(upd) Προσπάθεια προσέγγισης και του τεχνικού σημείου των 910 μονάδων καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διασπάει με… άνεση τις αντιστάσεις των 900 μονάδων (για πρώτη φορά μετά τις 25 Φεβρουαρίου), με εφαλτήριο τη μετοχή του Τιτάνα και τον τραπεζικό κλάδο. Στα θετικά συγκαταλέγονται και τα αξιοσημείωτα κέρδη των ξένων αγορών, τα οποία δίνουν μια έξτρα αγοραστική ώθηση, βελτιώνοντας αισθητά το πρόσημο της εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 4.00 το απόγευμα, ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει σημαντική άνοδο κατά 1,89% και διαμορφώνεται στις 907,72 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 17 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (890,85 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες (από 894,63 έως 907,86 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών ωστόσο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 53 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί την αιχμή του δόρατος της σημερινής συνεδρίασης, καθώς ενισχύεται δυναμικά στο +3,73% και τις 659,18 μονάδες, ακολουθώντας τη θετική τάση των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Eurobank, η οποία εκτινάσσεται στο +4,7% και το 1,07 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται στο +4,1% και τα 3,59 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο +3,4%. Η μετοχή της Πειραιώς, τέλος, διαπραγματεύεται στο +2% και το 1,39 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +3,36% 1,137 ευρώ    
  • Eurobank +4,66% 1,078 ευρώ     
  • Εθνική Τράπεζα +4,08% 3,594 ευρώ     
  • Πειραιώς +2,01% 1,3975 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,40% και τις 2.206 μονάδες), πέραν των τραπεζών, στηρίγματα παρέχει και η μετοχή του Τιτάνα, η οποία εκτινάσσεται κατά 7,2% και φλερτάρει με τα 14 ευρώ, χάρη στην επιστροφή 200 εκατ. ευρώ στους μετόχους. Οι μετοχές των Σαράντης και ΟΤΕ ενισχύονται κοντά στο +3%, ενώ στο 3,5% καθορίζονται τα κέρδη για τη μετοχή του ΟΠΑΠ.  Την ίδια ώρα, οι μετοχές των Lamda Development, Aegean, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ αυξάνονται πέριξ του 1,5%, με τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή να έπεται στο +1%. Μικρές απώλειες, αντίθετα, παρουσιάζουν οι μετοχές των Coca – Cola, ΓΕΚ Τέρνα και Motor Oil.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,40% και τις 1.541 μονάδες), η μετοχή της Epsilon ξεχωρίζει στο +3,2% και τα 7,2 ευρώ, με τη μετοχή της; ΑΒΑΞ να συνεχίζει την καλή πορεία των τελευταίων ημερών, κερδίζοντας περίπου 2,7%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 64 μετοχές κινούνται ανοδικά, 28 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 25 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης. 

Επιστροφή σε επίπεδα της 25ης Φεβρουαρίου

Η Λεωφόρος Αθηνών καταβάλλει προσπάθεια διάσπασης των αντιστάσεων των 900 μονάδων, ένα ορόσημο στο οποίο η ελληνική αγορά είχε να βρεθεί από τις 25 Φεβρουαρίου, μία ημέρα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία (το προ-πολέμου επίπεδο είναι οι 950 μονάδες). Το ανοδικό ξέσπασμα των ευρωπαϊκών αγορών αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμμαχο, καθώς οι επενδυτές επιθυμούν να αποχαιρετίσουν από υψηλότερα επίπεδα μια εβδομάδα, η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα. 

Την ίδια ώρα, ενδεχόμενη υπέρβαση των 900 μονάδων, η οποία στηρίζεται και στα υψηλά μερίσματα των εισηγμένων, ουσιαστικά θα δώσει την ευκαιρία στον Γενικό Δείκτη να χτίσει μια απόσταση ασφαλείας από τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200), ο οποίος βρίσκεται στις 895 μονάδες.  

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αιτίες της πολυήμερης στασιμότητας ακόμη δεν έχουν εκλείψει. Η έκβαση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου παραμένει αβέβαιη, ο υψηλός πληθωρισμός αναμένεται να «κρατήσει» για αρκετούς μήνες, οι κεντρικές τράπεζες εκτός απροόπτου θα αυξήσουν τα επιτόκια και ο κίνδυνος επιστροφής της ύφεσης εξακολουθεί να βρίσκεται επί τάπητος.  

Όλα αυτά, άλλωστε, αποτυπώνονται στον τζίρο των συναλλαγών, ο οποίος εδώ και μέρες παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, απέχοντας παρασάγγας από τις υψηλές επιδόσεις του Ιανουαρίου και των πρώτων ημερών του Φεβρουαρίου, όταν κυμαινόταν σταθερά άνω των 80 – 90 εκατομμυρίων ευρώ. 

Kέρδη 1% στο εξωτερικό 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται δυναμικά στο +1% και τις 459 μονάδες, καθώς οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο εμφανίζουν κέρδη άνω του 1%. Κατά 0,9% αυξάνεται και ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones προαναγγέλλουν ένα ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παρουσιάζουν μικρή αύξηση, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται στο +0,3% και τα 96,3 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent αυξάνονται στο +0,1% και τα 100,7 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού υποχωρεί στο -0,2% και τα 1.933 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

World Economic Forum: Αυτές είναι οι 3 χώρες με αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα

Wall Street: Ανέκαμψαν οι δείκτες σημειώνοντας ήπια άνοδο

Από κόσκινο οι εκπομπές ρύπων στα αυτοκίνητα – Βαριά πρόστιμα