Με απώλειες ολοκληρώθηκε και σήμερα η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έκτη συνεχόμενη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση κατά 0,07% και στις 909,99 μονάδες, με την μετοχή της ΔΕΗ λόγω της εισόδου των νέων μετοχών από την ΑΜΚ. και της ταυτόχρονης εισαγωγής στον MSCI να συγκεντρώνει τα βλέμματα των επενδυτών. Πέραν της ΔΕΗ, το ενδιαφέρον προήλθε κατά βάση από τον τραπεζικό κλάδο αλλά και από την μετοχή της Coca Cola.

Η ΔΕΗ πραγματοποίησε σήμερα τον πιο υψηλό όγκο συναλλαγών – έφθασε στα 22,7 εκατ. Τεμάχια – και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 234 εκατ.ευρώ, λόγω του rebalancing του τίτλου από την έναξή του στο δείκτη MSCI Standard.

Το πόσο επηρέασε η σημερινή εισαγωγή των νέων μετοχών της ΔΕΗ τη σημερινή συνεδρίαση φαίνεται από τον συνολικό όγκο συναλλαγών που διενεργήθηκαν στην μετοχή, ο οποίος έφτασε περίπου στο 65% της συνολικής συναλλακτικής δραστηριότητας, με τις ρευστοποιήσεις λόγω του premium της μετοχής σε σχέση με την τιμή που έγινε η ΑΜΚ να κατευθύνονται καταρχάς σε Εθνική και Coca Cola και κατά δεύτερον σε δεικτοβαρείς μετοχές στις οποίες έχουμε επιχειρηματικές εξελίξεις, όπως είναι οι μετοχές του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα.

Αντίστοιχα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και της Coca Cola είχαν την τιμητική τους, μετά την διόρθωση των προηγούμενων ημερών. Ειδικά μετά την πενθήμερη πτώση της Εθνικής η μετοχή της τράπεζας κατέγραψε σημαντική άνοδο στην συνεδρίαση.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με ζημιές 0,05% και στις 2.191,18 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,17% και στις 1.509,52 μονάδες ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με κέρδη 1,43% και στις 591,54 μονάδες.

Εκτός βέβαια των όσων συνέβησαν στο ταμπλό στην σημερινή συνεδρίαση, είχαμε για άλλη μια φορά από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τη Morgan Stanley, μια θετική έκθεση όπου αναφέρει την αισιόδοξη στάση της για ισχυρή ανάκαμψη στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Όπως αναφέρει, αναμένεται ισχυρή τάση για την ελληνική ανάπτυξη, με στήριξη και από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η φιλόδοξη κλίμακα του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης κρύβει ρίσκα απορρόφησης. Ο οίκος υπογραμμίζει την έντονη άνοδο του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο, επιστρέφοντας σε επίπεδα προ πανδημίας από το δεύτερο τρίμηνο, μια τάση που αναμένεται πως έχει συνεχιστεί και ενισχυθεί το τρίτο τρίμηνο. Η Morgan Stanley προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ κατά 7,9% φέτος, με την οικονομία να αναπτύσσεται περαιτέρω κατά 2,7% ετησίως την επόμενη διετία, με σημαντική συμβολή από τις επενδύσεις.

Οι θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις, αναφέρει η Morgan Stanley, συμβάλλουν και στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, με τα έσοδα να επιστρέφουν σε επίπεδα προ Covid-19 το τρίτο τρίμηνο. Παρά τη σημαντική στήριξη, λόγω πανδημίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην οξεία φάση της πανδημίας, που οδήγησε σε μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα (6,7% του ΑΕΠ το 2020 και 7,5% εφέτος), με τον οίκο να προβλέπει σημαντική βελτίωση το 2022 (1,6% του ΑΕΠ) και σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2023 (-0,1% του ΑΕΠ).

Βέβαια, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να δούμε πώς θα επηρεάσει το ενεργειακό κόστος τη δυναμική της ανάκαμψης, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Και οι φόβοι είναι ότι μπορεί να επηρεάσουν τη δυναμική ανάπτυξη στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, με την αγορά σαφώς να τηρεί πιο επιφυλακτική στάση.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Εθνική με 2,99% σημείωσε τα περισσότερα κέρδη με την Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank να σημειώνουν κέρδη άνω του 1% και την Πειραιώς, Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχάλκο να κλείνουν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες Ελλάκτωρ και Motor Oil με 2,31% και 2,19% αντίστοιχα με τον ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Aegean, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και Σαράντης να καταγράφουν απώλειες άνω του 1% και ο Τιτάνας, Λάμδα, ΕΧΑΕ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ να κλείνουν ήπια πτωτικά.

Διαβάστε ακόμα:

Αρχίζει το ματς για την Αtticabank αλλά και ο μαραθώνιος για την Εθνική Τράπεζα, τα νέα για ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και… ολίγον Τσάπας για να ευθυμήσουμε!

Μίνι κραχ στην αγορά των crypto – Κάτω από τα $60.000 το Bitcoin (upd)

ΟΗΕ προς Έλον Μασκ: Πώς θα εξαλείψεις την πείνα με 6,6 δισ. δολάρια