Αγορές

Χρυσός: Ολοταχώς προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων 15 μηνών

  • newsroom


Οι αποφάσεις της Fed που οδήγησαν στην ενίσχυση του δολαρίου, ενώ οι επενδυτές εξετάζουν τώρα το πότε θα αρχίσει η κεντρική αμερικανική τράπεζα να μειώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Μάρτιο του 2020 ετοιμάζεται να καταγράψει ο χρυσός, μετά τις αποφάσεις της Fed που οδήγησαν στην ενίσχυση του δολαρίου.

Οι αξιωματούχοι της Fed έδωσαν το σήμα για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής νωρίτερα του αναμενόμενου, με τον πρόεδρο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, να αναφέρει ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για τον περιορισμό της αγοράς ομολόγων που χρησιμοποιείται για τη στήριξη των χρηματαγορών και την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Και πάλι όμως ο Πάουελ προειδοποίησε ότι οι συζητήσεις για αύξηση των επιτοκίων μπορεί να είναι «εξαιρετικά πρόωρες».

Ο χρυσός σταθεροποιείται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τώρα το πότε θα αρχίσει η Fed να μειώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Η στροφή – έκπληξη της τράπεζας προς μια πιο σφιχτή πολιτική φέρνει στο προσκήνιο και την επίσημη ανακοίνωση για tapering στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και την εκκίνηση του περιορισμού αγοράς assets ύψους 120 δισ. δολ. Μηνιαίως, από τον Νοέμβριο και μετά, σύμφωνα με οικονομολόγους της Barclays Plc.

Σύμφωνα με τον Edward Moya, αναλυτή της Oanda Corp, «Ο χρυσός αυτή τη στιγμή φαίνεται σαν δίκοπο μαχαίρι, ωστόσο τελικά οι πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές θα προσελκύσουν τους επενδυτές και τα μακροπρόθεσμα στοιχήματα στον χρυσό να προσεγγίσουν τα επίπεδα των 1.750 δολαρίων, ωστόσο κάποιοι θα περιμένουν να δουν αν θα υποχωρήσει χαμηλότερα, στο επίπεδο των 1.675 δολ».

Η τιμή σποτ του χρυσού ενισχύθηκε κατά 0,6% στα 1.784,88 δολ/ουγγιά νωρίτερα στη Σιγκαπούρη, ενώ χθες Πέμπτη έφτασε στα 1.767,34 δολ., που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Μαΐου.

Αυτή την εβδομάδα οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 4,9% – που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 2020. Ασήμι, παλλάδιο και πλατίνα ενισχύονται, ενώ το δολάριο σημειώνει εβδομαδιαία κέρδη 1,6%.

Διαβάστε ακόμη:

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ Μαΐου: «Πάνε ταμείο» 21.744 δικαιούχοι

Πόσο κεφαλαιακά θωρακισμένες είναι οι τράπεζες – Οι ενισχυτικές κινήσεις και οι προκλήσεις

Self tests: Σταματά η δωρεάν διανομή τους από τα φαρμακεία της Αθήνας και της Αχαΐας