Συνέχεια στην ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών που έχει ξεκινήσει από τις αρχές της χρονιάς, έδωσε η σημερινή συνεδρίαση. Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να απορροφήσει τις ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν στο πρώτο μισό καθώς οι επενδυτές προχωρούσαν σε εναλλαγές θέσεων και ενώ ο τραπεζικός κλάδος στήριξε την άνοδο  προς τις 960 μονάδες.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 2.313,88 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,77%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 1.580,55 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,28% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε στις 663,25 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,89%.

Παρά τις αναταράξεις στα χρηματιστήρια του εξωτερικού, στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρουσιάζεται ένα ουσιαστικό και εστιασμένο ενδιαφέρον στον τραπεζικό τομέα, από επενδυτές του εξωτερικού. Αυτό το ενδιαφέρον βασίζεται σε δύο συγκεκριμένους άξονες. Ο πρώτος άξονας, αφορά τη διαπίστωση της ποιοτικής βελτίωσης του ενεργητικού των τραπεζών, λόγω των τιτλοποιήσεων και των πωλήσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και ο δεύτερος άξονας, αφορά το γεγονός, ότι η ανάπτυξη της οικονομίας, που θα συνεχιστεί έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς, το 2022 θα περάσει αναγκαστικά μέσα από το τραπεζικό σύστημα.

Έτσι μετά από πολύ καιρό, οι τράπεζες θα παρουσιάσουν σημαντικά έσοδα από τη βασική τους δραστηριότητα. Που δεν είναι άλλη, από τις δανειοδοτήσεις. Για τους παραπάνω λόγους οι αξιολογήσεις στις οποίες προέβη πρόσφατα μέσα στο 2022, η Deutsche Bank για τις τράπεζες και οι νέες τιμές «στόχοι» που έχουν τεθεί, μαζί με τις αντίστοιχες τιμές που είχε ήδη θέσει η JP Morgan τον Δεκέμβριο του 2021, αφήνουν σημαντικά περιθώρια κέρδους με τους επενδυτές να φαίνεται ότι συμφωνούν με τις παραπάνω τιμές στόχους και να τοποθετούνται από την αρχή της χρονιάς στον Τραπεζικό κλάδο.

Κάθε εβδομάδα που περνάει η Ελληνική αγορά πιστοποιεί ότι μπορεί να είναι ο πρωταγωνιστής για το 2022. Ακόμα βέβαια δεν έχουμε δει διάχυση στην καλή ψυχολογία μιας σε κάθε ανοδική έξαρση προστίθενται και νέα κεφάλαια για επενδύσεις συνήθως σε λάθος timing σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Το θέμα είναι ότι πλέον η αγορά έχει πολύ δυνατά θεμέλια που θα υποστηρίξουν την όποια ανοδική κίνηση των επόμενων ετών, κάτι που σαφώς έλειπε τα προηγούμενα χρόνια.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Πειραιώς με 3,22% και η Alpha Bank με 3,19% σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη με την Ελλάκτωρ να ακολουθεί κλείνοντας θετική κατά 2,2%. Εθνική, Λάμδα, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Ελληνικά Πετρέλαια ακολούθησαν με κέρδη άνω του 1% με την Coca Cola, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Motor Oil και Quest να κλείνουν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ έκλεισαν με απώλειες 1,93% και 1,61% αντίστοιχα με τον Σαράντη, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και ΔΕΗ να κλείνουν ήπια πτωτικά ενώ Eurobank και Aegean έκλεισαν αμετάβλητες. Ο τζίρος ανήλθε στα 83,2 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 34,6 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,6 εκατομμύρια τεμάχια.

 

Διαβάστε ακόμα:

Τι βλέπουν οι κορυφαίοι αναλυτές της Wall Street μετά το κακό ξεκίνημα του 2022

O… αποσκελετωμένος ιχνηλάτης Απόστολος Βακάκης και η «δίαιτα» της Jumbo στα κινέζικα

«Ξέφραγο αμπέλι» η Ελλάδα σε ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα spam