Από τις 815,10 μονάδες ξεκινά σήμερα ο Γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο Αθηνών μετά την χτεσινή πτωτική συνεδρίαση όπου οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις κερδών με αποτέλεσμα παρά τα ενδοσυνεδριακά νέα υψηλά έτους του Γενικού δείκτη τελικά να κλείνει οριακά αρνητικός.

Το momentum πάντως συνεχίζει να είναι ανοδικό με την αγορά να έχει ανεβάσει αισθητά την μέση συναλλακτική δραστηριότητα κάτι που σημαίνει ότι εκτός από το βραχυπρόθεσμα κεφάλαια που ανακυκλώνονται έχουμε την είσοδο και νέων κεφαλαίων στην αγορά με τον Τραπεζικό κλάδο, σε μια επανάληψη των πρώτων συνεδριάσεων του περασμένου Νοεμβρίου που οδήγησαν τελικά στο ράλι των τελευταίων δύο μηνών, να προσεγγίζει τα προηγούμενα υψηλά του μιας και οι επενδυτές μετά την ανακοίνωση θετικών νέων για τον κλάδο όπως είναι οι τιτλοποιήσεις της Alpha Bank και της Πειραιώς, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην CVC από την Εθνική Τράπεζα καθώς και η επικείμενη ΑΜΚ της Πειραιώς που θα την οδηγήσει πάλι σε ιδιωτικοποίηση, τοποθετούνται ξανά στον κλάδο.

Λόγω αυτών των κινήσεων του Τραπεζικού κλάδου και με την βοήθεια μέσω του rotation σε δεικτοβαρείς μετοχές φαίνεται ότι έχει ανοίξει ο δρόμος προς τις 880 με 890 μονάδες εάν βέβαια συνεχίζουν οι όγκοι να είναι αυξημένοι και το κλίμα στις αγορές του εξωτερικού συνεχίσει να είναι θετικό. H αγορά πάντως θα δώσει το πρώτο τεστ της βιωσιμότητας του ανοδικού momentum μόλις οι ανάγκες κεφαλαίων για την κάλυψη αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου (Aegean, Τράπεζα Πειραιώς) και ομολογιακών εκδόσεων (Motor Oil, ΔΕΗ, Alpha Bank) εμφανιστούν.

Εάν “ανακυκλωθούν” κεφάλαια, τότε η αδυναμία του ΧΑ θα διαδεχτεί την τρέχουσα θετική συγκυρία. Σε διαφορετική περίπτωση και στον βαθμό που δεν υπάρξουν γεγονότα που θα προκαλέσουν διεθνείς αναταράξεις, η περιοχή στις 840 μονάδες συνιστά το πλησιέστερο όριο αντίστασης για το Γενικό Δείκτη. Κάτι που θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους οι επενδυτές είναι η πρόσφατη αλλαγή στην στάθμιση της Χώρας μας στις Αναδυόμενες Αγορές η οποία θα αυξηθεί από το 0,20%, στο 0,22% στο FTSE / Russell Emerging Markets, εξαιτίας των σημαντικών αλλαγών στην Κίνα, την Νότια Αφρική και τη Σαουδική Αραβία. Συνολικά οι εισροές, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη, θα ανέλθουν στα $57 εκατ. και οι εκροές στα $9 εκατ. δολάρια. Οι εισροές αφορούν τους τίτλους των ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή και οι εκροές τη μετοχή του ΟΤΕ.

Οι ελληνικές συμμετοχές θα αυξηθούν από τις 9, σε 11 μετοχές. Για τη ΔΕΗ εκτιμάται ότι οι εισροές θα διαμορφωθούν στα $37,88 εκατ., για την Τέρνα Ενεργειακή στα $19,07 εκατ. και οι εκροές στη μετοχή του ΟΤΕ εκτιμώνται σε $3,87 εκατ. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της Αγοράς, την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021. Τεχνικά τώρα αν συνεχιστούν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών οι πρώτες στηρίξεις, για τον Γενικό Δείκτη είναι στις 805 – 804 και 795 μονάδες και για τον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης στις 1959 – 1956 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 1935 και 1911 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Όσον αφορά τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 467 και 456 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων), οι αγοραστές ελέγχουν την βραχυπρόθεσμη τάση, ενώ τα επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 493 και των 501 – 509 μονάδων, αφήνουν περιθώρια αναρρίχησης προς τις 526 – 539 μονάδες. Αρνητική έκπληξη με κλείσιμο χαμηλότερα των 456 μονάδων, θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 436 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Διαβάστε ακόμη:

Τα 9 SOS για τα «κουρέματα» – αποζημιώσεις ενοικίων

Τι φέρνει η επόμενη μέρα για τη Χαλυβουργική

Αεροπορικές: Κάθε μήνα και… χειρότερα λέει η ΙΑΤΑ – Μείον 85% η κίνηση στο Ελ. Βενιζέλος και τον Φεβρουάριο