Αγορές

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει με κέρδη προς το 11×11 – Τα ηνία στους αγοραστές

  • Χρήστος Λαΐνας


Στο επίκεντρο βρίσκονται τα αποτελέσματα των εισηγμένων – Στο προσκήνιο οι τράπεζες που αναμένεται να δώσουν τον ρυθμό στο ΧΑ

Με ανοδικές διαθέσεις η έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη 0,41% και να «πατά« τις 900 μονάδες στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Οι επενδυτές προσπαθούν για ενδέκατη συνεχόμενη συνεδρίαση να συνεχίσουν το σερί των θετικών συνεδριάσεων, ενώ οι αγοραστές έχουν ξεκάθαρα τα ηνία της αγοράς από το ξεκίνημα των συναλλαγών έχοντας στραμμένο το βλέμμα και στη ροή των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου των εισηγμένων η οποία έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι τράπεζες μπαίνουν στο προσκήνιο καθώς Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα ανακοινώνουν δεύτερο τρίμηνο την Τετάρτη και Πέμπτη. Άλλωστε ο τραπεζικός κλάδος είναι κυρίως αυτός που αναμένεται να δώσει τον ρυθμό στο Χρηματιστήριο Αθηνών τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και στο επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας συγκεντρώνεται σε αυτόν.

Εκτός από τα οικονομικά πεπραγμένα του δευτέρου τριμήνου θα δοθούν κάποιες πρώτες κατευθύνσεις για το πώς αναμένεται να κινηθεί το υπόλοιπο της χρονιάς. Αυτό θα είναι το δεύτερο και ίσως το σημαντικότερο σημείο της ανάγνωσης των αποτελεσμάτων καθώς θα δώσει μια πιο καλή ένδειξη ετοιμότητας σε πιθανά σενάρια lockdown που θα υποχρεώσουν εκ νέου σε περιορισμούς που θα επιφέρουν επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα.

Πάντως, θετικά στην επιβεβαίωση της ανάκαμψης θα λειτουργήσει το ποσοστό των εμβολιασμών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους αναλυτές. Σαφώς η ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί από την ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα και πιθανές αποφάσεις της κυβέρνησης για υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες ομάδες αναμένεται να επιταχύνει τον ρυθμό των εμβολιασμών, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο περαιτέρω μετάδοσης.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει άνοδο 0,21% και βρίσκεται στις 2.163,55 μονάδες η Ελλάκτωρ και η Jumbo με 2,29% και 1,32% αντίστοιχα σημειώνουν τα περισσότερα κέρδη και ακολουθούν Τιτάνας, Coca Cola, Εθνική, Τέρνα Ενεργεική, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Motor Oil, Aegean, Πειραιώς και ΕΛΧΑ με ήπια άνοδο. Σε αρνητικό έδαφος τα Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Λάμδα, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Πειραιώς και Μυτιληναίος. Όσον αφορά την Ελλάκτωρ στην οποία σήμερα τελειώνει η ΑΜΚ από πληροφορίες η Greenhill ανέβασε το ποσοστό της από 25,8% στο 28,62% ενώ έχουν ζητήσει και από τα αδιάθετα μετοχές που αντιστοιχούν σε περίπου 10% του μετοχικού κεφαλαίου του κατασκευαστικού ομίλου.

Διαβάστε ακόμη:

«Πανδημία» 48ωρων λουκέτων σαρώνει τη χώρα λόγω μη έκδοσης αποδείξεων

«Πετζετάκις» – Η πρώτη ελληνική πολυεθνική: Από το ένδοξο παρελθόν στο θλιβερό παρόν (pics)

Οι Έλληνες «σύμμαχοι» της Lockheed στη… ναυμαχία για τις φρεγάτες