Οι δυο προηγούμενες εβδομάδες ήταν ασυνήθιστα ήσυχες από άποψη ανακοινώσεων οικονομικών δεδομένων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις κινήσεις των αγορών, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην αγορά συναλλάγματος. Υπήρξε περισσότερη δραστηριότητα στις αγορές ομολόγων, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να μεταθέτουν το χρονοδιάγραμμά τους για μειώσεις επιτοκίων και για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες παγκοσμίως να σημειώνουν υψηλά ρεκόρ.  

Αυτήν την εβδομάδα αναμένουμε διακυμάνσεις στις αγορές συναλλάγματος. Δύο παράγοντες θα καθορίσουν τη συμπεριφορά των επενδυτών. Την Πέμπτη, η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αναμένεται να ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα του Συμβουλίου για τις μειώσεις των επιτοκίων, μετά από εβδομάδες αντικρουόμενων μηνυμάτων. Την Παρασκευή, τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ θα δώσουν μια πιο σαφή εικόνα, τόσο για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας όσο και για το ρυθμό των αυξήσεων των μισθών, παράγοντας ο οποίος θα διαμορφώσει τις τάσεις για τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αργότερα αυτόν το μήνα. 

Στερλίνα 

Λίγα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα θα άλλαζαν τη θεμελιώδη άποψη ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αποδεικνύεται πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο και ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια, πάντως σίγουρα όχι πριν την ΕΚΤ. Η ανακοίνωση του προϋπολογισμού αυτήν την εβδομάδα (την Τετάρτη) θα μπορούσε να περιλαμβάνει πρόσθετα δημοσιονομικά κίνητρα που πιθανότατα θα ήταν οριακά θετικά για τη στερλίνα. 

Ευρώ 

Οι αγορές προεξοφλούν οτι η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και όχι τον Απρίλιο, μιας και την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια σειρά ανακοινώσεων οικονομικών δεδομένων που συνέβαλαν σε αυτό. Ο πληθωρισμός που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν ελαφρώς υψηλότερος από τον αναμενόμενο. Ωστόσο, ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με την απουσία έγκαιρης ενημέρωσης για τις αυξήσεις των μισθών και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ θα συμβαδίσει με τις εκτιμήσεις των αγορών.

Δολάριο ΗΠΑ 

Ενώ τα στοιχεία για τις Προσωπικές Καταναλωτικές Δαπάνες (PCE) Ιανουαρίου την περασμένη εβδομάδα δεν προσέθεσαν πολλές πληροφορίες στον προηγούμενο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI), ο πληθωρισμός φαίνεται να επιφυλάσσει εκπλήξεις. Η εκτίμηση αυτή, μαζί με την απουσία σοβαρών ενδείξεων επιβράδυνσης στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, φαίνεται να αποκλείει τις μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα στο άμεσο μέλλον. Η ευστοχία αυτής της άποψη θα εξαρτηθεί από τη δημοσίευση των στοιχείων για την απασχόληση του Φεβρουαρίου την Παρασκευή. Κατά την άποψή μας, ο πιο κρίσιμος αριθμός θα είναι η μέση μηνιαία αύξηση των μισθών. Αυτός ο αριθμός ήταν σημαντικά υψηλότερος από το αναμενόμενο, και ο τρέχων μέσος όρος 3μήνου κυμαίνεται με ετήσιο ρυθμό περίπου 6%. Πιστεύουμε ότι η δυνατότητα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια θα περιορίζεται όλο και περισσότερο, εκτός αν υποχωρήσουν αυτοί οι αριθμοί. 

*Ο Enrique Diaz-Alvarez είναι Chief Financial Risk Officer της Ebury

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Ποια «φρέσκα» ξενοδοχεία οδεύουν προς το σφυρί (pics)

Μείωση ΕΝΦΙΑ: 300.000 έφτασαν τελικά… στην πηγή

Ποιοι και πώς θα λάβουν το νέο φοιτητικό επίδομα των 2.500 ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ