Σε δυσθεώρητα ύψη βρίσκονται οι τιμές των συμβολαίων φυσικού αερίου για το επόμενο έτος με τους traders να περιμένουν ότι το ενεργειακό έλλειμμα θα κρατήσει και το 2023, αυξάνοντας τα οικονομικά βάρη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης.

Ο κίνδυνος των ελλείψεων εξαλείφθηκε τον φετινό χειμώνα χάρη στις θερμότερες θερμοκρασίες του κανονικού που επικράτησαν αλλά και τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων που προκάλεσαν στροφή προς τον άνθρακα, τώρα όμως η προσοχή έχει μετατοπιστεί στην επόμενη χρονιά.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του ολλανδικού δείκτη TTF (που αποτελεί δείκτη αναφοράς για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο) παράδοσης Ιανουαρίου 2023 έχει διπλασιαστεί στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 72 ευρώ στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, πριν δηλαδή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο οδεύουν ολοταχώς προς ένα χαμηλό 259 Twh μετά το πέρας του χειμώνα, με ένα προβλεπόμενο εύρος από τις 209 τεραβατώρες έως τις 309.

Πάντως, όπως μεταδίδει το Reuters, αν η φετινή συσσώρευση αποθέματος ακολουθήσει τις ποσότητες που καταγράφονται κατά μέσο όρο, η αποθήκευση φυσικού αερίου μετά το καλοκαίρι δεν θα ξεπεράσει τις 834 TWh, σε σύγκριση με 865 TWh πέρυσι. Αυτό θα είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2013.

Προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα αποθέματα θα είναι σε επίπεδα που θα προσφέρουν μια μεγαλύτερη άνεση καθώς προχωράμε προς τον χειμώνα 2022/2023, η Ευρώπη θα χρειαστεί μεγαλύτερα αποθέματα απ’ ότι συνήθως, γεγονός που συνεπάγεται υψηλές τιμές για να «κρατήσει» το LNG μακριά από την Ασία, καθώς και κατανάλωση σε λογικά πλαίσια από τους παραγωγούς ενέργειας.

Η ανάγκη να αυξηθούν τα αποθέματα ενόψει του επόμενου χειμώνα ήδη αυξάνει τις τιμές για τις αμέσως επόμενες εβδομάδες σε επίπεδα ρεκόρ, ώστε να αποθαρρυνθεί η κατανάλωση, όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να παραμείνει περισσότερο φυσικό αέριο στις αποθήκες.

Πηγή: CNBC

Οι τιμές των συμβολαίων παράδοσης Απριλίου προσφάτως ξεπέρασαν τα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ισχυρότερη βάση προς χρήση τον επόμενο χειμώνα, από την οποία μπορούν να αρχίσουν να συσσωρεύονται αποθέματα.

Διαβάστε ακόμη:

MBC Group: Ποιος ισχυρός άνδρας βρίσκεται πίσω από τον όμιλο που επένδυσε στον ΑΝΤΕΝΝΑ (pics)

IHS Markit: Η ενεργειακή κρίση του ’70 θα ωχριά μπροστά σε αυτή που απειλεί τον πλανήτη

JP Morgan: Κόλαφος οι κυρώσεις για τη ρωσική οικονομία