Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε μια ημέρα όπου η μεταβλητότητα ήταν το κυρίαρχο στοιχείο και με την αγορά να χάνει τα κέρδη της στο κλείσιμο της συνεδρίασης και στις δημοπρασίες με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείνει τελικά στις 905,04 μονάδες καταγράφοντας απώλειες κατά 0,05%.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε οριακά αρνητικός κατά 0,01% και στις 2.192,28 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη κατά 0,70% και στις 1.463,08 μονάδες ενώ ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έκλεισε με κέρδη κατά 0,07% και στις 590,34 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 1,15%, ο δείκτης Υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο κατά 1,32%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο κατά 1,46% και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έκλεισε την εβδομάδα σημειώνοντας άνοδο κατά 3,5%.

Για άλλη μια εβδομάδα ο τραπεζικός δείκτης ήταν αυτός που τράβηξε την προσοχή των επενδυτών και υπεραπόδωσε θετικά έναντι της υπόλοιπης αγοράς με τις συστημικές τράπεζες, εκτός της Πειραιώς, σταδιακά σε χρηματιστηριακή αξία να προσεγγίζουν τα προ πανδημίας επίπεδα διαπραγμάτευσης υποστηριζόμενες από την θετικότερη προοπτική που καταγράφεται στην πορεία του ΑΕΠ για φέτος και του χρόνου καθώς και από την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην μείωση των κόκκινων δανείων.

Η σημερινή συνεδρίαση είχε καθαρά χαρακτήρα trading με τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές να έχουν σχεδόν την αποκλειστικότητα στην συνεδρίαση και με την αγορά να αναμένει με ενδιαφέρον την σημερινή αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από την S&P (“BB” με θετικές προοπτικές) και να ακολουθεί η ανακοίνωση της MSCI για την αναδιάρθρωση του δείκτη Greece Standard στις 11 Νοεμβρίου και τέλος στις 19/11 η αξιολόγηση της Moody’s (“Ba3” με σταθερές προοπτικές), για την οποία η αγορά έχει τις μεγαλύτερες ελπίδες.

Αναφορικά με την απόφαση της S&P, οι πιθανότητες αναβάθμισης της εγχώριας οικονομίας είναι υψηλές και κατά ορισμένες εκτιμήσεις μάλλον υψηλότερες από ό,τι αποτιμά το ταμπλό του ΧΑ. Αυτό το οποίο είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι επενδυτές αναμένουν σημαντικές αλλαγές ενόψει MSCI και φαίνεται να ποντάρουν τόσο στην είσοδο της Εθνικής Τράπεζας στους δείκτες όσο και στην έξοδο της Jumbo.

Με την αγορά από τα χαμηλά των 853 μονάδων στις αρχές Οκτώβρη να έχει κερδίσει 50 μονάδες είναι φανερό ότι η ψυχολογία που πάντα παίζει βασικό ρόλο στην κίνηση μιας αγοράς είναι στο πλευρό των αγοραστών. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δει πως πλέον η αγορά έχει αλλάξει τη μακροπρόθεσμη πορεία της σε ανοδική.

Μπορεί αυτό να μην αντικατοπτρίζεται στον Γενικό Δείκτη παρόλα αυτά οι αποδόσεις στους περισσότερους τίτλους είναι πολύ σημαντικές με την οικονομία να έχει ξεκινήσει ένα νέο ανοδικό κύκλο στηριζόμενη σε μεγάλο βαθμό στα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην χώρα τα επόμενα χρόνια μέσω και του ταμείου Ανάπτυξης κάτι που δεδομένα θα αντικατοπτριστεί και στο Ελληνικό χρηματιστήριο.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η ΓΕΚ Τέρνα με 2,16% σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη με τον ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Eurobank και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1% και την Aegean, ΟΤΕ και Εθνική να κλείνουν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος η ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Motor Oil έκλεισαν με απώλειες άνω του 1% και ακολούθησαν ήπια πτωτικά ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς,Coca Cola, ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Τιτάνας, Μυτιληναίος, Λάμδα και Σαράντης.

Ο τζίρος ανήλθε στα 61,52 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 26,2 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9,1 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα: 

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Έρχονται τα εκκαθαριστικά με εκπτώσεις ή με δόσεις 

Mega deal: Στα χέρια της βρετανικής JD Sports Fashion το 80% της Cosmos Sport 

Alpha Bank: Δεσμευτική συμφωνία με την Davidson Kempner για το project Cosmos €3,4 δισ.