Προειδοποιητική σήμανση για τον κίνδυνο απώλειας των χρημάτων των καταναλωτών θα πρέπει να φέρουν από τις 8 Οκτωβρίου όλες οι διαφημίσεις των εταιρειών crypto, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που ενέκριναν οι ρυθμιστικές χρηματοπιστωτικές αρχές της Βρετανίας.

H Financial Conduct Authority (FCA) έκρινε ότι το υψηλό ρίσκο θα πρέπει να υποχρεώσει τις εταιρείες των κρυπτονομισμάτων, οι οποίες προωθούν τα προϊόντα τους και τον κλάδο, να φέρουν σαφή συνοδευτική προειδοποίηση στις διαφημίσεις τους πως οι καταναλωτές δεν μπορούν να περιμένουν ουδεμία προστασία σε περίπτωση που η επένδυση τους αποδειχτεί λανθασμένη και χάσουν τα χρήματα τους. Οι καταναλωτές δε, θα πρέπει να παροτρύνονται να ενημερωθούν καλύτερα πριν προχωρήσουν σε μια επένδυση στα crypto.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν, θα απαγορεύεται ρητά η προσφορά μπόνους για την προσέλκυση νέων πελατών σε προϊόντα crypto, ενώ θα απαιτείται να προσφέρεται μια περίοδο παύσης σε νέους επενδυτές που ζητούν να προχωρήσουν σε μια επένδυση στον κλάδο.

«Εναπόκειται στο κοινό να αποφασίσει, αν θέλει να αγοράσει crypto. Όμως, οι έρευνες δείχνουν πως πολλοί μετανιώνουν όταν έχουν πάρει βιαστικές αποφάσεις. Οι νέοι κανόνες θα δώσουν στον κόσμο το χρόνο και την προειδοποίηση του ρίσκου για να έχουν τη δυνατότητα μιας καλύτερα ενημερωμένης επιλογής» σχολίασε ο διευθυντής ανταγωνισμού και προστασίας καταναλωτών της FCA, Σέλντον Μιλς.

Επεσήμανε δε, πως ο κλάδος σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να μην υπόκεινται σε κανόνες και να μην έχει κανένα δίχτυ προστασίας για τους καταναλωτές που χάνουν τα χρήματα τους, κάτι που πολλοί συνειδητοποιούν με καθυστέρηση.

Τα στοιχεία της FCA δείχνουν πως το ποσοστό κατοχής crypto στη Βρετανία υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2021 και 2022.

Η εποπτική αρχή προειδοποίησε, επίσης, το κοινό για αυξανόμενα φαινόμενα απάτης στον κλάδο. Τα crypto scams πολλαπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια φτάνοντας από τις 1.619 υποθέσεις το 2019 στις 6.372 το 2021 και έκτοτε συνεχίζουν να αυξάνονται.

Διαβάστε ακόμα

Η Ζωή-Τζόαν Μπαέζ και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι στραβές του ΤΑΙΠΕΔ και η Αττική Οδός, ο εμφύλιος NN και Metlife και ο Αστέρας αποκτά delivery

Πώς σχεδιάζει ο Βασίλης Ψάλτης να «χτίσει» τη νέα Alpha Bank – Οι 6 προτεραιότητες έως το 2025

Έκλεισε η συμφωνία της First Sentier με τις πιστώτριες τράπεζες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ