Σύσταση «Hold» και τιμή – στόχο στα 24,70 ευρώ (24,8 ευρώ το κλείσιμο της Παρασκευής) δίνει για τη μετοχή της Coca – Cola η Eurobank Equities, η οποία χαιρετίζει τα θετικά οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου.

Παρά το επισφαλές περιβάλλον και την υψηλή έκθεση στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας (21% των κερδών EBIT), η εισηγμένη κατάφερε να επιτύχει αξιοσημείωτες επιδόσεις, χάρη στις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για την αύξηση των εσόδων.

Επιπλέον, ο αυστηρός έλεγχος του λειτουργικού κόστους συνέβαλε καθοριστικά στα αισιόδοξα αποτελέσματα, τα οποία προμηνύουν ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη ΕΒΙΤ θα κυμανθούν από 740 έως 820 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2022.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή εταιρεία αύξησε κατά 10% – 17% τους στόχους για τα κέρδη EBIT την περίοδο 2022 – 20224, μια εξέλιξη που εδράζεται στη μικρότερη του αναμενομένου ζημιά από τη ρωσική και την ουκρανική αγορά, αλλά και στις νέες τιμές (price/mix).  

Για το τρέχον έτος, ειδικότερα, τα έσοδα αναμένονται στα 8,2 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 15% σε σχέση με το 2021, χάρη στο +9% στον όγκο των πωλήσεων και στο +11% στις τιμές (price/mix). Αυτό μεταφράζεται σε προσαρμοσμένα κέρδη ΕΒΙΤ της τάξης των 783 εκατ. ευρώ, ένα ποσό μειωμένο μόλις κατά 6% σε σχέση με πέρυσι.     

Οι παραπάνω εκτιμήσεις, μάλιστα, ενσωματώνουν μια πιο αδύναμη επίδοση στο β’ εξάμηνο, ως απόρροια των πληθωριστικών πιέσεων. Παρόμοια εικόνα αναμένεται και στο α’ εξάμηνο του 2023, παρότι για το σύνολο του επόμενου έτους υπάρχει εκτίμηση για κέρδη ΕΒΙΤ της τάξης των 852 εκατ. ευρώ (αύξηση 9%). 

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η Eurobank θεωρεί ότι η Coca – Cola HBC είναι ωφελημένη από το rebound της οικονομίας, όπως κι από την αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης στις λιγότερο αναπτυγένες αγορές. Στα συν θα πρέπει να προστεθεί και η ισχυρή υπάρχουσα ρευστοτητα. 

Διαβάστε επίσης:

Το μυστήριο των υποκλοπών, ο Στουρνάρας και η Βρεττού, οι Έλληνες μνηστήρες της Τράπεζας Κύπρου και Κουτσολιούτσος με τη Μαρί Σαντάλ στις Σπέτσες

Οι τρεις σταθμοί για την ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης

Lone Star: Το τρίμηνο «φλερτ» με την Τράπεζα Κύπρου, το εγχώριο ενδιαφέρον και ο «σκιώδης» John Grayken