(last update 15.10) Άνω του ψυχολογικού ορίου των 1.040 μονάδων αναρριχάται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε νέες αγοραστικές κινήσεις, εν μέσω των καταιγιστικών επιχειρηματικών εξελίξεων, οι οποίες έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας και συντηρούν την αγορά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014. 

Η MIG είναι η μεγάλη «πρωταγωνίστρια» της ημέρας, κάνοντας άλμα 30% και εμφανίζοντας όγκο 24,6 εκατ. τεμαχίων, καθώς η Πειραιώς απέκτησε το 36% των μετοχών και πλέον υποχρεούται να υποβάλλει δημόσια πρόταση. Αυτή η εξέλιξη, όπως είναι εύλογο, επηρεάζει και την Attica Συμμετοχών, η οποία διευρύνεται κατά τουλάχιστον 8,3%, εν μέσω των προσδοκιών για ολοκλήρωση του deal πώλησης στην Strix (θυγατρική της Πειραιώς). Από εκεί και πέρα, ο ΟΤΕ προσπαθεί να επιστρέψει στα 15 ευρώ, η Jumbo κάνει άλμα στο υψηλό 3ετίας, ενώ η Πειραιώς φλερτάρει έντονα με το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο κατά 0,84% και διαμορφώνεται στις 1.041,65 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.033,02 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 1.033,38 έως 1.045,63 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 70,4 εκατομμύρια ευρώ. 

Σε υψηλό 3ετίας οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος προσπαθεί να συνεχίσει σε θετικό έδαφος (+0,27% και 804 μονάδες) και να παραμείνει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 3ετίας. Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, αναρριχάται στο +2,1% και το 1,99 ευρώ (υψηλό σχεδόν δύο ετών), εν μέσω των προσδοκιών για είσοδο στον MSCI Standard Greece. Κατά περίπου 1% αυξάνεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διαπραγματεύεται κοντά στα 4,5 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank, αντίθετα, είναι αμετάβλητη στο 1,25 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank υποχωρεί στο -0,8% και το 1,32 ευρώ ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0% 1,25 ευρώ 
  • Eurobank -0,79% 1,325 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +0,97% 4,482 ευρώ 
  • Πειραιώς +2,17% 1,9985 ευρώ 

Ράλι για MIG, στο επίκεντρο ο ΟΤΕ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,90% και 2.533 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ διευρύνεται αισθητά στο +2,3% και τα 14,87 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για τις προθέσεις της Deutsche Telekom. Η μετοχή της Jumbo, επιπλέον, βρίσκεται στο +3,8% και τα 17,5 ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 3ετίας. Κατά 1,3% ενισχύεται και η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία επιστρέφει στα 2,2 ευρώ και κοντά στο ρεκόρ 8ετίας. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή, ταυτόχρονα, σημειώνουν άνοδο κατά 1% και 2% αντίστοιχα, ενώ οι μετοχές των Σαράντης, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Motor Oil και Mytilineos παρουσιάζουν κέρδη άνω του 1%. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,43% και 1.580 μονάδες), η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχωρίζει θετικά στο +1,5% και το 0,95 ευρώ, με τη μετοχή της Fourlis να ακολουθεί στο +1,4% και τα 3,6 ευρώ. Κατά περίπου 2% διευρύνεται και η μετοχή της Premia, η οποία προσπαθεί να επανέλθει στo 1,25 ευρώ, ενώ η μετοχή της Intracom Holdings αυξάνεται κατά τουλάχιστον 1%. 

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη MIG, η οποία κάνει ράλι σχεδόν 30%, μετά την αύξηση του ποσοστού της Πειραιώς στο 36% και τη διαφαινόμενη δημόσια πρόταση. Αυτή η εξέλιξη (παρά την αντίρρηση της οικογένειας Ηλιοπούλου) αυξάνει αισθητά τις πιθανότητες ολοκλήρωσης του deal μεταβίβασης της Attica Group στην Strix (θυγατρική της Πειραιώς), με αποτέλεσμα η μετοχή της ακτοπλοϊκής να πραγματοποιεί άλμα τουλάχιστον 8,3%. 

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 70 μετοχές κινούνται ανοδικά, 39 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 72,2 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν 

  • Οι εξελίξεις στη MIG είναι καταιγιστικές, με την Πειραιώς να αποκτά το 36% και να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα στη «μάχη» με την οικογένεια Ηλιόπουλου. Ράλι σχεδόν 30% για τη μετοχή, με 24,6 εκατ. τεμάχια να αλλάζουν χέρια.  
  • Η ισχυροποίηση της Πειραιώς στο μετοχικό κεφάλαιο της MIG ενισχύει τις πιθανότητες για ολοκλήρωση του deal μεταβίβασης της Attica Group στην Strix. Αποτέλεσμα είναι η μετοχή της ακτοπλοϊκής να αυξάνεται κατά τουλάχιστον 8,3%. 
  • Η μετοχή της Πειραιώς, πέραν των εξελίξεων στη MIG, έχει στραμμένο το βλέμμα και στον MSCI, εν μέσω των προσδοκιών για ένταξη στον βασικό δείκτη. Με τα 2 ευρώ «φλερτάρει» ο τίτλος, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2021.  
  • Η μετοχή του ΟΤΕ προσπαθεί να καλύψει το «χαμένο έδαφος», καθώς προσεγγίζει ξανά τα 15 ευρώ. Σχεδόν μηδενική η μεταβολή στο 2023, ενώ ο Γ.Δ. «τρέχει» με κέρδη 11%. «Μύλος» με τα σενάρια για τις προθέσεις της Deutsche Telekom. 
  • Η μετοχή της Jumbo επιστρέφει άνω των 17 ευρώ, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020 (υψηλό 3ετίας). Στο +5,7% η άνοδος μέσα στο έτος. 

Χωρίς «φρένα» η αγορά στη Λ. Αθηνών 

Η Λεωφόρος Αθηνών, η οποία μετράει αύξηση άνω του 11% μέσα στο 2023, συνεχίζει να πορεύεται ανοδικά, εν μέσω των κυοφορούμενων επιχειρηματικών εξελίξεων και της «πλούσιας» εταιρικής φημολογίας. Κι αυτό, μάλιστα, παρά τις εύλογες κινήσεις κατοχύρωσης των υψηλών κερδών. 

Ενδεικτικό της θετικής τάσης στην ελληνική αγορά είναι το γεγονός ότι οι αγοραστικές εντολές διαχέονται πλέον και σε εισηγμένες μικρής ή μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες εξακολουθούν να είναι «φθηνές» αλλά να διαθέτουν ισχυρή κερδοφορία.  

Στο επίκεντρο της προσοχής τίθεται και η αναθεώρηση των βασικών δεικτών του MSCI (στις 9 Φεβρουαρίου), η οποία ενδεχομένως «κρύβει» ορισμένες ευχάριστες εξελίξεις για την Ελλάδα (πιθανή προσθήκη των Motor Oil και Πειραιώς). Ωστόσο, καλό είναι να κρατάμε μικρό «καλάθι».  Ας σημειωθεί ότι σήμερα στον MSCI Standard Greece βρίσκονται εννέα μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Mytilineos, Jumbo, ΔΕΗ και Tερνα Ενεργειακή).     

Από την άλλη πλευρά, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι παραμένουν στο επίκεντρο, καθώς μια ξαφνική και άρδην αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στο εξωτερικό δεν αποκλείεται να επηρεάσει άμεσα και την ελληνική αγορά, η οποία θα δυσκολευτεί να διαφοροποιηθεί και να ακολουθήσει μια αυτόνομη πορεία.

Ένας από τους δυνητικούς κινδύνους συνίσταται στις κεντρικές τράπεζες και τη νομισματική πολιτική, καθώς το «παράθυρο» για νέες αυξήσεις επιτοκίων παραμένει «ορθάνοιχτο», δεδομένης της διατήρησης των πιέσεων στον «σκληρό» ή «υποκείμενο» πληθωρισμό (χωρίς να υπολογίζονται ενέργεια και τρόφιμα).

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει μικρή άνοδο στο +0,33% και τις 458 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,02%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,42%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,02% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,37%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones είναι σχεδόν αμετάβλητά. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές πατούν ελαφρώς «γκάζι», εν μέσω των στοιχημάτων για την πορεία της ζήτησης, αλλά και των ανησυχιών για τα επίπεδα της προσφοράς. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,74% και τα 75,4 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +1,56% και τα 82,2 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διευρύνεται στο +0,5% και τα 1.889 δολάρια ανά ουγγιά.  

Διαβάστε επίσης

Το δράμα και τα ελληνοτουρκικά, το βαρύ πρόστιμο στο σούπερ μάρκετ, ο Μεγάλου αντεπιτίθεται στη MIG και το Athens Heart κλείνει 

Δύο από τις κορυφαίες ελληνικές ταβέρνες, μία ώρα από την Αθήνα – Σοβαρή εμπειρία για κρέας ή ψάρι στην Κορινθία

Spider: Πώς οδηγήθηκε στην κατάρρευση – Ξανά στο σφυρί το εργοστασιακό συγκρότημα