Μικτά είναι τα πρόσημα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα υψηλά κέρδη των προηγούμενων δύο εβδομάδων και να κάνουν ένα διάλειμμα από το αγοραστικό κρεσέντο. 

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά περίπου 150 μονάδες ή κατά 0,4% και διαμορφώνεται στις 34.720 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 μειώνεται ελαφρώς στο -0,1% και τις 4.537 μονάδες. Στον αντίποδα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq αυξάνεται κατά 0,4% και τις 14.237 μονάδες. 

Η μετοχή της Tesla συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς ενισχύεται κατά τουλάχιστον 5%, μετά τις πληροφορίες περί split, προκειμένου να καταβληθεί ένα γενναιόδωρο μέρισμα στους μετόχους.  

Οι επενδυτές εξακολουθούν να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις ρωσο-ουκρανικές εξελίξεις, με τις προσδοκίες από το νέο γύρο των διπλωματικών επαφών να στηρίζουν το αισιόδοξο story των αναλυτών. Κάτι που αποτυπώνεται και στην αισθητή πτώση της τιμή του πετρελαίου, καθώς το αμερικανικό αργό μειώνεται κατά 4,8% και περιορίζεται στα 108 δολάρια ανά βαρέλι. 

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, οι αμερικανικοί δείκτες αποχαιρέτισαν τη δεύτερη διαδοχική θετική εβδομάδα, με αποτέλεσμα να σβήσουν όλες τις απώλειες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (στις 24 Φεβρουαρίου του 2022)> 

«Ο γεωπολιτικός κίνδυνος παραμένει υψηλός και το ράλι στις μετοχές είναι εντυπωσιακό. Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αλλά οι αγοραστικές κινήσεις εν μέσω πτώσης (buy the dip) δεν αναμένεται να συνεχιστούν, δεδομένης της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve» εκτιμά ο Έντουαρντ Μόγια, αναλυτής της Oanda, μιλώντας στο CNBC. 

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες της Wall Street προεξοφλούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (από 0,25% σε 0,75%) εντός του 2022, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του υψηλού πληθωρισμού (7,9% τον Φεβρουάριο). 

Στην Ευρώπη, αντίθετα, η σημερινή συνεδρίαση είναι θετική, με τον πανευρωπαϊκό δείκτης Stoxx 600 να ενισχύεται κατά 0,60% και τις 456 μονάδες. Οι δείκτες δε, σε Φρανκφούρτη (DAX), Παρίσι (CAC 40) και Μιλάνο (FTSE MIB) αυξάνονται κατά τουλάχιστον 1,4%.  

Κινητήριο μοχλό αποτελούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς οι αναλυτές διαπιστώνουν διαρκή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου. Από την άλλη πλευρά, πάντως, το βασικό αφήγημα για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς προβλέπει ότι οι τιμές θα παραμένουν στα τρέχοντα επίπεδα. 

Διαβάστε επίσης

Οι στεριανές μπίζνες των εφοπλιστών, ο νέος διαδικτυακός παίκτης, ο Σαχίνης και το bonus του 1 εκατ. ευρώ

Λάδι στη «φωτιά» των ανατιμήσεων ρίχνει η ανησυχία για ελλείψεις

Αμερικανικό LNG: Στη Γερμανία οι πρώτες συνομιλίες για τις νέες εξαγωγές στην Ευρώπη