(last update 12.32) Νευρικότητα και επιφυλακτικότητα επικρατούν την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές κινήσεις, στη «σκιά» της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI αλλά και της λήξης του Νοεμβρίου. Ενός μήνα, ο οποίος ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει με γενναιόδωρες αποδόσεις

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τη 1.30 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,35% και διαμορφώνεται στις 908,75 μονάδες, χάνοντας περίπου 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (911,91 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 908,14 έως 918,08 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 47 εκατ. ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος ακολουθεί την τάση της υπόλοιπης αγοράς, καθώς υποχωρεί οριακά στο -0,12% και τις 649 μονάδες. Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, διολισθαίνει στο -1,4% και χάνει το όριο του 1,4 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να μειώνεται στο -0,2% και το 1,07 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank, από την πλευρά της, σημειώνει άνοδο στο +0,6% και το 1,03 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 3,76 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +0,63% 1,0365 ευρώ 
  • Eurobank -0,19% 1,075 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +0,16% 3,766 ευρώ 
  • Πειραιώς -1,41% 1,399 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,21% και 2.214 μονάδες), η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δέχεται το μεγαλύτερο «σφυροκόπημα», καθώς συρρικνώνεται στο -3% και τα 9,4 ευρώ. Κατά περίπου 2% περιορίζεται και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, παρά το γεγονός ότι επίκειται η είσοδός της στον δείκτη MSCI Standard Greece. Η μετοχή της Aegean, παράλληλα, καταγράφει πτώση κατά 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, καθώς ενισχύεται κατά +1,7% και ανακτά το ψυχολογικό όριο των 15 ευρώ. Οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΑΔΜΗΕ ακολουθούν πέριξ του +1%, με τις μετοχές των Lamda Development – Motor Oil να παρουσιάζει άνοδο στο +0,6%. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,05% και 1.383 μονάδες), η μετοχή της Αutohellas ξεχωρίζει θετικά στο +1% και τα 11,4 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Cenergy περιορίζεται στο -1,7% και τα 3,2 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 32 μετοχές κινούνται ανοδικά, 56 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.  

Με άνοδο άνω του 4% ο Νοέμβριος

Το σημερινό ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται, κατά κύριο λόγο, στην αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, με την Τέρνα Ενεργειακή να προστίθεται στον Greece Standard. Εκεί, δηλαδή, όπου ήδη βρίσκονται οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Jumbo και ΔΕΗ. Αυτή η εξέλιξη, όπως εξηγούν οι αναλυτές, αναμένεται να προσδώσει έντονο ενδιαφέρον στη συνεδρίαση, ιδίως στις δημοπρασίες. 

Την ίδια ώρα, η προσοχή εστιάζει και στη λήξη του Νοεμβρίου, με αρκετούς ξένους διαχειριστές να σπεύδουν να κλείσουν τα «βιβλία» τους για το 2022, αποχαιρετώντας ένα αρκετά δύσκολο έτος, το οποίο είχε σχεδόν τα πάντα: πόλεμο, πληθωρισμό, ελλείψεις αγαθών, ενεργειακή κρίση, υψηλά επιτόκια κ.α. 

Παρ’ όλες τις αντιξοότητες, πάντως, ο Γενικός Δείκτης έχει μια αξιοσημείωτη παρουσία, καθώς από τις αρχές του έτους μετράει κέρδη της τάξης του 2%. Όχι και άσχημα, δηλαδή, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω. Για τον Νοέμβριο, δε, η συνολική μεταβολή ανέρχεται κοντά στο +4,5%.  

Σ’ αυτές τις επιδόσεις, αναμφίβολα, μεγάλο ρόλο διαδραμάτισαν τα άκρως ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων, αλλά και οι προσδοκίες για σταδιακή επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.  

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ελλοχεύοντες κινδύνους, οι οποίοι συντηρούν (δικαιολογημένα) την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και αποτρέπουν μια άμεση κίνηση προς τις 930 – 950 μονάδες. Άλλωστε, οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο του  πληθωρισμού,  των  επιτοκίων ή της ανάπτυξης μπορεί να επηρεάσει άκρως δυσμενώς τις διεθνείς αγορές, επαναφέροντας τους πωλητές στο προσκήνιο και σβήνοντας την όποια ανάκαμψη του τελευταίου 1 – 1,5 μήνα. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές    

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600  ενισχύεται ήπια στο +0,63% και τις 440 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,60%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,58%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,70% και ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ κατά 0,66%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν άνοδο κατά 100 μονάδες.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές προσπαθούν να «ξεκολλήσουν» από το χαμηλότερο σημείο του 2022, λαμβάνοντας ώθηση από τη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +1,3% και τα 79,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +1,4% και τα 84,1 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,64% και τα 1.759 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης στο Λονδίνο(2), το deal Κόκκαλη, τα αεροπλάνα του Καράτζη και το χρυσό χαρτοφυλάκιο

Πιο κοντά έρχεται το Navarino Blue – «Πράσινο» για την επένδυση των 50 εκατ. ευρώ στη Μεσσηνία (χάρτης)

Ο Νίκος Αλιάγας στο “άντρο” των περιβόητων Γάλλων πυροσβεστών στο Παρίσι