(upd) Απώλειες κοντά στο 3% εμφανίζει στην πρώτη συνεδρίαση του Μαΐου το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο «βλέπει» να απειλούνται τα κεκτημένα των 900 μονάδων, λόγω των έντονων ρευστοποιήσεων κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Οι επενδυτές, εδώ και λίγη ώρα, έχουν ανεβάσει αισθητά τον ρυθμό των ρευστοποιήσεων εν μέσω της επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος, αλλά και του νέου sell off στις αγορές ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 3.30 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ευρείες απώλειες κατά 2,71% και διαμορφώνεται στις 897,41 μονάδες, χάνοντας 25 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. (922,43 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 29 μονάδες (από 892,42 έως 921,63 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να υπερβαίνει τα 80 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 26,1 εκατ. ευρώ αφορούν τον ΟΤΕ.  

Ο τραπεζικός κλάδος ηγείται της καθοδικής κίνησης, καθώς υποχωρεί στο -3,23% και τις 623,93 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Eurobank, η οποία μειώνεται στο -4,4% και το 0,95 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank διολισθαίνει στο -3% και το 1,05 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έπεται στο -2,6% και τα 3,72 ευρώ. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς δε, σημειώνει κάμψη στο -2,9% και το 1,34 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank –2,95% 1,054 ευρώ 
  • Eurobank -4,36% 0,9562 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,59% 3,726 ευρώ
  • Πειραιώς -2,88% 1,348 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,80% και 2.174 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ χάνει 4,7% και οπισθοχωρεί στα 7,3 ευρώ, με τη μετοχή της Viohalco να ακολουθεί στο -4,6% και να επιστρέφει κοντά στα 4 ευρώ. Απώλειες κατά τουλάχιστον 5% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Lamda Development – Quest Συμμετοχών, ενώ στο 4,1% καθορίζεται η πτώση για τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα. Κατά σχεδόν 3% υποχωρεί και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γ.Δ. προσπαθεί να παράσχει η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία ενισχύεται κατά 3,4% και καθορίζεται στο 1,4 ευρώ.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-2,88% και 1.459 μονάδες), οι μετοχές των Epsilon και Intrakat ξεχωρίζουν πέριξ του -6%, με τις μετοχές των Cenergy, Profile, Ικτίνος και Entersoft να βρίσκονται στο -4%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 12 μετοχές κινούνται ανοδικά, 98 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ τρεις μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 64,1 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,6 δισ.. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

Το αρνητικό σπιράλ

Η ελληνική αγορά δέχεται έντονες πιέσεις, οι οποίες κλιμακώθηκαν στο β’ μισό της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να δίνει «μάχη» για την υπεράσπιση των κεκτημένων των 900 μονάδων, εν μέσω της γενικευμένης ανησυχίας για το sell off στην αγορά των κρατικών ομολόγων, όπου η απόδοση του ελληνικού 10ετούς φλερτάρει με το 3,4% (υψηλό τριετίας). 

Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστίαζε ιδίως στις επικείμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, καθώς η Federal Reserve θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας τη νέα επιτοκιακή πολιτική, η οποία εκτός απροόπτου θα περιλαμβάνει αυξημένα επιτόκια στο 0,75% (από 0,25% σήμερα), σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού (8,5% τον Μάρτιο). 

Η εν λόγω εξέλιξη, κατά πάσα πιθανότητα, προλειαίνει το έδαφος για αντίστοιχες κινήσεις κι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία βλέπει τον δείκτη τιμών να σκαρφαλώνει σε ακόμη ένα ιστορικό υψηλό (7,5% τον Απρίλιο). Εύλογα, αυτή η προοπτική προκαλεί προβληματισμό, καθώς υψηλότερα επιτόκια ισοδυναμούν με μεγαλύτερο κόστος δανεισμού, μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης και ψαλίδισμα των περιθωρίων εταιρικού κέρδους. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η πορεία της ελληνικής αγοράς δεν αποκλείεται, το επόμενο διάστημα, να χαρακτηριστεί από έντονη μεταβλητότητα και νευρικότητα, με τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών να τοποθετείται στις 890 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις συναντώνται στις 900 και τις 880 μονάδες μονάδες, ενώ οι πρώτες αντιστάσεις βρίσκονται στις 920 και 930 μονάδες. 

Στο μεταξύ, οι επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν και ένα μέρος των κεκτημένων του Απριλίου, ο οποίος ανέδειξε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε μεγάλο «νικητή» διεθνώς. Κι αυτό, διότι ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε σωρευτικά κέρδη άνω του 5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ την ίδια στιγμή η Ευρώπη απώλεσε 1% και ο Nasdaq στη Wall Street 13,2%. 

Σήμερα, τέλος, ολοκληρώνεται η περίοδος δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του 2021, με τις εισηγμένες να κλείνουν τις υποχρεώσεις για το προηγούμενο έτος χρήσης. Ένα έτος, στο οποίο κατά γενική ομολογία το ελληνικό επιχειρείν τα πήγε εξαιρετικά, με βελτίωση των εσόδων και αύξηση των μερισμάτων. Από αύριο, στο μεταξύ, θα ξεκινήσει και η δημοσίευση των πρώτων μεγεθών για το α’ τρίμηνο του 2022. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,2% και τις 444 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να αυξάνεται κατά 0,3%, τον γαλλικό CAC 40 κατά 0,4% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 1,1%. Στο Λονδίνο, ωστόσο, ο FTSE 100 υποχωρεί ήπια στο -0,4%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση. 

Όσον αφορά την αγορά του πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν άνω των 100 δολαρίων, ενόσω η Ευρώπη ετοιμάζεται να μπλοκάρει τις ρωσικές εισαγωγές. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -0,2% και τα 104,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο -0,3% και τα 107,3 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο -0,2% και τα 1.859 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Σήμερα οι προτάσεις για ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο ανασχηματισμός, το Tinos Beach, ο αρχιτέκτων του Frontier, οι κόντρες για τα ακίνητα και τα 3Β για το Yabanaki

Τα «ανοιχτά» παράθυρα για εκπτώσεις στον φόρο εισοδήματος