Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη, καθώς η ξαφνική επιτάχυνση του πληθωρισμού στην Ισπανία «τρομάζει» τους επενδυτές, οι οποίοι κατά παράδοση «μισούν» τα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών.

Τον Ιανουάριο, ενδεικτικά, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στην ιβηρική χώρα αυξήθηκε στο 5,8% από 5,5% τον Δεκέμβριο, ανακόπτοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων έξι μηνών.

Αυτή η εξέλιξη, εύλογα, προκάλεσε ανησυχία στις αγορές, δεδομένου ότι ευνοεί τη διατήρηση των υψηλών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

Η ΕΚΤ, άλλωστε, την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να προχωρήσει σε ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων, με το μέγεθος της παρέμβασης να καθορίζεται στις 50 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο θα φθάσει στο 3% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5%.

Εάν, ωστόσο, διαπιστωθεί ότι η πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τείνει να επιβραδυνθεί ή ανακοπεί, είναι πιθανό η κεντρική τράπεζα να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων και τους επόμενους μήνες, με πρώτο και κυριότερο τον Μάρτιο.

Κι αυτό δεν ωφελεί την οικονομία, η οποία κατά παράδοση «εχθρεύεται» τα υψηλά επιτόκια. Ας μην ξεχνάμε ότι παρότι τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης αποδεικνύονται ανθεκτικά και ισχυρά, το σενάριο της ύφεσης εντός του 2023 δεν έχει αποκλειστεί τελείως.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων τραβούν ξανά την ανηφόρα. Ενδεικτικά, το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας καταγράφει άνοδο κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 3,32%, στο 2,30% και στο 4,28% αντίστοιχα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η απόδοση του κρατικού τίτλου σημειώνει μικρή αύξηση κατά 1,3 μονάδα βάσης και καθορίζεται στο 4,27%. Τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση) ορίζονται στις 198 μονάδες βάσης.

Διαβάστε επίσης

Το «avatar Βενιζέλος», ο Αβραμόπουλος, η προσφορά Κούτρα και το σχέδιο Χόλτερμαν για την Αττική Οδό

Στέφανος Τσιτσιπάς: Πόσα εκατομμύρια έχει κερδίσει ο Έλληνας «πρίγκιπας» του τένις – Τα έπαθλα και οι χορηγοί

Γκαουτάμ Αντάνι: Πώς ένας πρώην… οδηγός ασθενοφόρου προσπαθεί να γονατίσει τον Ινδό μεγιστάνα