Αγορές

Χρηματιστήριο: Έκανε το 5×5, πέρασε σε θετικό έδαφος από την αρχή της χρονιάς

  • Χρήστος Λαΐνας


Πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις στη Λ. Αθηνών – Ισχυρό αγοράστικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές - Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 817,03 μονάδες εμφανίζοντας πλέον θετιή απόδοση από την αρχή του έτους (808,99 μονάδες στις 31/12/2020)

Με τις τραπεζικές μετοχές να μονοπωλούν το ενδιαφέρον –κατέγραψαν τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών στη συνεδρίαση– και την αρωγή τίτλων όπως η Aegean (+5,72%) και η Jumbo (+5,70%), ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε ακόμη μια ανοδική συνεδρίαση, κλείνοντας στις 817,03 μονάδες, με κέρδη 1,80%.

Πλέον συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και πέρασε σε θετικό έδαφος από την αρχή του έτους (808,99 μονάδες στις 31/12/2020). με την αγορά να ανεβαίνει “αθόρβα” σε υψηλότερα επίπεδα, ο Γενικός Δείκτης δείχνει διάθεση να κινηθεί προς το υψηλό του 2021, τις 822,22 μονάδες.

Καταλύτης της σημερινής ανόδου ήταν ξανά οι τραπεζικές μετοχές. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,76% στις 514,76 μονάδες, ενώ ξεχώρισε η μετοχή της Eurobank που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με άνοδο κατά 9,91% (στα 0,6630 ευρώ).

Η ανοδική κίνηση του τραπεζικού κλάδου από τις αρχές Φεβρουαρίου έχει δώσει στον δείκτη κέρδη περίπου 20%, σε επανάληψη της κίνησης που έκανε πέρυσι τον Νοέμβριο. Η αγορά άρχισε να ενεργοποιείται μόλις ξεκίνησε ο κλάδος να ανακοινώνει τις επιχειρηματικές εξελίξεις που τον αφορούν όπως η τιτλοποίηση ποσού 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Alpha Bank, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά σε έκδοση ομολόγου Tier 2 ποσού 500 εκατομμυρίων ευρώ και η ανακοίνωση της τιτλοποίησης Vega από την Πειραιώς παράλληλα με τις διαδικασίες για την Α.Μ.Κ. της τράπεζας.

Βέβαια σε όλη αυτή την ανάκαμψη της αγοράς αυτό που προβληματίζει είναι η έλλειψη της συναλλακτικής δραστηριότητας η οποία σε σχέση με την περσινή άνοδο των τελευταίων δύο μηνών του έτους είναι περίπου σε μέσο ημερήσιο τζίρο χαμηλότερη κατά 50% περίπου και θα χρειαστεί αργά ή γρήγορα να αυξηθεί προκειμένου να δημιουργηθούν τα στηρίγματα που θα «αντέξουν» τις όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Σε κάθε περίπτωση όμως, πλέον έχει ενσωματωθεί ότι η χώρα έχασε το πρώτο τρίμηνο του έτους, με την αγορά να θεωρεί ότι ο μήνας που μεσολαβεί μέχρι να αρχίσει το δεύτερο τρίμηνο και κυρίως μέχρι να αρχίσει η φετινή τουριστική σεζόν θα έχει περισσότερα στοιχεία στα χέρια της για να αποτιμήσει τις προοπτικές της αγοράς. Το βασικό σενάριο είναι αυτό, ωστόσο, η επιφυλακτικότητα που εξακολουθεί να υπάρχει μαρτυρά και το γεγονός ότι ο κίνδυνος ενός αρνητικού σεναρίου παραμένει ακόμη μεγάλος και υπολογίσιμος.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης η Eurobank με 9,58% σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο και ακολούθησαν η Jumbo με 5,33%, Alpha Bank με 5,82%, Aegean με 4,61%, ΟΠΑΠ με 3,775, ΑΔΜΗΕ με 3,14% και Εθνική Τράπεζα με 3,05%.

Ακολούθησαν με άνοδο άνω του 2% Motor Oil, Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαιο, Φουρλής, Λάμδα και Σαράντης. Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η ΔΕΗ με 0,77%, Coca Cola με 0,72%, Ελλάκτωρ με 0,52% και ΟΛΠ με 0,52% ενώ ΕΥΔΑΠ και Τιτάνας έκλεισαν αμετάβλητες.

Ο τζίρος ανήλθε στα 78,1 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 45,3 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 126 χιλιάδες τεμάχια.

Όσον αφορά της ανακοινώσεις των εισηγμένων η διοίκηση του Ομίλου JUMBO ενημερώνει, κατά την πάγια τακτική, τους μετόχους-συνεταίρους της, ότι οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο λιανεμπόριο λόγω της πανδημικής κρίσης, επηρέασαν αρνητικά τα οικονομικά μεγέθη και κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2021.

Οι πωλήσεις του Ομίλου, τον Φεβρουάριο 2021, κατέγραψαν πτώση κατά περίπου -34% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές απώλειες τζίρου, για το πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς εκτιμώνται στο -19%, από -0,6% κατά τον σχετικά αισιόδοξο Ιανουάριο του 2021.

Διαβάστε ακόμα:

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Για ποιους λόγους κόπηκε το 60% των αιτήσεων

Το δυσμενές σενάριο για τον τουρισμό και το κόστος στην Οικονομία

Μπάφετ: Υπέρμαχος των ΗΠΑ αλλά επενδύει στην κινέζικη ηλεκτροκίνηση

Απόρρητο Απόρρητο