(last update 15.54) Από το ψυχολογικό όριο των 920 μονάδων «απομακρύνεται» το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αυξάνουν αισθητά τις εντολές πώλησης, οδηγώντας την αγορά εκ νέου στα στηρίγματα των 900 μονάδων. Οι πωλητές εστιάζουν κυρίως στις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή, οι οποίες σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 4.00 το απόγευμα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει έντονη πτώση κατά 1,98% και διαμορφώνεται στις 904,18 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 18 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (922,42 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε -επίσης- 18 μονάδες (από 904,18 έως 922,89 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 57 εκατομμύρια ευρώ. 

Διευρύνονται οι απώλειες στο ταμπλό

Ο τραπεζικός κλάδος ακολουθεί την καθοδική τάση της αγοράς, καθώς κατρακυλάει στο -2,57% και τις 649 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία διολισθαίνει στο -3,8% και το 1,33 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μειώνεται στο -3,1% και τα 3,0 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται στο -2,4% και το 1,02 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank, τέλος, διαπραγματεύεται στο -1,7% και το 1,09 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -2,44% 1,0215 ευρώ 
  • Eurobank -1,75% 1,093 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -3,07% 3,821 ευρώ 
  • Πειραιώς -3,88% 1,336 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,84% και 2.208 μονάδες), οι μετοχές του Ομίλου ΤΕΡΝΑ τίθενται στο επίκεντρο των πωλητών, καθώς η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χάνει 3,8% και η Τέρνα Ενεργειακή συρρικνώνεται κατά 3,2%, εν μέσω ανεπιβεβαίωτων δημοσιευμάτων για την τύχη του deal πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της δεύτερης. Απώλειες κατά περίπου 3,3% παρουσιάζει, επίσης, η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ η μετοχή της Viohalco κατακρημνίζεται στο -4%. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των Coca – Cola, Jumbo, Quest Συμμετοχών, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ εμφανίζουν κάμψη άνω του 1,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,15% και 1.373 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχωρίζει αρνητικά στο -2,5% και τα 3,1 ευρώ (με τζίρο κοντά στα 330.000 ευρώ). Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Κρι – Κρι διολισθαίνει στο -2,7% και τα 5,8 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 13 μετοχές κινούνται ανοδικά, 82 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,1 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Υπερ-αντιδράει η Αθήνα  

Μετά την ανάκτηση των 920 μονάδων και το νέο υψηλό 7μήνου, η Λεωφόρος Αθηνών καλείται να διαχειριστεί την πρώτη μεγάλη «αβεβαιότητα», καθώς τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ θέτουν εν αμφιβόλω τις προσδοκίες για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες (+50 μονάδες από +75 μονάδες προηγουμένως).  

Δεδομένης δε, της ρηχότητας της ελληνικής αγοράς, η επιδείνωση του κλίματος στο εξωτερικό φαίνεται ότι επηρεάζει περισσότερο τη δική μας αγορά, η οποία «βλέπει» τους πωλητές να επιστρέφουν στο προσκήνιο και να επαναφέρουν τον Γενικό Δείκτη κοντά στα στηρίγματα των 900 μονάδων.  

Ως αποτέλεσμα, εξαιτίας των διευρυμένων απωλειών της Παρασκευής, «χάνεται» το μεγαλύτερο μέρος των κερδών των τελευταίων 15 ημερών, ενώ σε αρνητικό έδαφος «γυρίζει» και το πρόσημο της εβδομάδας (-2%).  

Στο αδύναμο κλίμα συμβάλλει, επίσης, η απουσία εξελίξεων για δύο μεγάλα και πολλά υποσχόμενα επιχειρηματικά deals. Αφενός την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή, αφετέρου τον «γάμο» JP Morgan – Viva. Βέβαια, η έλλειψη ενημέρωσης δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και αρνητικά νέα.   

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή συνεδρίαση συνιστά «πισωγύρισμα» για τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία είχε καταφέρει (έπειτα από αρκετούς μήνες) να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα. Κι αυτό χάρη τόσο στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, όσο και στις προσδοκίες για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων.  

Ενδεικτική ήταν η εικόνα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες κινούνται πλέον αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά, με το κόστος δανεισμού στη 10ετία να κατέρχεται κάτω του ορίου του 4% για πρώτη φορά από τα τέλη του Αυγούστου (στο 3,8%).  

Οι τελευταίες εξελίξεις, πάντως, μας υπενθυμίζουν ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ελλοχεύοντες κινδύνους, καθώς οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο του πληθωρισμού, των επιτοκίων ή της ανάπτυξης μπορεί να επηρεάσει άκρως δυσμενώς τις διεθνείς αγορές, επαναφέροντας τους πωλητές στο προσκήνιο και σβήνοντας την όποια ανάκαμψη του τελευταίου διμήνου.      

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές          

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ήπια στο -0,27% και τις 442 μονάδες, καθώς ο βρετανικός FTSE 100 μειώνεται κατά 0,37%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,33% και ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ κατά 0,25%. Αντίθετα, στη Φρανκφούρτη ο DAX αυξάνεται κατά 0,12%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν μικρές απώλειες εν όψει των στοιχείων για την αγορά εργασίας.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές κινούνται πτωτικά, εξαιτίας της ενίσχυσης του δολαρίου. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -0,4% και τα 80,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο -0,2% και τα 86,7 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, είναι σταθερή στα 1.815 δολάρια ανά ουγγιά.  

Διαβάστε επίσης

Οι χρησμοί του… Ραφήνα και η επίσημη του «Πιερ», ο ελληνοϊταλικός έρωτας και ο πορτογαλικός γάμος

Landis+Gyr: Η πολυεθνική που εξάγει το 98% των έξυπνων μετρητών που παράγει στην Κόρινθο

Οι 6 κορυφαίοι υποδηματοποιοί στον κόσμο και η αξεπέραστη τέχνη τους