Οι τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου οι  Apple, Microsoft και Alphabet, ανακοίνωσαν κέρδη – ρεκόρ τα οποία αθροιστικά ανήλθαν στα $57 δισεκατομμύρια στο προηγούμενο τρίμηνο εν μέσω της ώθησης που παρείχε η αύξηση της κατανάλωσης και των επχειρηματιών δαπανών.

Ωστόσο παρά τα δυσθεώρητα ποσά, οι χρηματαγορές αντέδρασαν… υπερβολικά ψύχραιμα. Οι δείκτες της Wall Street καταγράφουν μικτά πρόσημα σε μικρό εύρος κίνησης με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,3%, τον S&P500 να σημειώνει οριακές απώλειες κατά 0,03% και μόνο τον Nasdaq (τον επονομαζόμενο και τεχνολογικό δείκτη) να αντιδρά θετικά και εξόχως συγκρατημένα με άνοδο μόλις κατά 0,54%. Η εικόνα αυτή διατηρήθηκε μέχρι και την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Οι επενδυτές γνωρίζουν πολύ καλά πως τέτοια ρεκόρ κερδοφορίας θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχιστούν μακροπρόθεσμα.

Οι αποτιμήσεις των επιχειρήσεων αυτών έχουν εκτιναχθεί στα ύψη φέτος λόγω της ανάκαμψης από τα «πανδημικά ναδίρ». Οι Apple και Microsoft, μάλιστα, ξεπέρασαν τα $2 τρισ. σε χρηματιστηριακή αξία γεγονός που αυξάνει την πίεση για την περαιτέρω πορεία τους. 

«Τα αποτελέσματα και τριών εταιρειών είναι εντυπωσιακά τη στιγμή που οι ορδές των καταναλωτών επιστρέφουν στην αγορά», υπογράμμισε ο Τζέρεμι Μπράιαν, επενδυτικό στέλεχος της Gradient Investments σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.

Παρά τα τεράστια κέρδη, αναλυτές όπως ο Ανουράγκ Ράνα του Bloomberg Intelligence προειδοποιούν πως «αν και τα κέρδη μπορεί να συνεχιστούν μέχρι το 2022, θα είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη νέων ρεκόρ, ιδιαίτερα λόγω της απουσίας των τρέχοντων ευνοϊκών συνθηκών».

Οι μετοχές των εταιρειών αρχικά επέδειξαν μείωση της τάξης του 3,4% λόγω ανησυχιών για την βιομηχανία του cloud computing, αλλά ανέκαμψαν μετά από την αναφορά κερδοφορίας της Microsoft. Ο τεχνολογικός γίγαντας που προηγήθηκε στις ανακοινώσεις παρουσίασε πωλήσεις που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών για το 10ο διαδοχικό τρίμηνο.

Η Apple, από την πλευρά της, ανέφερε αύξηση των εσόδων της κατά 36% λόγω αύξησης των πωλήσεων των iPhone κατά 50%. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον CFO της εταιρείας Λούκα Μαέστρι, τα προβλήματα της παροχής μικροτσίπ λόγω της πανδημίας, πρόκειται να περιορίσουν την ανάπτυξη σε χαμηλότερα, πιο τυπικά ποσοστά.

Τα δεδομένα αυτά, συνδυασμένα με την πιθανότητα νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, «χαλιναγωγούν» και τους επενδυτές οι οποίοι έχουν ήδη επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στις μετοχές των μεγαλύτερων τεχνολογικών κολοσσών. Η μετοχή της Apple έχει επιδείξει άνοδο 11%, της Alphabet 51% και της Microsoft 29%.

Τα κέρδη της Alphabet οφείλονται κυρίως στην ανάκαμψη του τομέα των Google ads ο οποίος  -μετά από το πρόσφατο «στραβοπάτημα» το δεύτερο τρίμηνο του 2020- επέδειξε ετήσια αύξηση της τάξης του 69% λόγω της επιστροφής των καταναλωτών στις αγορές λιανικής και τουρισμού.

«Λόγω της τεράστιας καταναλωτικής ζήτησης, οι online διαφημιστικές συνεχίζουν να βγαίνουν κερδισμένες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κρίστοφερ Ρόσμπαχ, CIO της J Stern & Co.

Παρά τα τεράστια κέρδη της Alphabet, η CFO της εταιρείας Ρουθ Πόρατ υπογράμμισε πως «Πιστεύουμε πως είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε μακροπρόθεσμους υπολογισμούς, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στον πλανήτη».

Διαβάστε ακόμη:

Κόρες – διάδοχοι στο τιμόνι της ελληνικής ναυτιλίας

Στέλιος Χατζηιωάννου: Η easy είσοδος του sir στο delivery και τις αστικές μεταφορές

Nova: Ανανεώθηκε η συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΠΑΕ Ολυμπιακός