(last update 13.45) Ελεγχόμενες απώλειες εμφανίζει την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις αυριανές εξελίξεις τόσο στο ζήτημα της αξιολόγησης από τον Standard & Poor’s, όσο και στο ζήτημα του ελλείμματος από την Eurostat. Την ίδια στιγμή, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται αφενός στα εταιρικά αποτελέσματα, αφετέρου στις επιχειρηματικές εξελίξεις.
Στο ταμπλό, το ενδιαφέρον εστιάζει στην Τέρνα Ενεργειακή μετά τη δημοσίευση των μεγεθών του 2022. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, Jumbo, Sarantis, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ, επίσης, χάνουν τουλάχιστον 1%. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες παρουσιάζουν οριακές αλλαγές, ενώ η Μotor Oil διακόπτει το 4ήμερο καθοδικό σερί.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά 0,27% και διαμορφώνεται στις 1.108,15 μονάδες, χάνοντας τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.111,11 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 1.101,45 έως 1.111,37 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 29 εκατ. ευρώ.
Μικρές μεταβολές στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης εμφανίζει μικρές μεταβολές, καθώς ανέρχεται μόλις στο +0,18% και τις 828 μονάδες. Παρ’ όλα αυτά, από τις αρχές του Απριλίου παρουσιάζει κέρδη της τάξης του 10%.
Η μετοχή της Eurobank, ενδεικτικά, ενισχύεται ήπια στο +0,7% και το 1,33 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς χάνει 0,7% και «πέφτει» κάτω του ορίου των 2,3 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας καταγράφουν οριακές αλλαγές, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύονται στο 1,19 ευρώ και στα 4,83 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank +0,13% 1,193 ευρώ
- Eurobank +0,68% 1,335 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα +0,23% 4,831 ευρώ
- Πειραιώς -0,69% 2,292 ευρώ
Τι συμβαίνει στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,20% και 2.683 μονάδες), το ενδιαφέρον εστιάζει στην Τέρνα Ενεργειακή, η οποία περιορίζεται στο -1% και τα 20 ευρώ, μετά τα οικονομικά μεγέθη του 2022. Απώλειες κατά 1,1% παρουσιάζει και η μετοχή της μητρικής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ οι μετοχές των ΕΛΠΕ, Jumbo, Sarantis, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ χάνουν τουλάχιστον 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή του Motor Oil ανακόπτει το 4ήμερο καθοδικό σερί και διευρύνεται κατά 1,1%, με τις μετοχές των Viohalco – ΟΤΕ να κερδίζουν 0,5%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,24% και 1.628 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχωρίζει θετικά στο +2,3% και τα 4,38 ευρώ, σκαρφαλώντας σε νέο ιστορικό υψηλό. Αντίθετα, πέριξ του 1% καθορίζεται η κάμψη για τις μετοχές των ΑΒΑΞ – ΑΔΜΗΕ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη MIG, η οποία εμφανίζει εξαιρετικά υψηλό όγκο (15,1 εκατ. τεμάχια) για ακόμη μία συνεδρίαση, κάτι που σχετίζεται με το «πράσινο φως» της Επ. Ανταγωνισμού στη δημόσια προσφορά της Πειραιώς.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 36 μετοχές κινούνται ανοδικά, 53 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 23 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 76,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.
Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν
- Η μετοχή των ΕΛΠΕ υποχωρεί στα 7,5 ευρώ, μετά τη σύσταση sell της Goldman Sachs, η οποία δίνει τιμή στόχο στα 7,7 ευρώ. Η μεταβολή από τις αρχές του έτους είναι σχεδόν μηδενική, ενώ ο ημερήσιος τζίρος δεν υπερβαίνει τα 700.000 ευρώ.
- Η μετοχή της MIG συνεχίζει τους υψηλούς όγκους, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί περισσότερα από 15,1 εκατομμύρια τεμάχια. Προφανώς αρκετοί επενδυτές σπεύδουν να πουλήσουν στην Πειραιώς, μετά το «πράσινο φως» της Επ. Ανταγωνισμού στη δημόσια πρόταση. Ανάμεσα σ’ αυτούς και η οικογένεια Ηλιόπουλου.
- Η μετοχή της Cenergy ίπταται προς νέο ιστορικό υψηλό, καθώς καταφέρνει να κινηθεί κοντά στα 4,4 ευρώ. Ώθηση από τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα και τις ευοίωνες προοπτικές. Στο +42% τα συνολικά κέρδη του 2023.
- Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή αναδιπλώνεται στα 20 ευρώ, παρά τα θετικά αποτελέσματα του 2022 και την πρόταση για μέρισμα 0,38 ευρώ. Εν αναμονή του deal με τους Αυστραλούς της First Sentier τελούν οι επενδυτές. Μηδενική μεταβολή από τις αρχές του έτους.
- Η μετοχή της Motor Oil ανακόπτει το 4ήμερο καθοδικό σερί, επιστρέφοντας άνω των 22,5 ευρώ, μετά την απόφαση της Goldman Sachs να δώσει τιμή – στόχο στα 28,5 ευρώ. Βέβαια, η αμερικανική τράπεζα έθεσε τη μετοχή εκτός των top picks.
Δεύτερη ημέρα διόρθωσης
Η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει τη διόρθωση για δεύτερη διαδοχική ημέρα, καθώς οι επενδυτές φαίνεται ότι επιλέγουν να «κλειδώσουν» κέρδη μετά το ξέφρενο ράλι των 11 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων.
Άλλωστε, από τις αρχές του έτους ο Γενικός Δείκτης μετράει σωρευτικά κέρδη κατά 19,5%, ενώ μόνο μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες εμφανίζει συνολική άνοδο της τάξης του 8%.
Στη στασιμότητα των δύο τελευταίων συνεδριάσεων καίριο ρόλο διαδραματίζει και η αναμονή εν όψει της Παρασκευής, όταν ο Standard & Poor’s θα δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την ελληνική αξιολόγηση. Αυτήν την στιγμή, ο αμερικανικός οίκος τοποθετεί την Ελλάδα ένα «σκαλί» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας.
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μια αναβάθμιση του outlook, από σταθερό σε θετικό, ενώ η πιθανότητα για μια επί τα βελτίω αναθεώρηση της αξιολόγησης, η οποία θα σημάνει την επίτευξη του «εθνικού στόχου», όπως τον έχει περιγράψει και ο πρωθυπουργός, συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες, λόγω της εκκρεμότητας των βουλευτικών εκλογών και της συνεπαγόμενης πολιτικής αβεβαιότητας.
Την ίδια ημέρα, δε, η Eurostat θα ανακοινώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2022, με την Ελλάδα να προσδοκά στο χαμηλότερο δυνατό πρωτογενές έλλειμμα, χωρίς να αποκλείεται και η πρόωρη επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Στο μεταξύ, η προσοχή στρέφεται και στα αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων, τα οποία χαρακτηρίζονται -κατά γενική ομολογία- ως εξαιρετικά, με την κερδοφορία να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας και τις διοικήσεις των εταιρειών να μοιράζουν συνολικά μερίσματα 2,4 έως 2,6 δισ. ευρώ. Καθόλου άσχημα, δηλαδή.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς στο -0,29% και τις 466 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,74%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,17%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,38% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,66%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones χάνουν τουλάχιστον 150 μονάδες, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου.
Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παρουσιάζουν νέες απώλειες, εν μέσω των ανησυχιών για τη ζήτηση. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -1,43% και τα 78,0 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -1,28% και τα 82,0 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,12% και τα 2.009 δολάρια ανά ουγγιά.
Διαβάστε ακόμα
Ιστορίες καταστροφής: Στο σφυρί βίλες, εργοστάσια και σκάφη επωνύμων (pics)
Ποια επαγγέλματα θα «αφανιστούν» λόγω ChatGPT – Οι πολλά υποσχόμενες ειδικότητες (γραφήματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.