Αγορές

Χρηματιστήριο: Κυριάρχησαν οι πωλητές αλλά διατήρησε τη στήριξη των 900 μονάδων

  • Χρήστος Λαΐνας


Στη σημερινή συνεδρίαση επικράτησαν οι πωλητές οι οποίοι προχώρησαν σε μια ελεγχόμενη μερική κατοχύρωση κερδών από τις προηγούμενες συνεδριάσεις

Με απώλειες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,29% και να κλείνει στις 905,53 μονάδες.

H αγορά κατάφερε να κρατήσει την στήριξη των 905 μονάδων, διατηρώντας το ανοδικό momentum που έχτισε στις τελευταίες συνεδριάσεις. Στη σημερινή συνεδρίαση επικράτησαν οι πωλητές οι οποίοι προχώρησαν σε μια ελεγχόμενη μερική κατοχύρωση κερδών από τις προηγούμενες συνεδριάσεις με τους αναλυτές να την αποδίδουν και στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ η οποία προχωρά προς την τελική της φάση με τους επενδυτές να αναμένουν την διαδικασία του book building η οποία θα καθορίσει και την τελική τιμή της αύξησης με το τελικό ποσό να αναμένεται να υπερβεί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Με την αγορά να έχει διασπάσει τις 900 μονάδες, ένα επίπεδο που είχε να δει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και να έχει σημειώσει άνοδο περίπου 50 μονάδων από τα χαμηλά της και με τον Τραπεζικό κλάδο να ηγείται σε αυτή την άνοδο είναι φυσιολογικό σε ορισμένες συνεδριάσεις να βγαίνουν ρευστοποιήσεις, ειδικά στον Τραπεζικό κλάδο και σε αυτά τα επίπεδα που χρειάζονται σαφώς υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα για να διασπαστούν.

Η επόμενη μέρα, κυρίως βέβαια το κλείσιμο της εβδομάδας αύριο, θα δείξει κατά πόσο η αγορά θέλει να δοκιμάσει το ανώτατο όριο της πολύμηνης συσσώρευσης της, το οποίο και πλησιάζει. Για να γίνει αυτή δοκιμασία με αξιώσεις, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να αποσυμπιέσει ελαφρώς το +5% στη μηνιαία απόδοσή του και να ανεβάσει το μέσος όρος των συναλλαγών του μήνα, ο οποίος μέχρι τώρα δεν ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Τα βλέμματα των επενδυτών εκτός από τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και οδηγούν τις αγορές σε νέα υψηλά, είναι στραμμένα στην αυριανή ετυμηγορία της S&P με την Ελληνική οικονομία να στοχεύει στην επίτευξη το συντομότερο δυνατόν του investment grade. Δεδομένου ότι ο οίκος αναβάθμισε την Ελλάδα ήδη τον περασμένο Απρίλιο στο “ΒΒ” με θετικές προοπτικές, ευθυγραμμιζόμενος έτσι με την Fitch και δίνοντας την υψηλότερη βαθμολογία στη χώρα -δύο σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, μία νέα αναβάθμιση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να θεωρείται “υπερβολή” από κάποιους. Οι θετικές προοπτικές που δίνει ο οίκος σημαίνουν έτσι και αλλιώς ότι υπάρχει πιθανότητα αναβάθμισης αλλά σε διάστημα 12-18 μηνών περίπου.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με απώλειες κατά 0,31% και στις 2.192,46 μονάδες η Εθνική, Μυτιληναίος, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο και Πειραιώς έκλεισαν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Jumbo με 2,16%, με την ΛΕΧΑ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ και Coca Cola να κλείνουν με απώλειές άνω του 1% και τον Σαράντη, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάνας, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Motor Oil και Ελλάκτωρ να κλείνουν με ήπιες απώλειες ενώ ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Aegean έκλεισαν αμετάβλητες.

Ο τζίρος ανήλθε στα 71,3 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 25,5 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,8 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Και επισήμως ενδιαφερόμενος επενδυτής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας η ιταλική Fincantieri (pics)

Το «μεγάλο κανόνι» χτύπησε σε Σύρο και Πειραιά – Έρχονται Μύκονος, Αττική και Θεσσαλονίκη

Γκουίντο Γκριμάλντι: Στρατηγικής σημασίας για τον Όμιλο η παρουσία σε ελληνικά λιμάνια