Βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου, άφθονη ρευστότητα και επαρκή κεφάλαια διαπιστώνει η Euroxx για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο κλάδος θα καταφέρει να ξεπεράσει με επιτυχία τον σκόπελο της γεωπολιτικής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού.  

Πιο συγκεκριμένα, σε σημερινή της ανάλυση, η χρηματιστηριακή εταιρεία εξακολουθεί να πιστεύει ότι, παρά την κρίση σε Ουκρανία και ενέργεια αλλά και τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος παραμένει ένα ελκυστικό επενδυτικό story, κάτι το οποίο οφείλεται στη μείωση του πιστωτικού κινδύνου και στην ανάκαμψη των ροών χρηματοδότησης. 

Σημειώνει δε, ότι οι τρέχουσες τιμές των τραπεζικών μετοχών (τώρα διαπραγματεύονται σε 0.50X P/TBV) αγνοούν και δεν λαμβάνουν υπόψη την ανάκαμψη της κερδοφορίας αλλά και την προοπτική μελλοντικής διανομής μερίσματος, ενώ υπογραμμίζει ότι ο κλάδος έχει μηδενική ή ελάχιστη έκθεση στην αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας. 

Από την άλλη πλευρά, η Euroxx παραδέχεται ότι η ενεργειακή κρίση θα επιδράσει αρνητικά στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυρών και τα κέρδη των επιχειρήσεων, κάτι το οποίο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην προσδοκώμενη πιστωτική επέκταση και στην αύξηση των νέων Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs).  

«Το Ταμείο Ανάκαμψης, οι δράσεις της Ε.Ε. για την ενεργειακή κρίση, η μείωση της ανεργίας, οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η διστακτικότητα στην έκδοση εταιρικών ομολόγων και ο όγκος των καταθέσεων, οι οποίες συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναμένεται να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού και να αυξήσουν τις ροές χρηματοδότησης» σπεύδει να επισημάνει η Euroxx.  

Ως εκ τούτου, η χρηματιστηριακή εταιρεία προσδοκά ότι οι ελληνικές τράπεζες, σε γενικές γραμμές, θα επιτύχουν τους στόχους σε όρους τιμών ανά κέρδη (PE) και επιστροφές ανά μετοχή (ROE).  

Ας σημειωθεί ότι ο τραπεζικός δείκτης διαπραγματεύεται σήμερα στις 615 μονάδες, μετρώντας κέρδη της τάξης του 8,5% από τις αρχές του 2022, τα οποία θα ήταν ακόμη υψηλότερα εφόσον δεν είχε προκύψει το πρόσφατο πισωγύρισμα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. 

Διαβάστε επίσης:

Ο φόρος στα υπερκέρδη, η Deca, η Wood και το ΧΑ, η ωραία Ελένη και τα πανάκριβα ρολόγια

Πώς να μεγαλώσετε την επιχείρησή σας με τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Μιχάλης Ζολώτας: Βγαίνει στο σφυρί μεγάλο ακίνητο του εφοπλιστή στη Χίο