Να «σβήσει» τις αρχικές απώλειες και να ανακτήσει τις 910 μονάδες κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να βρίσκουν σημαντικά στηρίγματα σε τράπεζες και επιλεγμένα blue chips, παρά τα (εν μέρει απογοητευτικά) στοιχεία για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου αλλά και το ευρύτερο κλίμα επιφυλακτικότητας των διεθνών αγορών. 

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 0,69% και διαμορφώθηκε στις 910,29 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (904,09 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 10 μονάδες (από 903,20 έως 913,09 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 82,5 εκατομμύρια ευρώ.  

Επέστρεψαν στα κέρδη οι τράπεζες, ποια blue chips ξεχώρισαν

Ο τραπεζικός κλάδος κατόρθωσε να διακόψει το τριήμερο αρνητικό σερί και να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, καθώς τερμάτισε στο +1,25% και τις 623 μονάδες, εν μέσω των σεναρίων για την εξέλιξη της «σύγκρουσης» διοικήσεων – ΥΠΟΙΚ επί των υψηλών χρεώσεων και των επιτοκίων καταθέσεων. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, ενδεικτικά, αναρριχήθηκε στο +3,1% και το 1,3 ευρώ, ενώ κατά 2,5% αυξήθηκε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία ανέκτησε το όριο του 1 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank σημείωσε κέρδη στο +1,3% και το 1,02 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να κινείται αντίρροπα στο -0,8% και τα 3,6 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

 • Alpha Bank +2,47% 1,003 ευρώ  
 • Eurobank +1,29% 1,02 ευρώ  
 • Εθνική Τράπεζα -0,84% 3,669 ευρώ  
 • Πειραιώς +3,09% 1,3195 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,67% και 2.205 μονάδες), η μετοχή των ΕΛΠΕ τέθηκε στο επίκεντρο των αγοραστών, καθώς εκτοξεύθηκε κατά 4,3% και ξεπέρασε τα 7,5 ευρώ. Κοντά στο ψυχολογικό όριο των 10 ευρώ έκλεισε, επίσης, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία διευρύνθηκε κατά 1,4%, χάρη στις προσδοκίες πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου που διατηρεί στην Τέρνα Ενεργειακή (+1,5%). Ισχυρή άνοδο κατά 4,3% εμφάνισε και η μετοχή του ΑΔΜΗΕενώ στο 3,6% καθορίστηκε η αύξηση για τη μετοχή της Aegean. Οι μετοχές των Σαράντης και Mytilineos έκλεισαν άνω του +1,5%. Στον αντίποδα, ρευστοποιήσεις της τάξης του 2% παρατηρήθηκαν στη μετοχή της Quest Συμμετοχώνμε τις μετοχές των Viohalco – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να χάνουν περίπου 1,5%.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,37% και 1.375 μονάδες), η μετοχή της Autohellas ξεχώρισε θετικά στο +2,4% και τα 10,3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Cenergy περιορίστηκε στο -1,6% και τα 3,3 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 59 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 43 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.  

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο 

 • Eurobank +1,29% 14,0 εκατ. ευρώ 
 • ΟΤΕ +0,47% 12,1 εκατ. ευρώ 
 • Mytilineos +1,57% 7,8 εκατ. ευρώ 
 • Alpha Bank +2,47% 6,3 εκατ. ευρώ 
 • ΟΠΑΠ -0,08% 6,2 εκατ. ευρώ 
 • Motor Oil -0,49% 5,2 εκατ. ευρώ 
 • Τέρνα Ενεργειακή +1,51% 5,1 εκατ. ευρώ 
 • Jumbo +0,40% 4,3 εκατ. ευρώ 
 • Εθνική Τράπεζα -0,84% 4,1 εκατ. ευρώ 
 • ΕΛΠΕ +4,30% 2,7 εκατ. ευρώ 

Βελτίωση του κλίματος στη Λ. Αθηνών  

Η Λεωφόρος Αθηνών, κόντρα στη στασιμότητα των τελευταίων ημερών, κατάφερε να «ξεκολλήσει» από τις 900 μονάδες και να επιστρέψει άνω των 910 μονάδων, χάρη στα σενάρια για τη διελκυστίνδα μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης. Οι δύο πλευρές δεν αποκλείεται -κάποια στιγμή- να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση ως προς τα επιτόκια καταθέσεων, τις υψηλής χρεώσεις και τη στήριξη των συνεπών δανειοληπτών, κηρύσσοντας επιτέλους «ανακωχή».  

Αυτή η προσδοκία, όπως είναι εύλογο, παρείχε αξιοσημείωτα στηρίγματα στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες το προηγούμενο τριήμερο απώλεσαν το 7,7% της αξίας τους. Ταυτόχρονα, «απελευθέρωσε» και ορισμένες πρόσθετες αγοραστικές κινήσεις στα blue chips, οι οποίες λειτούργησαν ευεργετικά στο σύνολο του χρηματιστηριακού ταμπλό. 

Κι όλα αυτά, παρά τα (εν μέρει απογοητευτικά) στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, τα οποία έδειξαν ότι η ετήσια ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας «φρέναρε» στο 2,8% εξαιτίας των επιδοτήσεων στην ενέργεια (άνω των 4 δισ. ευρώ). 

Την ίδια ώρα, η «εικόνα» στις διεθνείς αγορές παραμένει αρνητική, εν όψει των επόμενων κινήσεων των κεντρικών τραπεζών, με τις Federal Reserve και ΕΚΤ να ανακοινώνουν στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα, τις νέες παρεμβάσεις στα επιτόκια (σήμερα βρίσκονται στο 3,75% – 4% και 2%, αντίστοιχα).   

Οι αναλυτές, μέχρι πρότινος, ήταν βέβαιοι ότι οι νέες αυξήσεις θα είναι μικρότερες απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει τους προηγούμενους μήνες (50 μονάδες βάσης και όχι 75). Ωστόσο, τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία έχουν αλλάξει τους συσχετισμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία για διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής (75 μονάδες βάσης).    

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, είναι σαφές ότι μια ενδεχόμενη μη επιβεβαίωση των αισιόδοξων προσδοκιών -ιδίως στην περίπτωση της Federal Reserve- δύναται να επιφέρει σημαντικές αναταράξεις στις μετοχές, οι οποίες κατά παράδοση «εχθρεύονται» τα υψηλά επιτόκια. Κάτι, το οποίο ήδη αποτυπώνεται και στην αγορά των κρατικών ομολόγων.    

«Το κλίμα αυξημένων επιφυλάξεων τείνει να διαμορφώνει την επενδυτική ψυχολογία σε όλες τις αγορές του πλανήτη, με το ελληνικό χρηματιστήριο να συγχρονίζεται με τις διεθνείς αγορές […] Σκηνικό που δεν υποβοηθεί την διαμόρφωση προϋποθέσεων για ένα φετινό year-end-rally, εκτός αν οι κεντρικές τράπεζες με τις κινήσεις τους διαμορφώσουν διαφορετικά μηνύματα τις επόμενες ημέρες» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας.   

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές                   

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει μικρές απώλειες στο -0,44% και τις 437 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,49%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,02%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,16% και ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ κατά 0,07%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημειώνει οριακές διακυμάνσεις, εν μέσω των ανησυχιών για τον κίνδυνο ύφεσης. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν καθηλωμένες, εξαιτίας του φόβου διατήρησης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +0,2% και τα 74,4 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +0,5% και τα 79,7 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο +0,7% και τα 1.796 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε επίσης

Το σενάριο Τσίπρα για ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, οι φουρτούνες του Νίκου, οι προκαταβολές και οι βίλες στο Ελληνικό και η κουκουβάγια του Πηλαδάκη 

Ronaldo vs Messi: Αυτές είναι οι περιουσίες των δύο μεγάλων αστέρων στο real estate

Πέτρος Φιλιππίδης: Η ώρα του σφυριού και για το εξοχικό στο Σοφικό (pics)