Αβεβαιότητα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς επαναξιολογούν τις προοπτικές της οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός  Stoxx 600 σημειώνει μικρή άνοδο 0,15% στις 452,79 μονάδες. Οι μετοχές τεχνολογίας ενισχύονται κατά 1,1% ενώ ο κλάδος χημικών χάνει 0,7%.

Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 0,21%, ο γερμανικός DAX με άνοδο 0,13%, o γαλλικός CAC 40 χάνει οριακά 0,03%, ο ιταλικός FTSE MIB  με απώλειες 0,14% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με άνοδο 0,46%

Οι διεθνείς αγορές εξετάζουν την πιθανότητα η αμερικανική Federal Reserve να ετοιμάζεται να μειώσει τον ρυθμό αυξήσεων των επιτοκίων μετά τα οικονομικά στοιχεία της περασμένης εβδομάδας που έδειξαν μείωση των τιμών χονδρικής και των λιανικών πωλήσεων.

Την Παρασκευή, ο κυβερνήτης της Fed, Κρίστοφερ Ουάλερ, ανέφερε ότι είναι υπέρ μιας αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης την 1η Φεβρουαρίου, ημερομηνία που η κεντρική τράπεζα θα δώσει την επικαιροποιημένη ενημέρωση για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει. Είπε επίσης ότι τα επιτόκια είναι ήδη αρκετά υψηλά, ώστε να επιβραδύνουν την οικονομία.

Από την πλευρά της, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα του ΔΝΤ, ανέφερε την Παρασκευή στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ότι το παγκόσμιο οικονομικό outlook δεν είναι τόσο κακό όσο δυο μήνες πριν, «όμως το λιγότερο κακό δεν σημαίνει και αρκετά καλό».

Όπως είπε μιλώντας στο Νταβός, «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Διαβάστε ακόμη

Ο Μητσοτάκης, η… συγκυβέρνηση και η αγωνία του Ανδρουλάκη, τα μαχαιρώματα για καζίνο και ξενοδοχεία και το ταμπλό που μαρτυράει την Ελλάκτωρ 

The Social Kolonaki Athens Hotel: Η μεταμόρφωση ενός «ασφαλιστικού» ακινήτου στο Κολωνάκι (pics)

«Market pass»: Διπλές και τριπλές πληρωμές τον Μάρτιο