Αισιόδοξη για την πορεία την ελληνικών μετοχών εμφανίζεται η Euroxx, η οποία, σε σημείωμά της αναφέρει ότι έκαναν ένα καλό ξεκίνημα στις αρχές της χρονιάς, σημειώνοντας κέρδη 6% έως σήμερα, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τις διεθνείς αγορές..

Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, παρά τα αυξημένα βραχυπρόθεσμα γεωπολιτικά ρίσκα, υπάρχουν ισχυροί θεμελιώδεις παράγοντες που θα επιτρέψουν σε αυτή την υπεραπόδοση να συνεχιστεί.

Οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού χρηματιστηρίου για το υπόλοιπο του 2022 είναι, σύμφωνα με την Euroxx, οι εξής:

Θετικά εγχώρια μάκρο που επιδρούν υποστηρικτικά για τις ελληνικές μετοχές, όπως η προοδευτική επιστροφή σε φυσιολογικές υγειονομικά συνθήκες, η διάθεση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, η συνεχιζόμενη υποστήριξη των θεσμών και τα μειωμένα πολιτικά ρίσκα, καθώς δεν αναμένει εκλογές εντός του τρέχοντος έτους. Το θετικό βασικό μακροοικονομικό σενάριο της Euroxx ενισχύει την ανάπτυξη των εταιρικών κερδών, υποστηρίζοντας έτσι τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών και παρέχοντας υποστήριξη έναντι των καθοδικών ρίσκων.

– Ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα – που η κυβέρνηση περιμένει στις αρχές του 2023. Αλλοι παίκτες της αγοράς, πάντως, στοιχηματίζουν ότι μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και ως τα τέλη του 2022, μαζί με την έξοδο από την εποπτεία. Η χρηματιστηριακή περιμένει ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας θα οδηγήσει σε επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών και ότι θα συμπεριληφθούν ξανά στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών – γεγονός που αναμφίβολα θα αποτελέσει θετικό καταλύτη.

– Η νέα εποχή για τις ελληνικές τράπεζες μετά την εξάλειψη των NPEs: αποδεσμευμένες από τους παραδοσιακούς κινδύνους και με τη στήριξη της άφθονης ρευστότητας και των κεφαλαίων από το EU Next Generation, οι ελληνικές τράπεζες είναι τώρα έτοιμες να ηγηθούν της οικονομικής ανάκαμψης μέσω της πιστωτικής επέκτασης, που σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της εκκαθάρισης των στοιχείων ενεργητικού θα τους επιτρέψουν να ευδοκιμήσουν μακροπρόθεσμα.

Όπως εκτιμά η Euroxx, οι βοηθητικές διεθνείς πολιτικές, το ισχυρό εγχώριο ΑΕΠ και οι προοπτικές των εταιρικών κερδών θα βοηθήσουν τις ελληνικές μετοχές να υπεραποδώσουν σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους τους αμέσως επόμενους μήνες.

Συνολικά, τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν αρκετά ισχυρά ώστε αν αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο από τα υψηλότερα επιτόκια και τα γεωπολιτικά ρίσκα. Παράλληλα, η χρηματιστηριακή αναμένει περαιτέρω κέρδη για τις μετοχές με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά το ορόσημο των 1.000 μονάδων έως το τέλος του έτους. Συστήνει δε στους επενδυτές να επικεντρωθούν στις μετοχές υψηλότερης ποιότητας.

Στις κορυφαίες επιλογές της Euroxx συγκαταλέγονται εταιρείες που συνεχίζουν να έχουν έκθεση στον πολλά υποσχόμενο κλάδο της ενέργειας, όπως Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή. Επίσης εταιρείες με καλά θεμελιώδη, όπως ο ΟΠΑΠ, αλλά και εταιρείες με ισχυρές δυνατότητες ανόδου, όπως η Lamda Development. Τέλος στις κορυφαίες επιλογές της συμπεριλαμβάνει όλες τις συστημικές τράπεζες για διαφορετικούς λόγους, καθώς θεωρεί ότι τα χαρακτηριστικά τους αντικατοπτρίζονται στις σχετικές αποτιμήσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Ιστορικές απώλειες για το ρούβλι – Σε υψηλό τριετίας οι αποδόσεις στα ρωσικά ομόλογα

Αττική Οδός: €2 εκατ. ευρώ πρόστιμο – Το πόρισμα για το φιάσκο

«Χάνονται» φάκελοι ακινήτων στις πολεοδομίες – Απίστευτη ταλαιπωρία στις μεταβιβάσεις