Αγορές

Χαμηλές προσδοκίες για το άνοιγμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  • newsroom


Ο πληθωρισμός «τρομάζει» τους επενδυτές - Στο κόκκινο τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά το sell off της Wall Street (upd)

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να ανοίξουν με πτώση Πέμπτη, καθώς οι παγκόσμιες αγορές βρίσκονται υπό τον φόβο ενός ανεξέλεγκτου πληθωρισμού.

Ο δείκτης FTSE του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να ανοίξει 68 μονάδες χαμηλότερα στις 7.367, ο γερμανικός DAX 147 μονάδες χαμηλότερα στις 13.857, ο γαλλικός CAC 40 πέφτει 63 μονάδες στις 6.289 και ο ιταλικός FTSE MIB αναμένεται κατά 260 μονάδες χαμηλότερα στις 23.4788, σύμφωνα με στοιχεία της IG.

Το χαμηλότερο άνοιγμα για τις ευρωπαϊκές μετοχές έρχεται μετά το πτωτικό κλείσιμο των περιφερειακών αγορών την Τετάρτη, καθώς οι φόβοι για τον πληθωρισμό προκάλεσαν αναστάτωση στις αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι ο εκτινάχθηκε σε υψηλό 40 ετών. Πιο συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 9% τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας εκτοξεύτηκαν, κλιμακώνοντας την κρίση κόστους ζωής στη χώρα.

Στις ΗΠΑ ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 1.164,52 μονάδων (–3,57%) στις 31.490,07 μονάδες, σημειώνοντας πτωτικό σερί για επτά διαδοχικές εβδομάδες. Πρόκειται μάλιστα για μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις μετά το 2020 εξαιτίας των κακών αποτελεσμάτων χρήσης που ανακοίνωσαν εταιρείες του κλάδου της λιανικής, εγείροντας ανησυχίες για την κατανάλωση και τα κέρδη διαφόρων εταιρειών βίωσε η Wall Street.

Οι μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου έχουν πιεστεί από τον πληθωρισμό και την προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων, οι οποίες εντείνουν ανησυχίες για πιθανή ύφεση.

Οι περισσότερες αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν απότομα το πρωί της Πέμπτης μετά τις μεγάλες απώλειες στη Wall Street, αλλά τα futures των ΗΠΑ ενισχύθηκαν ελαφρώς.

Διαβάστε ακόμα:

Κομισιόν: Επιπλέον πόρους 1,5 δισ. για την ενεργειακή μετάβαση θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ελαιώνες Σακελλαροπούλου: Το «άγιο» ελαιόλαδο της Λακωνίας και η εταιρεία που σαρώνει στους διεθνείς διαγωνισμούς (pics)

H Goldman Sachs αγοράζει 2 ξενοδοχεία στη Χαλκιδική, ο Έλληνας συνεργάτης του Ελον Μασκ, το νέο ντέρμπι Cosmote-Nova, το σούπερ μάρκετ που κερδοσκοπεί και οι μάγειρες των 3.000 ευρώ στις βίλες της Μυκόνου