Σταθεροποιητικά στα 106  ευρώ ανά μεγαβατώρα κινείται σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι προμήθειες διατηρούνται στα ίδια επίπεδα, παρά τα σενάρια περί επικείμενης απαγόρευσης των εισαγωγών από τη Μόσχα. 

Στους διαδρόμους των Βρυξελλών ήδη ακούγονται φωνές για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αέριο, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα τις ευρωπαϊκές τιμές, υπό τον φόβο των ελλείψεων. Ωστόσο, οι σταθερές ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία οδηγεί σε μικρότερη κατανάλωση, έχουν συμβάλλει στη σταθεροποίηση των τιμών.  

Ας σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, η Ε.Ε. έχει επιβάλλει κυρώσεις μόνο στις εισαγωγές άνθρακα, με τις προμήθειες ρωσικού πετρελαίου και ρωσικού αερίου να συνεχίζονται απρόσκοπτα.  

Από την άλλη πλευρά, ερωτηματικό αποτελεί τι θα γίνει μόλις ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκινήσει να ζητάει ρούβλια και όχι δολάρια ή ευρώ, για την πληρωμή των συμβολαίων παράδοσης. Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι αυτό συνιστά παραβίαση των συμφωνηθέντων όρων. Το Κρεμλίνο, ωστόσο, επιμένει ότι χωρίς ρούβλια, θα διακόψει τις προμήθειες αερίου.   

Οι επόμενες πληρωμές για τις παραδόσεις ρωσικού αερίου είναι προγραμματισμένες είτε για τα τέλη Απριλίου είτε για τον Μάιο, ανάλογα με τα συμβόλαια.  

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΠΕ: Τι σχεδιάζουν στις έρευνες για φυσικό αέριο σε Ιόνιο και Κυπαρισσιακό

Ρεβυθούσα: Το συναρπαστικό story μιας υπερπολύτιμης στρατηγικής υποδομής

Προβλήματα επάρκειας πλοίων και υποδομών για την εισαγωγή δια θαλάσσης LNG στην Ευρώπη