Σε αρνητικό έδαφος ολοκληρώθηκε τελικά η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 894,30 μονάδες, σημειώνοντας οριακή πτώση κατά 0,03%. Η αγορά και σήμερα συνέχισε μέσα σε ένα περιβάλλον υψηλής μεταβλητότητας με τους επενδυτές να προχωρούν για άλλη μια ημέρα σε επιλεκτικές κινήσεις αναμένοντας κυρίως την ομιλία του προέδρου της FED.

Με την σημερινή ημέρα να βγάζει ακόμη μια θετική έκθεση για την Ελληνική οικονομία, από την Citibank αυτή την φορά, η οποία προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία του Ελληνικού ΑΕΠ, ακολουθώντας και αυτή το μπαράζ αναβαθμίσεων που έχουμε δει από τους διεθνείς οίκους σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της τρέχουσας χρονιάς.

Έτσι η Citi βλέπει πλέον 8,8% ανάπτυξη φέτος, ανεβάζοντας κατά 3,5% την εκτίμησή της (από 5,3% πριν), ενώ στο ισχυρό 4,6% τοποθετεί την ανάπτυξη του 2022. Για το 2024 βλέπει ανάπτυξη της τάξης του 3,6%, για το 2025 την τοποθετεί στο 3,3% και το 2026 στο 3,2% είναι απορίας άξιο γιατί η αγορά παραμένει στάσιμη χωρίς να καταφέρνει να προσελκύσει νέα κεφάλαια με καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά από το εξωτερικό.

Βέβαια ένας βασικός λόγος που δεν δραστηριοποιούνται νέοι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών πέρα από την νομισματική πολιτική που έτσι και αλλιώς αναμένουμε να αλλάξει από τις Κεντρικές Τράπεζες είναι η σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους και οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα των πρώτων υλών αλλά και των έτοιμων προϊόντων έχουν αυξήσει τον βαθμό επιφυλακτικότητας. Ειδικά όταν το 62% της κεφαλαιοποίησης της ελληνικής αγοράς είναι σε ξένους επενδυτές. Επενδυτές δηλαδή που δραστηριοποιούνται και σε άλλες αγορές, με την παγκόσμια αύξηση του δείκτη κινδύνου να επηρεάζει τις αποφάσεις τους σε όλο το φάσμα του χαρτοφυλακίου τους.

Η ενέργεια αποτελεί βασικό μέρος του κόστους πωληθέντων σε όλους σχεδόν τους κλάδους αιχμής, οδηγώντας σε μια άτυπη καθοδική αναθεώρηση των κερδών για το υπόλοιπο της χρονιάς. Μάλιστα σε κλάδους όπως η λιανική όπου το δεύτερο εξάμηνο έχει μεγαλύτερο βάρος στις πωλήσεις, η επάρκεια των αποθεμάτων τείνει να εξελιχθεί σε πρώτη προτεραιότητα για τις διοικήσεις δεδομένου ότι φέτος το δίκτυο καταστημάτων λιανικής δύσκολα θα κλείσει, γεγονός το οποίο συνεπάγεται μεγαλύτερες πωλήσεις. Αν και οι επιπτώσεις των ενεργειακών ανατιμήσεων θεωρείται προς ώρας ότι μπορούν να αναχαιτιστούν με ή χωρίς την κρατική συνδρομή, η άγνωστη παράμετρος παραμένει ο χρόνος και ενδεχομένως εκεί εστιάζεται η αφορμή για την βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με οριακή πτώση κατά 0,15% και στις 2.157,49 μονάδες η ΕΛΧΑ με 2,9% σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 1% η ΕΧΑΕ, Motor Oil και Λάμδα με τον ΑΜΔΗΕ, Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Βιοχάλκο να κλείνουν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Τέρνα Ενεργειακή και η ΔΕΗ με 1,41% και 1,22% αντίστοιχα και ακολούθησαν ήπια πτωτικά ΟΤΕ, ΟΛΠ, Σαράντης, Τιτάνας, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Πειραιώς, Μυτιληναίος και Jumbo.

Διαβάστε ακόμα:

Σταϊκούρας για 11η αξιολόγηση: Η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης ταχύτερα του αναμενομένου

iPhone και ψυχική υγεία – Το επόμενο πρότζεκτ της Apple

Ποια χώρα κινδυνεύει να μην έχει κρέας λόγω κρίσης με το διοξείδιο του άνθρακα