Με απώλειες έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών με τους πωλητές να επικρατούν στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 873,87 μονάδες, με αρνητική απόδοση 0,04%.

Ο Γενικός Δείκτης έχασε τα πρωινά κέρδη με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να κρατήσει τις 880 μονάδες, ενώ η σημερινή συναλλακτική δραστηριότητα προήλθε κυρίως από τη μετοχή της Alpha Bank στην οποία εκτελέστηκε τα 2/3 του συνολικού όγκου συναλλαγών μιας και μετά την έκτακτη είσοδο από την MSCI στον Global Standard index πρόκειται να έχει συνολικά περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ σε εισροές.

Δηλαδή, ο συνολικός όγκος της αγοράς, πλην της Alpha Bank, κατάφερε να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια τεμάχια μόλις στις 16:45, δηλαδή μετά από πάνω από έξι ώρες συναλλαγών, ενώ από τα 110 εκατομμύρια ευρώ του τζίρου, τα 72,5 εκατ. διακινήθηκαν στην Alpha Bank, μια συμπεριφορά που ανησυχεί πάρα πολύ τους αναλυτές οι οποίοι βλέπουν ότι με αυτή την συναλλακτική δραστηριότητα το πιο πιθανό είναι η αγορά, μετά τις εισροές στην Alpha Bank, να ξανακινηθεί σε πιο χαμηλά επίπεδα, με πρώτο στόχο τις 870 και 850 μονάδες.

Όσον αφορά την μετοχή της Alpha Bank σε σημερινό της report η Axia Research αναμένει σημαντικά περιθώρια ανόδου τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση της ΑΜΚ ανοίγει τον δρόμο για την επιτάχυνση του business plan, με επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE στις αρχές του επόμενου έτους. Η Axia Research επαναφέρει την αξιολόγηση “buy” (από το restricted που ήταν πριν, λόγω του ότι ήταν bookrunner στην ΑΜΚ της τράπεζας) με νέα τιμή-στόχο στα 1,65 ευρώ. Με βάση την τρέχουσα τιμή της αγοράς (προσαρμοσμένη για την ΑΜΚ), η Alpha διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο p/e 4,9x για το 2023 και 0,39x λογιστική αξία, ενώ στην τιμή-στόχο που δίνει η Axia, το 2023 το p/e τοποθετείται στο 7,3x και ο δείκτης λογιστικής αξίας p/TBV στο 0,60x.

Όσον αφορά την εικόνα της αγοράς είναι ευδιάκριτο πια ότι βραχυπρόθεσμα οι επενδυτές έχουν κάνει ένα βήμα πίσω στις τοποθετήσεις τους περιμένοντας την εξέλιξη της νέας μετάλλαξης και των επιπτώσεων αυτής στον τουρισμό, καθώς και στις νέες κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του χαμηλού ως τώρα εμβολιαστικού ρυθμού στην χώρα.

Εκτός αυτού δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις ομολογιακές εκδόσεις που έχουν προχωρήσει οι εισηγμένες εκμεταλλευόμενες το επιτοκιακό περιβάλλον και οι οποίες μόνο τον Ιούλιο έχουν τραβήξει ή πρόκειται να τραβήξουν από την αγορά περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Την αρχή την έκανε η Motor Oil η οποία άντλησε 400 εκατομμύρια ευρώ και ακολουθούν Prodea, ΔΕΗ και Sani/ Ikos S.C.A. οι οποίες σκοπεύουν να αντλήσουν από την αγορά περίπου 950 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με κέρδη 0,2%, στις 2.114,97 μονάδες, η Alpha Bank με 3,68%, τα ΕΧΑΕ με 2,9% και ο ΟΠΑΠ με 1,77% σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη και ακολούθησαν ήπια ανοδικά η Aegean, Eurobank, ΟΛΠ, Εθνική, ΟΤΕ, Τιτάνας, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και Μυτιληναίος.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ΕΥΔΑΠ με 2,51% και 2,35% αντίστοιχα με την Βιοχάλκο, Σαράντης, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΧΑ να κλείνουν με απώλειες άνω του 1% ενώ Πειραιώς, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Λάμδα και ΔΕΗ έκλεισαν ήπια πτωτικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 110,1 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 76,3 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,7 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

ΥΠΕΝ: Στη ΔΕΗ το δίκτυο οπτικής ίνας μετά τoν διαχωρισμό των παγίων – Λόγω ιδιωτικοποίησης ΔΕΔΔΗΕ

Self test: Επεκτείνεται η διάθεσή τους στις ηλικίες 5-11 ετών

COSMOTE TV – ΝΟVA: Ανατροπή με την αγγλική Premier League, μάχη για τη Super League