Ήπιο αρνητικό ξεκίνημα στην σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες κατά 0,22%, στις 906,18 μονάδες ακολουθώντας το κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες διορθώνουν σήμερα καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για άλλο ένα μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων σήμερα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Τα ισχυρά αποτελέσματα γ’  τριμήνου που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας έχουν βοηθήσει να βελτιωθεί το κλίμα που το προηγούμενο διάστημα είχε πληγεί από το παγκόσμιο ράλι των τιμών του πληθωρισμού και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Η εκτίναξη του πληθωρισμού έχει οδηγήσει τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη να επαναξιολογήσουν την πορεία της νομισματικής πολιτικής, με την ΕΚΤ και την Federal Reserve να προετοιμάζουν το έδαφος για τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων τόνωσης που δρομολόγησαν την περίοδο της κρίσης της πανδημίας.

Όσον αφορά τι περιμένουμε στην σημερινή συνεδρίαση το πλεονέκτημα κλίνει προς την πλευρά των αγοραστών, με τα «ισχυρά χέρια» να έχουν -χθες- ηχηρή παρουσία, μετά από αρκετές συνεδριάσεις μεθοδικών, διακριτικών αλλά αφανών συναλλαγών κυρίως σε τραπεζικά «χαρτιά».

Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να κάνει τη διαφορά ανεβάζοντας τις προσδοκίες σε όσους προσβλέπουν σε ένα year end rally κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι. Αυτό που έχει κάνει τη διαφορά πάντως τον Οκτώβριο είναι η εναλλαγή των τίτλων για τη στήριξη της αγοράς, αποσυμφορίζοντας έτσι τα περιθώρια διακύμανσης της αγοράς. Το ζητούμενο βέβαια είναι στην παρούσα φάση ο Γενικός Δείκτης να εκμεταλλευτεί αυτά τα περιθώρια και να αφομοιώσει τα επίπεδα των 900 μονάδων, ώστε να δημιουργήσει τα αναχώματα έναντι των διεθνών αναταράξεων που γίνονται όλο και πιο συχνές στην παρούσα φάση. Αυτές οι διεθνείς αναταράξεις ήταν που ανάσχεσαν την ανοδική πορεία του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου και έριξαν τη συναλλακτική δραστηριότητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε επίπεδα Αυγούστου.

Στην σημερινή συνεδρίαση αναμένουμε να συνεχιστεί το “rotation” στους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ απόλυτα επιλεκτικές θα συνεχίσουν να είναι οι κινήσεις των αγοραστών σε Μεσαία και Μικρή κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα από τις ημερήσιες μεταβολές, μόνο ακραία να μην θεωρείται.

Τεχνικά συνεχίζοντας τις θετικές ενδείξεις, μετά τις 895, ο Γενικός Δείκτης άφησε πίσω του και την ζώνη 900 – 902 και ελπίζει σε κίνηση προς τις 913 (ημερήσιο “stop short”), 930 και 949 – 950 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 895, 890 – 883 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών), 874 και 864 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) – 854 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις στις 2200, 2207 (ημερήσιο “stop short”), 2230 και 2240 μονάδες (gap) και οι στηρίξεις στις 2145 – 2134 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών), 2113, 2106 και 2079 μονάδες. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 0,23% και βρίσκεται στις 2.194,28 μονάδες, η Εθνική, Βιοχάλκο, Alpha Bank, Τιτάνας, Σαράντης και Λάμδα σημειώνουν ήπια άνοδο ενώ σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Ελλάκτωρ και η ΔΕΗ με 1,81% και 1,11% αντίστοιχα με την Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank και EΥΔΑΠ σημειώνουν ήπιες απώλειες.

Διαβάστε ακόμη:

Αριθμοί που ζαλίζουν: Έσπασε το φράγμα των $2,7 τρισ. η αγορά crypto μετά το ράλι του bitcoin

Επενδυτικό «μπουμ» 100 δισ. στα επόμενα έξι χρόνια

Eυρωβαρόμετρο: Πάνω από 1 στους 3 Έλληνες έχουν μείνει σε «Airbnb» τουλάχιστον μία φορά