνητικό έδαφος το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει απώλειες 2,5% και να υποχωρεί κάτω από τις 880 μονάδες.

Την αφορμή για αυτή τη διόρθωση τη δίνει η μετοχή της Πειραιώς η οποία την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης έχει κλειδώσει στο limit down με σημαντικό ανεκτέλεστο και με τον τραπεζικό κλάδο σήμερα να την ακολουθεί και να υποχωρεί κατά 4,68%, στις 564,69 μονάδες.

Η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς θα ξεκινήσει στις 21 Απριλίου με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό (book building) και, ταυτόχρονα, στην Ελλάδα με τη διαδικασία της Δημόσιας Προσφοράς.

Σε ό,τι αφορά στην κατανομή, το 85% της αύξησης κεφαλαίου θα καλυφθεί από το εξωτερικό μέσω του βιβλίου προσφορών και το υπόλοιπο 15% μέσω της Δημόσιας Προσφοράς στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τους υφιστάμενους μετόχους, το δ.σ. της Πειραιώς αποφάσισε, να δοθεί η δυνατότητα να λάβουν τόσες μετοχές όσες απαιτούνται ώστε να διατηρήσουν αμετάβλητο το ποσοστό τους μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Σημειώνεται ότι η αύξηση πραγματοποιείται από τη μητρική holding που είναι η εισηγμένη στο ΧΑ, ύστερα από τον τραπεζικό μετασχηματισμό. Υφιστάμενοι ή παλαιοί μέτοχοι θεωρούνται οι κάτοχοι μετοχών μέχρι την περασμένη Τρίτη, δηλαδή πριν από την προσωρινή αναστολή της μετοχής για το reverse split.

Το γενικό πλάνο πάντως στην αγορά δεν έχει αλλάξει με την μεσοπρόθεσμη τάση να παραμένει θετική, με τα πιο ψύχραιμα χαρτοφυλάκια να περιμένουν τέτοιες συνεδριάσεις για να τοποθετηθούν, ενώ δεν είναι απίθανο η σημερινή πίεση στο χρηματιστήριο Αθηνών να επεκταθεί και στις επόμενες συνεδριάσεις με την έκταση των ρευστοποιήσεων να δίνουν και το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η διόρθωση.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης με θετικό πρόσημο συνεχίζουν μόνο η Coca Cola με 1,69% και η Jumbo με 0,58% ενώ όλες οι υπόλοιπες μετοχές του δείκτη καταγράφουν απώλειες με την Ελλάκτωρ να ακολουθεί την Πειραιώς με απώλειες 5,34%, η Alpha Bank με 5,18% και η Eurobank με 4,31% ενώ η Εθνική, ΟΛΠ, ΔΕΗ και Μυτιληναίος καταγράφουν απώλειες άνω του 3%. Με ήπιες απώλειες ακολουθούν η Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Φουρλής, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, Aegean, ΟΠΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και ΕΥΔΑΠ.

Στις εταιρικές ανακοινώσεις η εταιρεία “ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Συμμετοχών, Ακινήτων, Κατασκευών” ανακοινώνει με βάση το άρθρο 21 του Ν.3556/2007 σε συνδυασμό με το άρθρο 11 της απόφασης της ΕΚ 1/434/3.7.2007 ότι το νομικό πρόσωπο PERGE LTD (Υπόχρεο Πρόσωπο βάσει του Κανονισμού (EΕ) 596/2014) το οποίο είναι ελεγχόμενο από το εκτελεστικό μέλος, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Δ.Σ. της Εταιρείας (Υπόχρεο Πρόσωπο βάσει του Κανονισμού (EΕ) 596/2014) κ. Γεώργιο Περιστέρη, προέβη στις 16/4/2021 σε αγορά 2.678.571 κοινών ονομαστικών μετοχών συνολικής αξίας 29.999.995,20 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

ΟΑΕΔ-Google: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης για το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι δικαιούχοι πληρώνονται αύριο

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση16,4% για τον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο

Απόρρητο Απόρρητο