Με κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει άνοδο κατά 0,71%, στις 900,49 μονάδες.

Ο ενεργειακός κλάδος ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στη σημερινή συνεδρίαση με την Motor Oil και τα Ελληνικά Πετρέλαια να σημειώνουν τα περισσότερα κέρδη με αυξημένο όγκο συναλλαγών στις δύο μετοχές μετά το report της Goldman Sachs που τοποθετεί τις δύο μετοχές στο καλάθι με τις top picks επιλογές στις Ευρωπαϊκές μετοχές ενέργειας.

Συγκεκριμένα η Goldman Sachs εξετάζει εάν ο κλάδος των διυλιστηρίων στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (CEEMEA) μπορεί να αποτελέσει το επόμενο play για το re-opening της Ευρώπης και επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες “ανοίγουν” και πάλι, ωστόσο τα περιθώρια διύλισης και οι μετοχές του κλάδου έχουν μείνει σημαντικά πίσω.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs προτιμά εκείνες τις μετοχές που αποτελούν “pure plays” του κλάδου οι οποίες και αναμένεται να κεφαλαιοποιήσουν την ανάκαμψη των περιθωρίων διύλισης που αναμένεται από το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους και το επόμενο έτος.

Στα top picks της τοποθετεί την Motor Oil την οποία και αναβαθμίζει σε Buy από Neutral, η οποία και έχει, όπως επισημαίνει, την υψηλότερη μέση μερισματική απόδοση το διάστημα 2021/2022 στην περιοχή, στο 8% περίπου. Έτσι δίνει τιμή-στόχο τα 17 ευρώ με περιθώριο ανόδου της τάξης του 26% από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό.

Παράλληλα η Goldman Sachs ξεκινά την κάλυψη των Ελληνικών Πετρελαίων με ουδέτερο rating. Αναμένει ότι η ελληνική εισηγμένη θα σημειώσει σημαντική αύξηση κερδών και ελεύθερων ταμειακών ροών μεσοπρόθεσμα λόγω της ανάκαμψης των περιθωρίων διύλισης, ωστόσο, σε ό,τι αφορά την τιμή της μετοχής της θεωρεί ότι τα παραπάνω έχουν αποτιμηθεί λίγο-πολύ από την αγορά. Έτσι, δίνει τιμή-στόχο τα 7 ευρώ με 14% περιθώρια ανόδου, ενώ η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση τοποθετείται στο 7% που είναι επίσης υψηλή σε σχέση με τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου.

Εκτός των δύο αυτών μετοχών θετικά είναι και τα νέα για την οικονομία της Ελλάδας, όπως σημειώνει η Wood σε νέα έκθεσή της, όπου εξετάζει τα τελευταία στοιχεία των οικονομικών δεικτών, τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει ο οίκος, οι δείκτες οικονομικού κλίματος της Ελλάδας αυξήθηκαν έντονα σε όλους τους κλάδους τον Μάιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Wood, με βάση τις έρευνες που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε μήνα, η ελληνική οικονομία φαίνεται πως ανακάμπτει ταχύτερα από τις προσδοκίες της αγοράς: το ελληνικό ΑΕΠ κινήθηκε στο -6% περίπου σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο έναντι της εκτιμήσεων (consensus) για συρρίκνωση 9,2% σε ετήσια βάση. Κατά τους δύο πρώτους μήνες του β’ τριμήνου, το μοντέλο της Wood δείχνει σταθεροποιητική πορεία του ΑΕΠ, η οποία μπορεί να μην μοιάζει σημαντική αλλά είναι, δεδομένης της αφετηρίας και της βαθιάς ύφεσης που προηγήθηκε, όπως τονίζει ο οίκος.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με κέρδη 0,81%, στις 2.183,52 μονάδες εκτός της Motor Oil και των ΕΛ.ΠΕ. με κέρδη έκλεισαν ο ΟΠΑΠ με 3,07%, Eurobank με 2,74%, Coca Cola με 2,32% και ο ΑΔΜΗΕ με 2,26% ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν η Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και Πειραιώς.

Σε αρνητικό έδαφος η Jumbo με 1,4%, ΟΛΠ με 1,23% και ΟΤΕ με 1,21% ενώ ήπια αρνητικά έκλεισαν η Εθνική, Τιτάνας, ΔΕΗ, Σαράντης και Βιοχάλκο με την Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ, Aegean και Alpha Bank να κλείνουν αμετάβλητες.

Ο τζίρος ανήλθε στα 93,9 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 55,1 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 15,6 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Αυτοί είναι οι 10 ελκυστικότεροι εργοδότες στην Ελλάδα για το 2021

Τουρισμός για όλους: Ποιοι θα κάνουν δωρεάν διακοπές – Οδηγός για αιτήσεις, vouchers

Η βιομηχανία μόδας εκπέμπει SOS: Ποιο ύφασμα απειλεί να καταστρέψει τον πλανήτη