Αγορές

Διστακτικά ανοδικά το Χρηματιστήριο Αθηνών – «Ανάσα» στον τραπεζικό κλάδο

  • Χρήστος Λαΐνας


Έντονη μετβλητότητα - Ενισχύεται η Πειραιώς μετά τα χαμηλά 52 εβδομάδων - Alpha Bank και Eurobank σε νέα υψηλά

Ήπια ανοδικά συνεχίζει να κινείται το χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να είναι στις 886,98 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 0,27% με τον τραπεζικό κλάδο να παίρνει βοήθειες σήμερα και από την Πειραιώς η οποία ενισχύεται κατά 3,3%, μετά από συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις που έχουν οδηγήσει την μετοχή σε χαμηλά 52 εβδομάδων, ενώ αντίθετα η Alpha Bank και η Eurobank να διαπραγματεύεται σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων.

Και στην σημερινή συνεδρίαση η μεταβλητότητα είναι έντονη με το stock picking να συνεχίζει να αποτελεί «κλειδί», τη στιγμή που το τραπεζικό σκέλος της αγοράς αποτελεί ερωτηματικό ή «βαρίδι» (ανάλογα με την οπτική του καθενός) σε ειδησεογραφία και απορρόφηση ρευστότητας. Αυτό που μπορεί αυτή την στιγμή να τροφοδοτήσει την συνέχιση της ανόδου είναι το ευνοϊκό κλίμα στις ξένες αγορές και οι πιθανότητες να υλοποιηθούν οι εγχώριες εξαγγελίες για φιλικό προς τις παραγωγικές επενδύσεις περιβάλλον και  άνοιγμα της πραγματικής Οικονομίας και του Τουρισμού στο επόμενο διάστημα, με την υπερ-απόδοση επιλεγμένων τίτλων να οφείλονται σε αυτές τις προσδοκίες.

Το ζητούμενο είναι οι ελληνικές μετοχές να παραμείνουν στο ραντάρ των χαρτοφυλακίων, ιδιαίτερα των ξένων, κάτι που φαίνεται εφικτό αν αναλογιστεί κανείς και τα στοιχεία που παραθέτει η Citigroup, σύμφωνα με τα οποία οι ελληνικές μετοχές έχουν δείκτη CAPE (δείκτης των κυκλικά αναπροσαρμοσμένων κερδών ανά μετοχή) στο 19x, έναντι 20,5x για το σύνολο της Ευρώπης και 28,3x για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI.

Τώρα, στο ερώτημα ποιοι είναι αυτοί που θα οδηγήσουν την κούρσα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στα επόμενα χρόνια, η απάντηση φαντάζει εύκολη, τουλάχιστον για την πρώτη φάση της ανόδου, αρκεί κάποιος να διαβάσει και να αναλύσει σε βάθος το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» με τους πυλώνες και τους άξονες που αναδεικνύει το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει άνοδο 0,25% και είναι στις 2.144,34 μονάδες η Πειραιώς με 3,785 σημειώνει τα περισσότερα κέρδη με την Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ και Φουρλής να σημειώνουν κέρδη άνω του 1% ενώ η Βιοχάλκο, Εθνική, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Aegean και Eurobank να ακολουθούν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό πρόσημο ο ΑΔΜΗΕ με 1,41% και ακολουθούν ήπια πτωτικά τα ΕΧΑΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάνας και Jumbo με την Μυτιληναίο να ακολουθεί αμετάβλητη.

Διαβάστε ακόμη:

Βρετανοί τουρίστες για διακοπές από 17 Μαΐου – Στην «πράσινη λίστα» μπαίνει η Ελλάδα

Νίκος Βαρβέρης: Το χτύπημα στον «πυλώνα» Interni Restaurant και το ποντάρισμα σε τουρισμό και real estate

Ελαστικό ωράριο: Οι αλλαγές σε υπερωρίες και 8ωρο

Απόρρητο Απόρρητο