Αγορές

Fed: Αμετάβλητα κοντά στο μηδέν τα επιτόκια – Πρόοδος στην αμερικανική οικονομία

  • newsroom


Τους επόμενους μήνες θα αρχίσει να εξετάζεται η έναρξη περιστολής των αγορών ομολόγων (tapering)

Αμετάβλητο διατήρησε η Fed τον στόχο για το βασικό της επιτόκιο, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να ανακάμπτει.

Σύμφωνα με το CNBC, η Fed αποφάσισε να μην αυξήσει τα επιτόκια από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα, ούτε να αναπροσαρμόσει τον μηνιαίο ρυθμό αγοράς ομολόγων.

Από τα τέλη του 2020 η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είχε γνωστοποιήσει ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα με μηνιαίο ρυθμό 120 δισ. δολ., μέχρι η οικονομία της χώρας να σημειώσει ουσιαστική πρόοδο σε ό,τι αφορά την πλήρη απασχόληση και την επίτευξη του 2% στον πληθωρισμό.

Σήμερα (28/7/2021) η Fed επισήμανε ότι πλέον «η οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο προς αυτούς τους στόχους και η Επιτροπή [σ.σ. Νομισματικής Πολιτικής] θα συνεχίσει να αξιολογεί την πρόοδο στις επόμενες συνεδριάσεις».

Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι ο αντίκτυπος στην οικονομία από την πανδημία και την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα θα συνεχίσει να κοπάζει όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, καθώς «η πορεία της οικονομίας εξακολουθεί να εξαρτάται από την πορεία του κορωνοϊού».

Επίσης, η Fed αναφέρει ότι εκτός από την οικονομία ενισχύεται και η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ για τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία επισημαίνει ότι δεν έχουν ανακάμψει πλήρως, αλλά η κατάσταση έχει βελτιωθεί.

Διαβάστε ακόμη

Apple, Microsoft και Alphabet: Big Tech με ρεκόρ κερδών αλλά οι αγορές… αδιάφορες

HSBC: Γιατί παραμένει αγοραστής στις ελληνικές μετοχές και τις τράπεζες

Κατώτατος μισθός: Ποιοι δικαιούνται 928,20 ευρώ – Oι μισθοί του 2022 (πίνακες)