(Last upd 22:00)

Ανοδικές τάσεις καταγράφει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στα μηνύματα που θα φέρει η εβδομάδα, η οποία είναι πλούσια σε μάκρο και σήματα για την πορεία του πληθωρισμού. Με τον τρόπο αυτό S&P 500 και Nasdaq συνεχίζουν στο δρόμο των πολλαπλών ρεκόρ που χάραξαν την περασμένη εβδομάδα, φτάνοντας και σε νέα υψηλά! 

Σε γενικές γραμμές, την εβδομάδα που μας πέρασε ευοίωνο ήταν το κλίμα στη Wall Street παίρνοντας ώθηση τόσο από την τεχνητή νοημοσύνη όσο και από το κλίμα ευφορίας που πυροδότησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, εν αντιθέσει με τους τριγμούς που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (αν και σήμερα σημείωσαν άνοδο, εν αναμονή και της απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια) λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones παρουσιάζει μετριοπαθή άνοδο 0,51% στις 38.784 μονάδες, ο S&P 500 διευρύνεται κατά 0,95% στις 5.483 μονάδες και ο Nasdaq κάνει άλμα ύψους 1,25% και τις 17.909 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις κινούνται ανοδικά με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται στο 4,287% και του 2ετούς να φτάνει το 4,751%.

Πλέον, οι traders την τρέχουσα εβδομάδα θα πρέπει να αξιολογήσουν αν το ράλι της προηγουμενης εβδομάδας μπορεί να έχει συνέχεια με ολοένα περισσότερες ρωγμές να εμφανίζονται στις προοπτικές της αγοράς. Σημειώνεται την Τετάρτη θα είναι κλειστή η Wall Street, λόγω της αργίας της 19ης Ιουνίου, Juneteenth, που τιμά το τέλος της δουλείας στις ΗΠΑ.

«Βλέπουμε λίγο πιο αδύναμα οικονομικά δεδομένα και ίσως αυτή η… επανεπιτάχυνση από κατασκευαστική και βιομηχανική άποψη κινείται πιο αργά από αυτό που βλέπουμε σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη» τόνισε η  Shannon Saccocia της NB Private.

Αυτή η εβδομάδα είναι πλούσια σε νέα μάκρο με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στις λιανικές πωλήσεις του Μαΐου, όπου αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη, καθώς και τα στοιχεία για τις κατοικίες αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Ακόμη, η Lennar, Kroger, Darden Restaurants και  CarMax θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τριμήνου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι δείκτες της Wall Street, ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με μικρές διακυμάνσεις, με τον Nasdaq να καταφέρνει να καταγράφει ένα ακόμη ρεκόρ, το πέμπτο στη σειρά. Οι ελπίδες για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, μετά και τα τελευταία στοιχεία, ήταν το κλειδί για την ώθηση που πήραν S&P 500 και Nasdaq, σε συνδυασμό με το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τεχνολογικές μετοχές. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 3,3% σε ετήσια βάση, από 3,4% τον περασμένο μήνα, διαψεύδοντας ευχάριστα τους αναλυτές που περίμεναν ότι θα μείνει αμετάβλητος. Αντιστοίχως ο δείκτης τιμών παραγωγού διαμορφώθηκε στο 2,2% σε ετήσια βάση το Μάιο, από 2,3% τον Απρίλιο, όταν οι αναλυτές περίμεναν ρυθμό αύξησης στο 2,5%.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης που μετράει τη μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη ενισχύθηκε 9 μονάδες τον Ιούνιο, αλλά παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος στις -6 μονάδες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ ανέμεναν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί οριακά στις -10,5 μονάδες. Μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν ότι ο κλάδος συρρικνώνεται. Ο δείκτης νέων παραγγελιών κατέγραψε άνοδο 15,5 μονάδων στο -1 τον Ιούνιο, ενώ αυτή είναι η υψηλότερη μέτρηση των τελευταίων εννιά μηνών. Η αισιοδοξία των επιχειρήσεων για το μέλλον ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων δύο ετών. Ο δείκτης για τις μελλοντικές επιχειρηματικές συνθήκες αυξήθηκε 16 μονάδες στις 30,1 μονάδες.

Σε επίπεδο μετοχών, οι Amazon, Alphabet και Meta Platforms υποχώρησαν ελαφρώς, ενώ η Nvidia ενισχύεται κατά 0,7%. Η Verizon από την άλλη υποχωρεί περίπου 1%.

Διαβάστε ακόμη

Αττική Οδός: Επιστρέφει στο δημόσιο τον Οκτώβριο αλλά όχι στον παραχωρησιούχο

Πρόστιμα – φωτιά και λουκέτα έως και 10 ημέρες σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις

Ακίνητα: Nέο «deal με DKG Development και IWG στη Λ. Βουλιαγμένης (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ