(last update 22.08) Την ανατροπή κάνει αυτή την ώρα η Wall Street όπου όλοι οι δείκτες έχουν γυρίσει σε θετικό πρόσημο, βρίσκοντας στήριξη κατά κύριο λόγο στον τεχνολογικό κλάδο.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, προέρχεται από μία συνεδρίαση, όπου, την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο ημερήσιο ράλι των τελευταίων δύο ετών, το οποίο τροφοδοτήθηκε από τα θετικά στοιχεία για την πορεία του αμερικανικού πληθωρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται 17 μονάδες ή 0,05% και τις 33.724 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινείται με άνοδο 0,85% και τις 3.990 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, κερδίζει 2,02% και διευρύνεται στις 11.315 μονάδες.

Οι αμερικανικοί δείκτες εμφανίζουν μικρές μεταβολές, στον απόηχο της ισχυρής ανοδικής κίνησης της Πέμπτης, η οποία προήλθε από τα αισιόδοξα δεδομένα για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου (επιβραδύνθηκε στο 7,7% από 8,2% τον Σεπτέμβριο). Αυτή η εξέλιξη «γεννά» προσδοκίες για μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve, κάτι το οποίο αναμφίβολα ωφελεί τις μετοχές.  

Κι αυτό, διότι τα αυξημένα επιτόκια (σήμερα βρίσκονται στο 3,75% – 4%) ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού.   

Η επόμενη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας είναι προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου. Εν όψει αυτής της κρίσιμης ημερομηνίας, οι αναλυτές αισιοδοξούν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους τέσσερις μήνες, όταν η παρέμβαση καθοριζόταν σταθερά στις 75 μονάδες βάσης.  

Δεν είναι τυχαίο ότι την Πέμπτη ο Dow Jones έκανε ράλι 1.200 μονάδες, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq εκτοξεύθηκαν κατά 5,5% και κατά 7,4% αντίστοιχα, στην καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων δύο ετών. Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, και οι τρεις βασικοί δείκτες βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης κερδών σε επίπεδο εβδομάδας (από 4% έως 6%). 

Στο βελτιωμένο κλίμα, οπωσδήποτε, συμβάλλει και η σταδιακή «χαλάρωση» των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα, με τις τοπικές αρχές να αλλάζουν εν μέρει το καθεστώς «μηδενικής ανοχής» στην Covid. Μια εξέλιξη, η οποία αναμένεται να τονώσει την οικονομία.  

Διαβάστε επίσης

Το χθεσινό γκάλοπ του Μαξίμου, το Predator, η Ραφήνα και το efood, το κρυφό deal της Εθνικής και η αγορά ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Vinci της γέφυρας του Ρίου 

Η… αποκαθήλωση της μεζονέτας – Ποια σπίτια και γιατί πωλούνται ακριβότερα (γραφήματα)

Το Red Bull δίνει… λεφτά: Ο κληρονόμος του ιδρυτή είναι ο πλουσιότερος 30άρης της Ευρώπης