Με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Ο Γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες κατά 1,01% και έκλεισε τελικά στις 905,42 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας ο δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,19%.

Η αγορά, παρά τα θετικά νέα της εβδομάδας -τόσο μέσα από νέες επιχειρηματικές εξελίξεις, όσο και από την έγκριση από την Κομισιόν του ελληνικού προγράμματος ανάκαμψης και των θετικών εκθέσεων από τους ξένους αναλυτές- υποχώρησε από το βάρος των ρευστοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο ο οποίος κατέγραψε στη συνεδρίαση της Παρασκευής ημερήσιες απώλειες 1,43% ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες κατά 5,07%.

Παρόλο που και σήμερα είχαμε μπαράζ θετικών εκθέσεων από ξένους Οίκους σχετικά με την πορεία της οικονομίας και της ταχύτερης και μεγαλύτερης αύξησης του ΑΕΠ το διεθνές περιβάλλον επηρέασε αρνητικά το χρηματιστήριο Αθηνών ειδικά μετά τις ανακοινώσεις της FED η οποία προβλέπει ελαφρά υψηλότερο πληθωρισμό από τον αναμενόμενο με την Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει σε δυο αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023, χωρίς όμως αυτές οι αυξήσεις να γίνουν το επόμενο 18μηνο.

Αν και το Χρηματιστήριο Αθηνών “διεκδικεί” ένα ελάχιστο μερίδιο των ξένων κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται διεθνώς, μια αλλαγή στην πολιτική δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τη ελληνική χρηματαγορά. Συγκριτικά με το μεγάλο rotation που έφερε το αντίστοιχο tapering το 2013, υπήρξαν μεγάλες εισροές κεφαλαίων στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, ιδίως σε εκείνα του σταθερού εισοδήματος, καθώς οι αποδόσεις κατέστησαν περισσότερο ελκυστικές.

Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν επικίνδυνες αναταράξεις στις αναδυόμενες κυρίως αγορές, ανάμεσα στις οποίες είναι και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Όσον αφορά τις θετικές εκθέσεις των ξένων οίκων η ING, DBRS και Bofa προχώρησαν σε αναβάθμιση της πρόβλεψης τους για το ελληνικό ΑΕΠ. Συγκεκριμένα η ING προβλέπει ανάπτυξη ης τάξεως του 8,5% (πριν 6,7%), 7,4% (πριν 7,8%) και 6% (πριν 7,9%) στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα με την συνολική μεταβολή για το 2021 που προσδοκά η ING να είναι στο +4,7%, αρκετά πάνω από τις επίσημες προβλέψεις αλλά μόλις 3,3% το 2022 και 2,5% το 2023 σε ετήσια βάση.

Αντίστοιχα οι νεότερες εκτιμήσεις της DBRS, στο βασικό σενάριο του οίκου αξιολόγησης, αυξάνουν το ρυθμό ανάπτυξης για την εγχώρια οικονομία ανάπτυξη στα επίπεδα του 5% φέτος από 4% στην ανάλυση του Απριλίου και στο 4,5% για το 2022 από 3,5% στην αναφορά του Απριλίου. Στο δυσμενές σενάριο της DBRS, οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι πολύ διαφορετικές αφού θέτει τον πήχη για την εγχώρια οικονομία στο 3% (από 1,5% στην ανάλυση του Απριλίου) και στο 1,5% το 2022 (από 4% πριν). Όσον αφορά την Bofa αναβαθμίζει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του 2021 στο 5,1% (από 3,4% πριν) και μειώνει τις επιδόσεις του 2022 στο 3,8% από 5,7% πιο πριν.

Η φετινή επίδοση για τη χώρα μας είναι από τις υψηλότερες με την Ισπανία στο +5,9%, την Γαλλία στο +5,7% και την Ιρλανδία στο +6,9%. Ταυτόχρονα, η επίδοση του 2023 παραμένει ελαφρώς καλύτερη από την Ευρωζώνη με +2,1% έναντι 1,9% για την Ευρώπη.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με απώλειες 1,08%, στις 2.192,16 μονάδες και εβδομαδιαίες απώλειες 2,69% η Aegean σημείωσε τα περισσότερα κέρδη με 2,26% και ακολούθησαν με ήπια άνοδο η Ελλάκτωρ, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα και ΔΕΗ.

Στον αντίποδα και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Εθνική και τα Ελληνικά Πετρέλαια με 3,27% και 3,2% με την Jumbo, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ να κλείνουν με απώλειες άνω του 2% και με την Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ και Πειραιώς να κλείνουν με απώλειες άνω του 1% ενώ η Coca Cola, Τιτάνας, Μυτιληναίος, Eurobank, Λάμδα, ΟΠΑΠ και Φουρλής να κλείνουν ήπια πτωτικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 89,4 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 38 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 615 χιλιάδες τεμάχια.

Διαβάστε ακόμη: 

Τράπεζες: «Τρέχουν» 100άρι για να… τερματίσουν με μονοψήφιο δείκτη NPEs 

Κοινωνικός Τουρισμός – ΟΑΕΔ: Μέχρι πότε ισχύει η παράταση για τις αιτήσεις 

Βitcoin: Αυτά είναι τα 3 μεγάλα του ελαττώματα – Τι εναλλακτικές προτείνει καθηγητής του Κορνέλ