Θετικά έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τη μεταβλητότητα κατά την διάρκεια της ημέρας να είναι το κυρίαρχο στοιχείο και με τους πωλητές να επικρατούν από το δεύτερο μισό και μετά με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει τελικά με κέρδη κατά 0,1% και στις 902,09 μονάδες.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,15% και στις 2.180,85 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,47% και στις 1.462,52 μονάδες ενώ ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έκλεισε με απώλειες κατά 0,34% και στις 584,40 μονάδες σημειώνοντας μετά από αρκετές συνεδριάσεις υποαπόδοση σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.

Η αγορά για άλλη μια συνεδρίαση επιβεβαιώνει ότι αυτή τη στιγμή και παρά τα θετικά σχόλια των ξένων αναλυτών και τις θετικές ειδήσεις που βγαίνουν από τον επιχειρηματικό κλάδο δεν έχει την δύναμη να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, αρχικά προς τις 913 μονάδες, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από τη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και παραμένει εγκλωβισμένη σε μια πλάγια κίνηση από τις αρχές Απρίλη, χωρίς να φαίνεται αυτή την στιγμή ο καταλύτης που θα την οδηγήσει πιο ψηλά.

Σίγουρα σε αυτή την κίνηση έχουν παίξει ρόλο οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι ομολογιακές εκδόσεις που έχουν προχωρήσει οι εισηγμένες με αποτέλεσμα μετά και την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ να έχουν αντληθεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών ποσό που αγγίζει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, κεφάλαια που είναι υπερπολύτιμα σε μια αγορά με τόσο χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Ο δείκτης βαρόμετρο για την αγορά και μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ, όπου και θα απελευθερωθούν πολύτιμα κεφάλαια είναι ο τραπεζικός ο οποίος παρά τις σημερινές απώλειες έχει αλλάξει συμπεριφορά σε σχέση με το παρελθόν μιας και έχει αλλάξει σημαντικά μετά τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και την προσθήκη σε δείκτες που παρακολουθούν κυρίως διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.

Σταδιακά οι τρεις συστημικές τράπεζες προσεγγίζουν τα προ πανδημίας επίπεδα διαπραγμάτευσης υποστηριζόμενες από τη θετικότερη προοπτική που καταγράφεται στην πορεία του ΑΕΠ για φέτος και του χρόνου καθώς και από την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη μείωση των κόκκινων δανείων.

Αν και ο Οκτώβριος όπως φαίνεται δεν θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος του Σεπτεμβρίου τα επιχειρηματικά νέα (ΔΕΗ, αποτελέσματα εταιριών, επιχειρηματικές συμφωνίες) καθώς και οι ευνοϊκές αποφάσεις που πιθανόν να έρθουν από την ΕΚΤ για την υποστήριξη των Ελληνικών κρατικών τίτλων στην μετά PEPP εποχή, όπου και αγοράζει Ελληνικά κρατικά ομόλογα, δημιουργούν προϋποθέσεις για ένα year-end rally κλείνοντας την ψαλίδα των αποδόσεων με τις ξένες αγορές.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης Βιοχάλκο και Jumbo με 2,745 και 2,65% αντίστοιχα σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη με τον Σαράντη, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Πειραιώς και ΔΕΗ να κλείνουν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο ΑΔΜΗΕ με 2,44% και 2,31% αντίστοιχα με την Λάμδα, Alpha Bank, Aegean, Τιτάνας, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Τερνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ και ΟΤΕ να κλείνουν ήπια αρνητικά ενώ η Eurobank έκλεισε αμετάβλητη.

Ο τζίρος ανήλθε στα 51,2 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 22,8 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 900 χιλιάδες τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Σήμα κινδύνου από Aramco: Ο πλανήτης «ξεμένει» από πετρέλαιο – Το 2022 έρχονται τα χειρότερα

«Μαγνήτης» η Ελλάδα για τουριστικές και ξενοδοχειακές επενδύσεις – Τι σχεδιάζουν Meliá και Accor

Hertz: Το «χρυσό» deal με την Tesla που ξάφνιασε ακόμα και τον Έλον Μασκ