Τελευταίο upd: 15.30

Προσπάθεια να συνεχιστεί το θετικό μομέντουμ και τον Δεκέμβριο κάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να εναλλάσει πρόσημα σε μικρό ωστόσο εύρος. Συγκεκριμένα  λίγο μετά τις 15.30 σημειώνει άνοδο κατά 0,17% έχοντας γυρισεί σε θετικό πρόσημο μετά από οριακές απώλειες.

Το χθεσινό άλμα έστειλε τον δείκτη στις 1.275 μονάδες με εκτόξευση του τζίρου στα 258 εκατ. ευρώ, σημαντικά πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 100 ημερών (114 εκατ. Ευρώ), εξαιτίας του rebalancing του δείκτη MSCI.

Αιτία η αισιοδοξία των επενδυτών για την πορεία του πληθωρισμού, μετά και τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024. Για πρώτη φορά εξάλλου, οι traders κάνουν λόγο για μείωση επιτοκίων τον ερχόμενο Απρίλιο από την ΕΚΤ.

Η εικόνα των μετοχών: Ο ΟΤΕ με απώλειες 1,11%. Η ΓΣ χθες  ‘έδωσε το πράσινο φως για νέες αγορές ιδίων μετοχών και  διαγραφή των ιδίων μετοχών που κατέχει. Ανοδος 5,76% για ΑΒΑΞ, 3,64% για ΕΚΤΕΡ, η οποία ανακοίνωσε νωρίτερα έργο ύψους 6 εκατ.ευρώ, 2,24% για την ΕΥΔΑΠ, άνοδο 1,05% για ΕΛΠΕ, ο ΟΠΑΠ κερδίζει 0,27%,ενώ η μοναδική εισηγμένη στο ΧΑ φαρμακευτική,  η Lavipharm, σημειώνει άνοδο 0,83% με την τιμή της μετοχής στα 0,73 ευρώ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την πρώτη από μία σειρά ενεργειών που κάνει η διοίκηση της εταιρείας: την εξαγορά των δύο αναλγητικών φαρμακευτικών προϊόντων Lonarid N® και Lonalgal® για την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου από τη Boehringer Ingelheim International.

Στις τραπεζικές μετοχές, Alpha Bank με απώλειες 0,19%, Eurobank -1,24%, ETE -1,43% και η Πειραιώς υποχωρεί 0,86%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,80% στις 1.074,02 μονάδες.

Με άνοδο άνοιξαν νωρίτερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζοντας το ράλι σε μετοχές και ομόλογα και κατά τον τελευταίο μήνα του 2023.

Εντός συνόρων, η αξιολόγηση της Fitch θα μονοπωλήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η αγορά προεξοφλεί αναβάθμιση και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τον συγκεκριμένο οίκο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Μεγάλη αύξηση στις προκρατήσεις για το 2024

Το σιωπητήριο του Κ.Μ για τον γάμο ομοφύλων, ο εμπνευστής Λιβάνιος, τα διόδια που τσιμπάνε, τα τηλεοπτικά και το ακίνητο της Χαλυβουργικής

Η Ελλάδα αναμένει το χρησμό της Fitch Ratings για νέα αναβάθμιση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ