Με κέρδη έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει ανοδικά κατά 0,49% και στις 905,53 μονάδες.

Η αγορά έδειξε την ίδια αδυναμία των τελευταίων μηνών να κινηθεί με δύναμη ανοδικά και με τη συναλλακτική δραστηριότητα να είναι για άλλη μια συνεδρίαση σε χαμηλούς ρυθμούς, παρ’ όλη τη θετική ειδησεογραφία, είτε αυτή αφορά τις πετυχημένες ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ Υποδομών, είτε αφορά συνολικά την ελληνική οικονομία, μέσω της αναβαθμίσεων των προβλέψεων του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ, είτε μέσω της αναβάθμισης της οικονομίας σε ΒΒ+ από την Scope την Παρασκευή που μας πέρασε.

Σε σημερινό της report η Wood ανεβάζει τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας φέτος στο 6,5% από 3,6% πριν, ενώ η Scope Ratings προχώρησε σε αύξηση της πρόβλεψής της στο 8,6% από 6,5% που προέβλεπε πριν.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η Wood, η προκαταρκτική εκτίμηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας για το β’ τρίμηνο παρουσίασε αύξηση 16,2% σε ετήσια βάση και εποχικά προσαρμοσμένη βάση, από -2,3% στο α’ τρίμηνο, λόγω των ισχυρών επιδράσεων βάσης, καθώς και της ισχυρής, συνεχιζόμενης ανάκαμψης. Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,4%, μετά την ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση 4,5% το α’ τρίμηνο.

Αυτό το αποτέλεσμα ήταν πολύ υψηλότερο από τις προσδοκίες της αγοράς, σημειώνει η Wood. Όπως τονίζει η Wood, αυτή η αύξηση του ΑΕΠ βάζει την Ελλάδα σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με πριν από την πανδημία (σε τριμηνιαία, εποχικά προσαρμοσμένα επίπεδα), και σε καλό δρόμο για αύξηση του ΑΕΠ πολύ πάνω από το 6% το 2021. Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,50% και στις 2.179,06 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,17% και στις 1.492,34 μονάδες ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με κέρδη 0,52% και στις 566,90 μονάδες.

Αυτό που προβληματίζει τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι η αγορά για άλλη μια φορά δείχνει εγκλωβισμένη από τις αρχές Απριλίου με μια διακύμανση μεταξύ 830 μονάδων με 930 μονάδων και με τους επενδυτές να μην δείχνουν την διάθεση να λάβουν μεγαλύτερες θέσεις και συνεχίζουν να κινούνται επιφυλακτικά με την συμπεριφορά αυτή να αποδίδεται σε έναν μεγάλο βαθμό στις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για το πως θα λειτουργήσει η οικονομία με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Παρά το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει, το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί ένα κρίσιμο τεστ για την διαχείριση της καθημερινότητας και φυσικά την οικονομική δραστηριότητα καθώς οι σχολικές αίθουσες σε συνδυασμό με τις χειμερινές θερμοκρασίες μπορούν να αποτελέσουν μια σοβαρή πηγή διάδοσης του ιού. Το καλοκαίρι φάνηκε ότι τα θανατηφόρα κρούσματα και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ μειώνονται, όχι όμως και η ταχύτητα διάδοσης. Αν τελικώς τα κρούσματα μείνουν σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο η προοπτική για το υπόλοιπο της χρονιάς θα παραμείνει αισιόδοξη.

Τα καλά νέα δεν έχουν απαξιωθεί, έχουν μπει ωστόσο σε μια αναμονή και θα επανεξεταστούν αν όλα κυλήσουν χωρίς να υπάρξει πίεση στο σύστημα Υγείας. Σε αυτό το μεγάλο “αν” συνοψίζεται κυρίως η στάση αναμονής της αγοράς.

Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε βέβαια και την αλλαγή πλεύσης των κεντρικών τραπεζών σε ότι αφορά τα προγράμματα αγορών ομολόγων η οποία περιόρισε την ανοδική δυναμική των αγορών και επέβαλε στάση αναμονής η οποία λόγω των χαμηλών συναλλακτικών δεδομένων ήταν πιο εμφατική στην εγχώρια αγορά.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής κεφαλαιοποίησης η ΔΕΗ με 6,06%, η Βιοχάλκο με 3,07%, η ΕΛΧΑ με 2,27% και ο ΑΔΜΗΕ με 1,38% σημε’ιωσαν τα περισσότερα κέρδη με τον ΟΠΑΠ, Aegean, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, ΟΛΠ, Eurobank, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Εθνική και Jumbo να κλείνουν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Ελλάκτωρ και η Coca Cola με 2,32% και 1,06% αντίστοιχα με τα ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Λάμδα και Τέρνα Ενεργειακή να κλείνουν ήπια πτωτικά. Ο τζίρος ανήλθε στα 62,8 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 45,9 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 23,5 εκατομμύρια τεμάχια συνολικής αξίας 7,76 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Σταϊκούρας: Στα 16,6 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης για το 2021 (vid)

Βεσυρόπουλος: 20% μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης για κάθε νοικοκυριό

Δημήτρης Πολίτης (ΤΑΙΠΕΔ): Θα σπάσουμε κάθε ρεκόρ με την Αττική Οδό