Με οριακές απώλειες έκλεισε τελικά η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς οι αγοραστές επέστρεψαν δυναμικά στην τελευταία μισή ώρα της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να «μαζέψει» όλες σχεδόν τις απώλειες της ημέρας.

Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε οριακά αρνητικός υποχωρώντας κατά 0,04%, στις 876,89 μονάδες, με την ΔΕΗ, Eurobank και Τέρνα Ενεργειακή, τις τρεις μετοχές που έχουν πρωταγωνιστήσει φέτος να οδηγούν τη θετική αντίδραση της αγοράς.

Σε άλλη μια συνεδρίαση η αγορά έδειξε ότι θέλει να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα και να μην δοκιμάσει να κατευθυνθεί προς τη ζώνη των 850 μονάδων, έχοντας μάλιστα σήμερα καλύτερη συμπεριφορά από τις Ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες από την αρχή της ημέρας καταγράφουν απώλειες άνω του 1%, με την υποσημείωση βέβαια ότι οι υπόλοιπες αγορές σχεδόν στο σύνολο του βρίσκονται σε υψηλά ετών αν όχι σε ιστορικά υψηλά σε αντίθεση με την Ελλάδα η οποία ακόμη υπολείπεται περίπου 90 μονάδες από τα περσινά υψηλά.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,035 και στις 2.101,38 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,62% και στις 1.506,63 μονάδες με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών αν κλείνει μέσω των δημοπρασιών θετικός κατά 0,3% και στις 565,25 μονάδες.

Με την αγορά να αξιολογεί τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση ελπίζει ότι τα σενάρια που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και σχετίζονται με το ενδεχόμενο περαιτέρω αυστηροποίησης δεν θα υλοποιηθούν μιας και φαίνεται ότι έχουν αρχίσει και ανεβαίνουν οι ρυθμοί στους εμβολιασμούς ξανά. Βέβαια τα μέτρα που έχει λάβει η Ελληνική κυβέρνηση δεν οδηγούν σε μεγάλες απώλειες της οικονομικής δραστηριότητας, εντούτοις ουδείς ανέμενε ότι η χώρα θα ξαναβρεθεί στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν πριν την έναρξη των εμβολιασμών.

Έτσι, αυτό που μένει ως το μεγάλο ερώτημα στην αγορά είναι το κατά πόσο είναι κοντά ένα ολικό ή και μερικό lockdown, το οποίο θα επηρεάσει και πάλι την οικονομική δραστηριότητα, ειδικά σε μια εποχή που το λιανεμπόριο αναμένει να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων εσόδων.

Από την άλλη μεριά και παρ’όλη την εξέλιξη της πανδημίας οι ξένοι αναλυτές δεν σταματούν να υποστηρίζουν το θετικό σενάριο για την Ελλάδα, με την Citigroup να εκτιμά σε σημερινό της report ότι τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών) θα αυξηθούν κατά 29,1% – βελτιωμένη πρόβλεψη σε σχέση με το 25% που προέβλεπε πριν, που θα είναι και η υψηλότερη αύξηση στην Ευρώπη, αλλά και σε σχέση με τον μέσο όρο σε αναδυόμενες αγορές, ανεπτυγμένες αγορές και ΗΠΑ.

Ο εκτιμώμενος δείκτης P/Ε στην ελληνική αγορά για το 2021 διαμορφώνεται στο 12,1x, ενώ για το 2022 θα κινηθεί στο 10,1x. Εκτός της πορείας της πανδημίας νέο «πονοκέφαλο» για τις Αγορές, αποτέλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Fed, Jerome Powel, σχετικά με τον πληθωρισμό. Η επίμονα ανοδική τάση στις τιμές, τον οδήγησαν να αποσύρει από την φρασεολογία του το επίθετο ‘παροδικός’, αφήνοντας επίσης αιχμές για επίσπευση του ‘tapering’. Η εξέλιξη αυτή έβαλε «φρένο» στις Αμερικανικές Αγορές, οι οποίες δεν είχαν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την νέα μετάλλαξη και τις οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ΔΕΗ, Eurobank και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν με κέρδη άνω του 1% και ακολούθησαν με ήπια άνοδο ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil. Σε αρνητικό έδαφος και με απώλειες άνω του 1% έκλεισε ο Σαράντης, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Λάμδα και Τιτάνας με την ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Πειραιώς, Aegean, CocA Cola, Alpha Bank, Εθνική και ΟΠΑΠ να κλείνουν ήπια πτωτικά και την ΕΛΧΑ να κλείνει αμετάβλητη. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,7 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 16,1 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,1 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Moody’s: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την παραλλαγή Όμικρον

Apple: Γιατί μειώθηκε η ζήτηση του iPhone – Η προειδοποίηση Κουκ στους προμηθευτές

ΟΑΕΔ – Voucher 2.520 ευρώ: Διπλασιάζονται οι δικαιούχοι – Όλες οι αλλαγές